zondag 14 juni 2015

6 oplossingen voor Mobile Device Management

Steeds meer scholen gaan gebruikmaken van tablets als digitale leermiddelen. Als je het mij vraagt zit er een hoop potentie in het werken met zulke apparaten. Hoe je dat het beste voor elkaar krijgt, heeft te maken met de balans die je moet zien te vinden tussen de beschikbaarheid van technische middelen (hardware, software en infrastructuur) en de manier waarop je de middelen inzet op basis van de visie en de deskundigheid van de school.
Daar kun je blogposts over vol schrijven, maar dat ga ik nu niet doen. Als je wilt werken met technologie, dan moet er voor gezorgd worden dat de technologie dienend is. De technologie moet ontzorgen. En een manier om dat voor elkaar te krijgen, is door goed na te denken over de inrichting van het beheer van de technologie. En daar gaat deze blogpost over. Welke opties heb je als het gaat om het beheren van mobiele apparaten, zoals tablets?

Mobiele Device Management noemen we dat. Dat zijn beheerpakketten die ervoor zorgen dat je van op afstand op de apparaten zaken kunt instellen en installeren. Bij de keuze voor een MDM-oplossing ligt het voor de hand om na te denken over vragen zoals:
- Wil ik alleen devices van de organisatie kunnen beheren, of ook privé-apparaten van de leerlingen en medewerkers? (BYOD of niet)
- Hebben de apparaten die ik wil beheren allemaal hetzelfde besturingssysteem of verschillende? (Crossplatform of niet)
- Wat is het prijsmodel van de MDM-oplossing? (Licentie of eigendom)

De MDM-oplossingen die ik ken, heb ik hieronder op een rijtje gezet. Ik ken de meeste alleen van naam. Ik garandeer dus niet dat de informatie die hieronder staat, volledig accuraat is. Als je meer informatie wilt, zul je zelf verder op onderzoek moeten gaan. Via de links vind je startpunten voor je zoektocht.

Apple configurator i.c.m. Server App
Je hebt er een Mac voor nodig waarop je deze twee programma's -na eenmalige aanschaf- installeert. Met de Apple Configurator kun je de apparaten configureren. En met de Server App kun je van op afstand apps installeren op de beheerde apparaten. Deze oplossing is alleen geschikt voor het beheer van iOS-devices. Als je binnen het Apple ecosysteem blijft, is de oplossing ook zeer geschikt om privé-apparaten mee te beheren. Meer info.

Airwatch
Een MDM-oplossing in de cloud die geschikt is voor BYOD en waarmee je iOS- en Android-devices maar ook Windows telefoons en laptops kunt beheren. Je betaalt geen vast bedrag, maar een licentie per jaar. Die licenties kun je afrekenen per apparaat of per gebruiker. Meer info.

Mobile Iron
Grofweg hetzelfde als Airwatch. Er zullen best verschillen tussen die twee zijn, maar voor de relatieve leek die ik ben, is er op het eerste gezicht geen groot verschil. Meer info.

Microsoft Intune
De MDM-oplossing van Microsoft maakt het beheer van iOS, Android- en Windows-devices mogelijk. Het is een oplossing die werkt vanuit de cloud. De aanschaf gaat via licenties per gebruiker. Meer info.

Meraki
Skool (een netwerkbeheerder in het basisonderwijs) maakt gebruik van de technologie van Meraki. Dat is ook een pakket dat werkt vanuit de cloud. Skool levert deze technologie allereerst in de vorm van accesspoints die door de software van Meraki beheerd kunnen worden, maar dat is dus uitbreidbaar met een mdm-oplossing waarmee je de mobiele devices kunt beheren. Geschikt voor BYOD. Prijsinformatie kan ik niet vinden. Meer info.

Zuludesk
Deze oplossing heeft zich eerst gericht op het iOS platform. Je kunt er iPads, iPhone en iPods mee beheren. Ze zijn bezig met ondersteuning voor Android devices en over Windows wordt nagedacht. Zij onderscheiden zich door het feit dat dit echt een oplossing is voor het onderwijs. De leraar krijgt een dashboard van waaruit hij de devices van zijn leerlingen kan beheren. Tijdens de les. Geen moeilijke technische instellingen, maar een simpel instellingenscherm. Kosten: 5 euro per apparaat per jaar, excl. BTW, dat dan weer wel. Meer info.


Wie van mijn lezers heeft al (ruime) ervaring met MDM-oplossingen? Gebruik je één van bovenstaande? Waarom? Of een andere? Welke dan? Vertel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...