zondag 29 mei 2022

Over trots, toekomst, klimaatverandering, pesticiden, biodiversiteit en leren

En daar zat ik afgelopen maandag zomaar ineens aan tafel bij Topicus. Niet als stafmedewerker onderwijs en ict, maar als trotse vader van een heel leergierige en initiatiefrijke zoon. Robin maakt op zijn school gebruik van SomToday. Dat is een webdienst waarin zijn rooster staat, zijn huiswerk wordt opgegeven en communicatie tussen ouders en school gebeurt. 
En hij vond daar wat van als beginnend programmeur en webdesigner in de dop. Hij wilde er graag een medewerker van het bedrijf daarachter over spreken.

Ik heb toen mijn oude onderwijs-en-ict netwerk op Linkedin aangesproken om die post van hem onder de aandacht te brengen. En dat lukte. Heel snel had Robin een uitnodiging te pakken om te komen praten over zijn ideeën.

Afgelopen maandag was het zover. We reisden samen af vanuit Maassluis naar Deventer waar het hoofdkantoor van Topicus Onderwijs gevestigd is. Het was een goed gesprek. Heel leuk om te zien dat ze zijn feedback zo serieus namen. En nog leuker: ze hadden zoveel vertrouwen in zijn leergierigheid dat hij het aanbod kreeg voor een bijbaan bij Topicus. Maarja, een bijbaan als junior developer heeft hij al. En hij heeft het daar erg naar zijn zin. Bovendien is die gelukkig meer in de buurt dan Deventer. Maar een compliment is het zeker!

De groene leestips van deze week vind je hieronder weer. Neem ook even de tijd voor de laatste (over glyfosaat), als je wil.

--

In het kader van tegengaan van klimaatverandering is dit een onbegrijpelijke maatregel. We willen dat mensen de auto uit gaan. Als je blijft zorgen dat dat betaalbaar blijft, lukt dat niet. Wie help je hier nou mee?

Dat kan dus ook.

Veel informatie over wat je echt kunt doen voor de wilde bijen. Belangrijk.

Gaat niet gebeuren. De vraag is ook of het zou werken. Mijn inziens kiest men in die sectoren niet voor niets voor deeltijd. Je moet namelijk zelf ook overeind blijven. Het probleem is volgens mij veel eerder dat we al het werk betaald willen maken. Kinderopvang bijvoorbeeld zou niet nodig zijn als mensen zelf voor hun kinderen zorgen. En als je deeltijd werkt, kun je dat makkelijker regelen. (Ik weet waar ik het over heb, want mijn vrouw en ik hebben nooit gebruik gemaakt van kinderopvang.) De werknemers in de kinderopvang zijn mogelijke leraren, of potentieel zorgpersoneel. De weg die de SER wil inslaan holt de capaciteit verder uit. Ieder mag zijn mening hebben. Dit is de mijne.

Wat? “Je moet wel heel veel groente en fruit eten om in de buurt van gevaarlijke hoeveelheden te komen.” En als je nou heel veel groente en fruit eet?
Weer een reden dus om vooral biologisch te kopen. Of zelf je groente te telen.

Meer heggen, ik ben voor. Zullen we dat ook in Zuid-Holland doen in plaats van die kale open landschappen?

Leuk citizen science project om aan mee te doen als je wat tijd over hebt.

Het is altijd goed om te leren van andermans leerervaringen.

Voor wie geïnteresseerd is in de energietransitie. De auteur (Herman van den Bosch) heeft een publicatie gemaakt over veel aspecten van de energietransitie. Dat is te downloaden via dit artikel. Voor wie dat interessant vindt dus.

Hier worden rake dingen gezegd.

Glyfosaat is schadelijk voor mens en ecosysteem. Als we werk willen maken van het herstel van biodiversiteit, kunnen we dit middel missen als kiespijn. Via deze link kun je helpen om onze minister daar op te wijzen.

--

En de kijktip van deze week:

Al Gore maakt zich hier echt kwaad. In de goede zin van het woord. En hij heeft gelijk ook. De tijd begint te dringen en hij constateert te weinig daadkracht. Zijn we onze toekomst aan het vergooien?
Maak jij je al kwaad?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten