Eén van de leerstofonderdelen waarvoor heel makkelijk digitaal lesmateriaal ontwikkeld kan worden, is het onderdeel van de tafels van vermenigvuldiging. In groep 4 en 5 komen die aan de orde. Meestal begint men met een introductie van het herhaald optellen om samen met de leerlingen tot de conclusie te komen dat het uit het hoofd kennen van de tafels wel erg makkelijk is als je vaak herhaald moet optellen.
Steevast zie je dat er met de tafel van 2 gestart wordt. De tafels van 1, 5 en 10 volgen daarna snel. En als die er eenmaal in zitten, dan komen de tafels 6 t/m 9 aan de beurt. Ik heb wel eens ergens gelezen dat gemiddeld genomen 6x8 de moeilijkste som is. Maar of dat waar is?
Op internet zijn er eindeloze mogelijkheden om de tafels te oefenen. Ik ga hieronder niet proberen een zo volledig mogelijke lijst daarvan te maken. Dat is bij voorbaat al een verloren race. Ik kies vijf mogelijkheden die ik naar voren zou willen schuiven als favorieten. Om verschillende redenen.
Rekentuin Tafelspel
Oefenweb heeft een applicatie ontwikkeld die Rekentuin heet. De kinderen onderhouden hierin verschillende tuintjes met bloemen. En dat doen ze door sommen te maken. Maak je regelmatig en veel sommen, dan krijg je heel mooie tuintjes. Vergeet je te oefenen, dan verdorren je tuintjes. Het mooie aan de applicatie is dat het aanbod aan sommen volledig adaptief is. Dat betekent dat een kind nooit echt veel te moeilijke sommen zit te maken, en nooit veel te makkelijk.
Sinds kort (begin juni) heeft Rekentuin er een nieuw tuintje bij dat door het kind onderhouden kan worden. En dat tuintje is het Tafelspel.
Ik raad deze mogelijkheid aan omdat het kind via deze applicatie adaptief zijn tafels kan oefenen. Meer info.
Ambrasoft Tafeltoppers
Het meestgebruikte methodeonafhankelijke softwarepakket voor taal en rekenen is -denk ik- toch wel Ambrasoft. Het is inmiddels ingelijfd door Noordhoff Uitgevers en de applicatie is volledig webbased gegaan op het platform mijnklas.nl. Daardoor hebben ze de schoolsoftware kunnen uitrusten met een mogelijkheid om de leerlingen ook thuis te kunnen laten werken met de software zonder dat ouders daarvoor een aanschaf hoeven te doen. Ze kunnen gewoon gebruikmaken van de licentie die de school heeft. De school moet alleen brieven uitdelen waarmee de ouders de accounts kunnen activeren. Eenmaal geactiveerd kun je gebruik maken van dezelfde omgeving als op school. Eén van de onderdelen van Ambrasoft heet Tafeltoppers, dat is een landelijke wedstrijd tussen leerlingen van verschillende scholen.
Ik raad deze applicatie aan omdat het de grens tussen school en thuis helpt slechten. Meer info.
9-box.net
Dit is een applicatie die ook volledig op het web draait. Het is gratis beschikbaar. En het sterke punt hiervan is dat de tafelsommen in willekeurige volgorde geoefend worden, maar dan op zo'n manier dat je ze haast wel hardop moet dreunen. Volgens mij een zeer effectieve manier van oefenen. Ik schreef er eerder over in deze blogpost.
Ik raad deze applicatie aan om de eenvoud van het idee en de toegankelijkheid. Meer info.
Tafelkluis
Ik kwam via Brightcenter in aanraking met de app Tafelkluis. Deze app laat het kind tafels oefenen door kluizen te kraken. Je kunt die kluizen alleen kraken als je dynamiet tot ontploffing brengt. En dat doe je weer door de tafelsommen goed op te lossen. Het mooie aan deze iPad-app is dat hij gekoppeld kan worden aan Brightcenter. Daarmee is het ineens geen losse app meer waarin de vorderingen van het kind niet bijgehouden worden, maar kun je de voortgang van ieder kind in de app monitoren.
Ik raad deze app aan omdat ze hebben nagedacht over de ontsluiting van de leerresultaten in de app. Meer info.
Arcademic Skillbuilders Grand Prix Multiplication
Op de betreffende website is een veelheid aan educatieve games te spelen. Eén van die spelletjes is een racewedstrijd tussen vier autootjes. Jij bent de bestuurder van één autootje en het is je taak de auto als eerste over de finish te krijgen. Dat doe je door razendsnel tafelsommetjes op te lossen. Bij ieder goed antwoord geeft het autootje een beetje gas.
Je kunt dit spel tegen de computer spelen, maar ook in een kleine competitie tegen vier andere kinderen uit je klas. Eén van de deelnemers creëert dan een multiplayer-spel en de anderen joinen dat spel.
Ik raad deze online game aan omdat het een motiverende benadering geeft van het (meestal saaie) oefenen van tafels. Meer info.
Met welke oefenstof laat jij je leerlingen tafels oefenen? En waarom op die manier?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten