maandag 18 mei 2015

3 sites die helpen om al je online bronnen te organiseren

"Waar had ik die website met dat leuke knutselidee nou ook alweer gevonden?" Als je zoiets wel eens verzucht, is het tijd om verder te lezen.

Het internet staat bol van de goede ideeƫn, leuke oefensites en relevante bronnen. Maar om daar handig gebruik van te maken, is het wel nodig om daar voor jezelf een beetje overzicht in aan te brengen. Je kunt dat natuurlijk doen door een leuke website toe te voegen aan de favorieten in je browser. Dat is hartstikke handig als je altijd op dezelfde computer werkt, en als die computer vervolgens ook nooit kapot gaat. Kortom, het kan handiger. We leven immers in 2015.

Je kunt je favoriete websites namelijk veel beter online opslaan met verschillende tools die zich daarin gespecialiseerd hebben. Je kunt er dan altijd bij en als je computer kapot gaat, blijft je verzameling bronnen gewoon bewaard.

Deze drie worden in het basisonderwijs veel gebruikt:

1. Yurls
In de begindagen van internet waren zoekmachines nog niet zo goed als nu. En als je dan iets wilde vinden, ging je in Nederland naar Startpagina.nl. Yurls heeft daar qua layout wel wat van weg. Je kunt een eigen yurls-pagina maken en je bepaalt zelf welke links daarop komen te staan. De pagina kun je indelen in verschillende tabbladen en ieder tabblad kun je weer voorzien van verschillende boxen. Als links kun je gewone hyperlinks opnemen, maar je kunt ook video's, afbeeldingen of presentaties embedden.
Voor een voorbeeld, klik hier. Aanmelden voor een account op Yurls.net.

2. Symbaloo
Deze dienst lijkt nog het meest op een scherm met apps, zoals op een telefoon. Voor iedere link die je wilt bewaren, zet je een blokje op het scherm. Het blokje kun je een kleurtje en een pictogrammetje geven. Ook kun je verschillende tabbladen aanmaken. Die tabbladen kun je dan weer apart delen met andere gebruikers van de dienst.
Voor een voorbeeld, klik hier. Aanmelden voor een account bij Symbaloo.

3. Pinterest
Deze dienst wordt ook wel onder de sociale netwerken geschaard, zoals facebook en twitter. Maar ik zie het persoonlijk meer als een erg visueel werkende bookmarkingsite. Als je een account aanmaakt, kun je daarbinnen borden aanmaken over een specifiek onderwerp. En op zo'n bord 'pin' je vervolgens de sites die je wilt bewaren voor later gebruik. Pinterest leent zich vooral voor onderwerpen zoals knutselideeƫn, werkbladen en recepten.
Voor een voorbeeld, klik hier. Aanmelden voor een account bij Pinterest.


Op welke manier organiseer jij je bronnen?

2 opmerkingen: