donderdag 4 juni 2015

De voordelen van bestanden online opslaan

Het online opslaan van je bestanden heeft een aantal voordelen. Zo kun je altijd en overal je bestanden benaderen. Het maakt niet meer uit of je thuis, op je werk of bij je oma bent. (Dan moet je oma wel wifi hebben... ;-) ) En het maakt ook niet meer uit of je met je computer, met je tablet of met je telefoon een bestand wilt inzien.
Een ander voordeel is dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over het backuppen van bestanden. Als je computer crasht, je harde schijf de geest geeft, of je laptop wordt gestolen, dan ben je je bestanden nog niet kwijt.
En het derde voordeel is dat je makkelijker online kunt samenwerken. Steeds meer opslagdiensten ondersteunen functies waardoor je samen in documenten en spreadsheets kunt werken. Vaak met meerdere mensen tegelijkertijd.

Maar als je mijn-documentenmap nou niet meer de plek is om je documenten neer te zetten, welke opties heb je dan eigenlijk allemaal in de categorie online opslag? Ik ken de volgende 6 veel gebruikte diensten.


Ze verschillen op details van elkaar. Zo varieert de opslagruimte die je gratis kunt gebruiken zoals je hierboven kunt zien. En ze variëren in de beschikbaarheid van apps op verschillende platformen. En bij sommigen zitten de bewerkingstools geïntegreerd en bij andere moet je dat in traditionele programma's doen.

Als we verder kijken dan alleen de functionaliteit van de diensten, dan kun je ook nog andere vragen stellen bij de selectie van een opslagdienst. Een vraag die je jezelf kunt stellen, is bijvoorbeeld: 'Hoe verdienen ze er aan?' Het maakt namelijk best wel uit of ze een freemium model hanteren of dat ze verdienen via advertenties. Als je er niet voor betaalt, ben je vaak zelf het product.

Een andere vraag die je kunt stellen, is hoe het eigenlijk met de toegang en beveiliging van je bestanden gesteld is. In welk land staat de server waarop jouw documenten opgeslagen worden? En wie hebben toegang? Is die toegang transparant voor jou als gebruiker?

Ik heb niet de illusie dat ik de volledige antwoorden op die vragen voor iedere dienst kan geven. Dat doe ik dus ook niet. Maar in de voorwaarden van zulke diensten valt dat wel op te zoeken.

Welke dienst gebruik jij voor de online opslag van je documenten? Waarom die dienst eigenlijk?

2 opmerkingen:

  1. In je bericht wek je de suggestie dat cloudopslag een goede vorm van back-uppen is. Helaas is dat niet altijd het geval.
    Vrijwel alle clouddiensten kennen de mogelijkheid een gesynchroniseerde kopie op je eigen pc’s te bewaren. Dat werkt lekker gemakkelijke en vlot. Ook als je offline bent. Synchroniseren gebeurt op het eerstvolgende tijdstip dat je weer online bent.
    Als je computer wordt gestolen of je vergeet hem in de trein (gebeurt echt!) en de nieuwe ‘eigenaar’ wist je harde schijf, voordat je maatregelen hebt genomen, dan wordt de wis-actie in de cloud gesynchroniseerd. Dan ben je alsnog alles kwijt. Een ‘echte’ back-up blijft dus noodzaak, bijvoorbeeld op een externe harde schijf.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Albert,

    Dat zou inderdaad kunnen gebeuren. Maar daar kun je twee dingen aan doen om het te voorkomen. Zorg dat er een wachtwoord of een code op je computer staat. Dan kan 'de vinder' jouw profiel gebruiken en zal de synchronisatie-actie ook niet uitgevoerd worden.
    Ten tweede kun je in de webinterface van de opslagdienst aangeven met welke computers en apparaten er gesynchroniseerd moet worden. Zodra je merkt dat jouw apparaat 'weg' is, is het verstandig om dat apparaat uit die lijst te halen.
    Op die manier kun je er redelijk op vertrouwen als backup, volgens mij.

    BeantwoordenVerwijderen