zondag 31 mei 2015

Onze school wil op Facebook. Leuk?

Steeds meer basisscholen gaan er toe over om Facebook op de één of andere manier in te zetten. Waar moet je op letten als je Facebook gebruikt als school? Deze blogpost gaat daarover en vertelt daarna welke keuze je hebt voor de inrichting.

Er is een aantal beperkingen waar je rekening mee moet houden. Die hebben te maken met de privacy, beschikbaarheid en toegankelijkheid.

1 Geen accounts door leerlingen
Ten eerste is het voor personen onder de 13 jaar niet toegestaan om een Facebookaccount te hebben. Dat stelt Facebook zelf in hun voorwaarden. Gebruik door en voor leerlingen is voor een basisschool dus niet aan de orde. In het kader van voorbeeldgedrag m.b.t. mediawijsheid vind ik het ook niet verstandig om dit als school 'oogluikend' toe te staan.

2. Verwerking persoonsgegevens
Ten tweede geldt dat een school voor veel verwerkingen van  persoonsgegevens gebonden is aan de wet bescherming persoonsgegevens. In die wet staat dat je voor het plaatsen en verspreiden van foto's toestemming moet hebben van de ouders van de leerlingen. Als een ouder geen expliciete toestemming heeft verleend, kun je als school geen foto's (of andere sets van persoonsgegevens) plaatsen op Facebook.

3. Facebookgebruik door doelgroep
Hoewel het lijkt of de hele wereld Facebook gebruikt, is dit niet het geval. Je moet voor de grap maar eens je eigen vriendenlijst af en eens in 'reallife' vragen wanneer ze voor het laatst op Facebook hebben gekeken. Er zijn veel accounts die niet echt als actief kunnen worden aangemerkt. Daarnaast zijn er ook mensen die de dienst niet willen gebruiken. Als je Facebook wilt inzetten als oudercommunicatiesysteem heb je daar terdege rekening mee te houden. Dat is dus het derde aandachtspunt.

4. Exitstrategie
En tenslotte is het vierde punt er één van de lange termijn. Want wat doe je met je geplaatste data (foto's en nieuwsberichten) als je weer van Facebook af wilt. Er kan een moment komen dat je van Facebook af wilt. Kun en wil je de data er dan weer vanaf halen?

Hoe inrichten?
Stel je hebt over voorgaande vier punten nagedacht en dat vormt verder geen belemmering meer om Facebook te gaan gebruiken. De vraag is dan hóe je Facebook inricht. Daarvoor heb je grofweg twee mogelijkheden. Pagina's en groepen.

1. Facebookpagina
Een pagina is geschikt voor het verspreiden van nieuwsberichten en foto's door middel van een soort zendfunctie. Het is mogelijk om automatisch berichten door te plaatsen vanaf bijvoorbeeld de schoolwebsite. Dat kun je handmatig doen, maar ook door gebruik te maken van rss-funcitonaliteit of een dienst zoals IfThisThenThat. De beheerder van de pagina kan met zijn privé-account berichten plaatsen zonder dat dat account per se zichtbaar is voor bezoekers van de pagina. Iedereen kan de pagina 'leuk vinden' en daardoor op de hoogte blijven van wat daar geplaatst wordt. Een pagina is vooral handig als je wilt zenden en de controle wilt houden op de berichtgeving op de pagina.

2. Facebookgroep
Met het aanmaken van een groep creëer je een virtuele community. Dat houdt in dat de leden van de groep ieder afzonderlijk berichten kunnen plaatsen, die vervolgens zichtbaar zijn voor de hele groep. Je kunt de groep als open of besloten instellen. Mensen die op de hoogte gehouden willen worden, moeten lid worden van de groep. Dat maakt dat je bij 'groepen' meer controle hebt over de doelgroep (maar minder controle hebt over de berichtgeving in de groep) dan bij 'pagina's'. Je kunt het zo instellen dat de beheerder bepaalt wie er wordt toegelaten tot de groep en wie niet.

Kortom:
Denk goed na voordat je Facebook gaat gebruiken. Verzin oplossingen voor de beperkingen en stem daar je gebruik op af.
Een groep maak je aan als het doel is om overleg en samenwerking te faciliteren. Een pagina maak je aan als je nieuws wilt kunnen zenden.

Wat zijn jouw ervaringen met Facebookgebruik door de school?

1 opmerking:

  1. Wij hebben al een paar jaar een Facebookpagina voor onze school. In het begin werden hier wel berichten en foto's op geplaatst.

    Sinds dit schooljaar zijn we door ons bestuur geadviseerd om actief alle ouders om toestemming te vragen voor het plaatsen van foto's op website en social media. Vanaf dit moment gebruiken we Facebook nog wel soms om kort een bericht direct op Facebook te delen. Verder komen er nu op Facebook alleen de meldingen te staan als er iets nieuws op de schoolwebsite is geplaatst. Zo krijgen ouders die dat willen dus automatisch een melding als er iets geplaatst is. Er worden dus geen foto's meer direct op Facebook geplaatst.

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...