Niet zo heel lang geleden hebben we op één van onze basisschoollocaties een second opinion op de inrichting van het wifi-netwerk laten uitvoeren. In bepaalde lokalen traden er onduidelijke problemen op met de draadloze verbinding. Apparaten maakten (soms) moeilijk contact en de verbinding leek (soms) langzaam.
De rapportage met de bevindingen is inmiddels binnen en daar staat wat mij betreft een aantal generieke adviezen in die voor veel meer scholen van waarde kunnen zijn. Daarom leek het me handig dat hier te delen. In willekeurige volgorde zet ik de 6 belangrijkste bevindingen hieronder op een rij.
Nadenken over gebruik frequenties van acces points
Ga na op welke frequentie je acces points de verbinding opzetten. Daar zit verschil in. Je hebt er die gebruikmaken van de 2,4 Ghz-band, maar er zijn er ook die op de 5 Ghz-band werken. Sommige acces points ondersteunen beide frequenties, maar dan kan het weer zo zijn dat ze dat simultaan kunnen (dan werken beide frequenties tegelijk) óf dat je per acces point een frequentie kiest waarop hij moet werken. Op de 5 Ghz-band zijn hogere snelheden mogelijk, maar het bereik ervan is minder. Meestal kies je er bij acces points van 5 Ghz voor om in ieder lokaal een punt te monteren.
Ik dacht dat wij acces points hadden hangen die beide frequenties simultaan ondersteunden, maar dat bleek niet het geval. Van de 18 punten, waren er drie ingesteld op 2,4 Ghz en de rest op 5 Ghz. De apparaten die we in gebruik hebben, ondersteunen echter alle de 5 Ghz-band.
Dus de aanbeveling in dit geval was om alles over te zetten naar 5 Ghz en eventueel acces points bij te plaatsen.
Bij gebruik van meerdere netwerken het achterliggende systeem daarop instellen
Ik had bij de initiële inrichting gevraagd om twee netwerken in te stellen. Eén netwerk waarvan alleen de schoolbeheerder het wachtwoord weet, én een netwerk waarop we iedereen (leerlingen, ouders, externen) toegang konden geven. De gedachte was dan dat we dat tweede selectief konden 'afknijpen' zodat we het netwerk dat gebruikt werd door de apparaten van school voorrang konden geven. Tijdens het uitvoeren van de second opinion kwam men erachter dat de twee netwerken wel ingesteld waren, maar dat dat 'verkeerd' was aangesloten op de achterliggende systemen zoals de controller van de acces points en de firewall. En daarmee hadden we de mogelijkheid helemaal niet om bepaald netwerkverkeer voorrang te verlenen aan ander netwerkverkeer.
De aanbeveling was dus om de achterliggende systemen ook in te stellen op het gebruik van twee netwerken.
Storingsbronnen opsporen en verwijderen
Het hele gebouw is gescreend op externe storingsbronnen. Dat zijn apparaten die ook gebruik maken van de 2.4 Ghz-band of de 5 Ghz-band, maar verder los staan van het wifi-netwerk. Je moet dan denken aan draadloze beveiligingscamera's, bepaalde alarmmelders, de afstandbediening van de vergrendeling van auto's in de buurt of een magnetron.
In ons geval hingen op twee plekken in de school alarmmelders die stoorden op het netwerk. De aanbeveling was dus om die alarmmelders te vervangen voor een ander type.
Juiste montage van acces points
De meeste acces points zijn door het installatiebedrijf gemonteerd aan de muur. Maar de gebruikte acces points blijken eigenlijk bedoeld voor plafondmontage. "Nou en?", zul je denken. Maar dat maakt dus wel uit omdat het acces point vooral aan de voorkant een sterk signaal afgeeft en aan de achterkant veel minder. Als je ze aan het plafond - liefst in het midden van het lokaal - monteert, maak je optimaal gebruik van die voorkant.
De aanbeveling was dus om de acces points aan het plafond te laten monteren.
Kanalen juist kiezen
Ieder acces point zet zijn verbinding op over een bepaald kanaal. Er is de keuze uit kanaal 1 t/m 13. Acces points die naast elkaar hangen, laat je het liefst gebruik maken van verschillende kanalen, zodat ze elkaar niet storen. Die kanalen moeten dan wel ver genoeg uit elkaar liggen omdat naastliggende kanalen elkaar een beetje overlappen. Dus een keuze uit bijvoorbeeld 1, 6 en 11 is logisch. Of 2, 7 en 12. Bij ons waren de verschillende kanalen te dichtbij elkaar gekozen, waardoor de acces points elkaar mogelijk storen.
De aanbeveling was dus om de gebruikte kanalen opnieuw in te regelen.
Windowsapparaten regelmatig afsluiten
Wij maken op de locatie gebruik van Windowstablets op basis van Windows 8.1. Deze tablets werden niet altijd volledig afgesloten, maar soms in slaap- en/of sluimerstand in de laadkar opgeruimd. Daardoor kon het gebeuren dat sommige apparaten al meer dan twee weken achter elkaar aan stonden. Voor iPads is dat prima, maar Windowsapparaten kun je beter zo nu en dan helemaal afsluiten. De netwerkkaart van het apparaat vindt dat fijner. Hoe dat technisch precies zit, zal wel iets met drivers te maken hebben, maar dat weet ik eigenlijk niet.
De aanbeveling was in ieder geval dat we de windowsapparaten consequent zouden afsluiten.
Wij gaan op de gegeven locatie met de aanbevelingen aan de slag. Ik hoop dat deze informatie ook voor anderen handig is. Als dat zo is, laat dat dan eens weten. Vind ik leuk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten