maandag 11 mei 2015

7 tools om meerdere foto's tegelijk te bewerken

Sommige collega's denken dat ik alles weet rondom computers. Nou weet ik inderdaad een boel, maar "alles" is wat veel van het goede. :-) Sterker nog: hoe meer ik weet, hoe meer ik weet dat ik zo weinig weet. Maar dat is niet de vraag waar ik met deze blogpost naar toe wil.

Ter zake. De vraag die ik namelijk al meerdere keren van collega's heb gekregen, is hoe je meerdere foto's in een map tegelijk kunt verkleinen. Batchverwerking van foto's heet dat, in dit geval: batchverkleining.

Microsoft Office Picture Manager 2010
Eigenlijk verwijs ik ze altijd naar het hulpprogramma dat in Office 2010 daarvoor uitermate geschikt is: Microsoft Office Picture Manager 2010. Maar het zal niet zo heel lang meer duren voordat we overstappen op Office 2013. En daar zit Picture Manager niet meer in. Tijd om wat alternatieven op een rij te zetten.

Adobe Photoshop
Als je Photoshop op je computer hebt staan, ben je gauw klaar. Gebruik dan dit programma ervoor. Een uitgebreide beschrijving van hoe je dat doet, vind je hier.
Maar als je Photoshop nog niet hebt, en je bent alleen op zoek naar een programmaatje dat in batch foto's kan verkleinen, dan is dit wellicht een beetje een dure oplossing voor het ieniemienie-probleempje dat je te lijf wilt gaan. Gelukkig zijn er ook gratis alternatieven.

Image Resizer van IceCreamApps
Het meest simpele programmaatje dat ik zou aanraden is de Image Resizer van IceCreamApps. Dat is een softwaremaker die wel meer handige programmaatjes maakt. De Image Resizer doet precies wat de naam zegt. Je kunt er plaatjes mee vergroten of verkleinen. En dat kan hij ook met meerdere foto's tegelijk.

Windows Live Photo Gallery
Microsoft verwijst zelf naar de Windows Live Photo Gallery als vervanger van Picture Manager 2010. Dit programma is gratis en is onderdeel van Windows Essentials 2012. In dat pakket zitten onder andere ook Movie Maker, OneDrive, Family Safety en Mail. Maar de onderdelen kun je ook allemaal apart downloaden. Het programma doet wat het doen moet. En het is gratis.

Variedrop 
Op internet kwam ik in verschillende fora nog suggesties tegen. De eerste is Variedrop. Ik heb dit programma niet uitgeprobeerd en eerlijk gezegd ziet de installatieprocedure er zo op het eerste gezicht voor de gemiddelde gebruiker net even iets te ingewikkeld uit. (Maar daar kan ik me in vergissen: ik heb het niet geprobeerd.) Er wordt beschreven dat er gewerkt kan worden met 'multiple file input', maar daar schijn je dan weer een bepaalde handeling voor te moeten doen. Als bovenstaande programma's niet werken, zou ik dit pas overwegen.

ImageMagick
Als tweede kwam ik ImageMagick tegen op fora. Dit programma is eigenlijk alleen leuk voor technisch ingestelde mensen. Om foto's te verkleinen of te vergroten moet je namelijk een commando invoeren achter een soort MS-Dos prompt. Een beetje zoals we vroeger een programma startten op de Commodore 64. (Load "Donkey Kong",2 was het geloof ik...) Voor de gemiddelde gebruiker uit 2015 misschien wat te ver gezocht.

Vso Image Resizer
Een derde programma waar op fora naar verwezen werd, is VSO Image Resizer. Zo te zien van een Franse softwaremaker. Op PCMweb is een korte bespreking van dat programma te lezen. Lijkt me ook een optie, maar ik heb het zelf niet geprobeerd. De downloadpagina ziet er ook wel een beetje vreemd uit.


Dit lijstje geeft in ieder geval antwoord op de vraag met welk programma je de fotoverkleining zou kunnen doen. Mochten er nog andere suggesties zijn, schroom dan niet om dat even achter te laten in de comments. Dan hebben anderen daar ook wat aan.

4 opmerkingen:

 1. Dag Remko,

  Ik kreeg deze vraag ook erg vaak en vond dit programmaatje eigenlijk het simpelst want de foto's blijven gewoon in de map staan met een "achtervoegsel".
  Bovendien werkt het vanuit de "verkenner" met de rechtermuisknop. Simpeler kan volgens mij niet.
  https://imageresizer.codeplex.com/

  Groet,

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Peter,

  Hierbij dus ook genoteerd. Bedankt voor de aanvulling.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ook handig is, maar wat niet iedereen weet, is het hernoemen van de foto's. Het is een voorbereidende actie die mij heel goed helpt om het overzicht te bewaren.
  In Windows (verkenner) gaat dat zo:
  Alles selecteren (Ctrl+a) > F2 > nieuwe naam invoeren (bijv. '2015-vakantie Duinoord') > Enter.
  Alle foto's hebben dan dezelfde naam en een volgnummer.
  Omdat ik de datum belangrijk vind, laat ik de naam vaak beginnen met de Amerikaanse datum-notatie: jjjjmmdd. Dat doe ik ook bij de map waar de foto's in staan.

  Vooraf sorteren, op datum of anderszins, is dan wel handig.

  Met deze handelingen voorkom je dat je niet meer weet wat er ook al weer afgebeeld staat op DSC3285, enz.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...