zaterdag 23 mei 2015

Persoonlijk Waarom

Karin Winters nodigde mij vorige week via Twitter uit om een persoonlijk waarom te schrijven. Aangezien ik me heb voorgenomen om een hele maand iedere dag te bloggen, wilde zij meedenken. Ze dacht zeker dat ik onderwerpen tekort kwam... ;-)

De uitdaging leek me leuk en vandaag had ik tijd om daar eens even voor te gaan zitten. Als ik het goed begrepen heb, komt de vraag oorspronkelijk ergens bij Ilse Meelberghs vandaan die weer geïnspireerd werd door het verhaal dat Simon Sinek ooit hield over de golden circle. Je persoonlijke why is je missie, je doel, je bestemming, het grotere-waarom-je-doet-wat-je-doet. Het gaat erom waar je voor staat.

Nou goed, die opdracht kreeg ik dus van Karin. Of eigenlijk die uitdaging. Ilse verwees naar het boek en de bijbehorende website van Remco Claassen waar je geholpen kan worden met het schrijven van je persoonlijke why. Daar noemen ze het je mission statement.
Zo gezegd, zo gedaan. Die website is een handig hulpmiddel. Het vraagt eerst naar je energiewoorden. Dat zijn woorden als 'eerlijkheid', 'verantwoordelijkheid' en 'plezier' en dergelijke. Daarna helpt het je een shortlist te maken van die energiewoorden. Er worden er steeds twee naast elkaar gehouden en dan moet je kiezen welke van de twee belangrijker voor je is. En daar hou je dan een top-5 aan over. Op basis van die top-5 van energiewoorden krijg je dan de opdracht om je mission statement te schrijven. Dat mission statement begint met "Ik, [voornaam] [achternaam]", en bestaat uit ongeveer vijf regels. Twijfelwoorden zoals 'wil', 'hoop' en 'ga' mogen niet gebruikt worden.

Het kiezen van de energiewoorden vond ik niet zo moeilijk. Het deed me een beetje denken aan de kernkwaliteiten uit het gedachtegoed van Fred Korthagen. Tijdens de Master Leren en Innoveren die ik vorig jaar probeerde, hebben we daar toen aandacht aan besteed. Mijn top-5 aan energiewoorden werd uiteindelijk:

 1. behulpzaamheid, 
 2. bescheidenheid, 
 3. onafhankelijkheid, 
 4. integriteit en 
 5. vertrouwen.

Op basis van die woorden heb ik mijn persoonlijke why geschreven. Dat vond ik eerlijk gezegd nog niet eens echt meevallen. Ik heb mijn best gedaan en onderstaande tekst is daarvan het resultaat. Misschien besluit ik later nog eens om daaraan te sleutelen. Voor nu is het goed genoeg.

"Ik, Remko Boers, ben behulpzaam en bescheiden.  Ik geef geen richting, maar ik schotel opties voor. Ik ben geen leider die gevolgd wil worden, maar hooguit een gids die anderen wil helpen kiezen. Ik kies wat míj juist lijkt, en dat verwacht ik ook van een ander.
Ik ben een onafhankelijke geest die zich niet laat bepalen door het gedrag en de regels van anderen. Daarin ben ik integer en laat mijn geweten werken. Er zijn echter altijd manieren om de regels om te buigen of te omzeilen, en soms is dat nodig. 
Ik geef vertrouwen aan de mensen om mee heen omdat ik weet dat ik zelf ook vertrouwen nodig heb van hen, om te worden wie ik zou kunnen zijn."

En dan iets wat ik best een beetje spannend vind, maar waar ik stiekem ook benieuwd naar ben. Willen mensen die mij kennen (reallife, niet virtueel), eens laten weten of ze mij hierin herkennen?

Andere bloggers die een persoonlijk waarom schreven:
Frans Droog
Ilse Meelberghs
Karin Winters


2 opmerkingen:

 1. Ben eigenlijk erg benieuwd naar de real-life reacties

  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ook. :-)
  Maar die heb ik vooralsnog nog niet gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...