zondag 5 november 2023

Over groots vereenvoudigen, onderwijskeuze, voedselbossen, klimaat, geefeconomie en bladval

Wat heeft het veel geregend afgelopen week! De regenmeter bij De Groentemeester kan tot 40 mm op een dag meten. Na afgelopen donderdag liep hij bijna over. Er was ruim 45 mm gevallen. Dat betekent dus dat er 45 liter water per vierkante meter is gevallen. Dat is viereneenhalve emmer water. Per vierkante meter. De tuin is ongeveer een halve hectare, 5000 vierkante meter dus. Daarmee is er dus 22.500 liter water gevallen in de tuin. Kortom: best nat dus!

Langzamerhand beginnen we te merken dat de bodem wel echt verzadigd is. Er ligt gelukkig een drainagesysteem onder de tuin. Dat doet nu goed werk, want op een paar plekken na die erg nat en modderig zijn, blijft er geen water op het land staan. Nog niet, in ieder geval. Hopen dat dat zo blijft.

Ondanks de nattigheid blijft de oogst onverminderd groot. Op de foto zie je de oogstlijst van deze week staan. Een aantal groenten komt uit de voorraadkamer. Zo hebben we aardappels, uien, pompoenen en knoflook allemaal al eerder geoogst. Maar veel staat er ook nog op het land. We kunnen nu flink aan de winterwortel, pastinaak en wortelpeterselie. Ook prei, boerenkool, palmkool en knolselderij staan er nog volop. En we zijn bezig met de laatste oogsten van venkel, snijbiet, rucola en veldsla. Tot vorige week hebben we ook nog ruim sperziebonen kunnen oogsten. En zelfs de paprika bleef het buiten erg lang doen. Die laatste twee hebben we afgelopen week maar wel geruimd om de bedden winterklaar te maken.

We gaan nu nog drie weken oogsten en daarna houdt het voorlopig even op. Op 27 november valt de laatste oogstdag. Daarna gaan we de balans opmaken en ons zo langzamerhand voorbereiden op het volgende oogstseizoen. Daar borrelen de ideeën al weer voor boven, maar eerst komt er een periode van rust. Ook fijn!

--

De leestips

Zo kan het dus ook. Aantrekkelijk idee, die geefeconomie.

Goed zo, Maassluis heeft een klimaatburgemeester!

Voor wie nog wat duurzaam stemadvies nodig heeft. Eén ding is hieruit wel meteen duidelijk. Voor aandacht voor duurzaamheid (en daarmee onze toekomst) moet je niet bij de VVD zijn.

Inoreader is inderdaad een handige tool om op de hoogte te blijven. Iedereen zou moeten leren omgaan met rss-feeds. Daar zou het onderwijs een rol in moeten spelen in het kader van mediawijsheid en digitale geletterdheid.

Goede actie van deze minister. Het is belangrijk dat je kiest wat je leuk vindt om te doen. En… staar je niet blind op déze keuze op dít moment. Want je kunt altijd weer opnieuw kiezen. Voor iets heel anders als je dat leuk vindt. Ik weet waar ik het over heb in dat kader.

Zielig dat die miljardairs dan ineens gaan doneren aan de VVD omdat ze bang worden voor de opmars van links. Misschien is het gewoon wel rechtvaardig als rijkdom een beetje eerlijker verdeeld wordt, zou je zeggen. En misschien heeft het kapitalisme in zijn huidige vorm zijn langste tijd gehad?

Voedselbos Vlaardingen doet ook mee aan dit monitoringsprogramma. De eerste resultaten zijn in dit leesbare rapport gepubliceerd.

Niet echt nieuws om vrolijk van te worden. Als dit waar is, wordt snel actie ondernemen nóg belangrijker. Er zou begonnen kunnen worden met het stoppen van alle fossiele subsidies. En als steeds meer mensen de auto nou eens lieten staan… of gaan werken in de gemeente waar ze wonen. En misschien waren de digiborden in klaslokalen energiegewijs toch niet zo’n goed idee. Zomaar een paar voorbeelden waar we vandaag nog mee aan de slag kunnen.

Voor wie wil bijdragen aan een beter beeld over het aantal fietsers in Maassluis. Als we naar mobiliteit in Maassluis kijken, krijgt de auto vaak meer aandacht in de ruimtelijke inrichting. Wat mij betreft moet dat veranderen naar een beeld dat de fietser centraal zet. Deze oproep draagt daar aan bij.

Deze peper staat in veel voedselbossen.  Zo ook in voedselbos Vlaardingen. Het is eigenlijk best een leuk idee om ook zo’n struik bij De Groentemeester neer te zetten.

Het is heel knap wat er met AI-technologie in kaart gebracht kan worden. En misschien ook wel heel nodig. Maar kunstmatige intelligentie heeft ook ontzettend veel energie nodig. Ik zie niet in hoe we ons energieverbruik wereldwijd kunnen verminderen als we zo veel geloof blijven houden in energie slurpende technologie als oplossing. Energiegewijs leven we nu op de pof. Dat houdt een keer op.

Doe in Zuid-Holland nog maar een beetje meer bos. Bijvoorbeeld in het gebied tussen Vlaardingen en Maassluis. Daar passen nog best wat bomen bij. Met Voedselbos Weij gaan we daar ook aan bijdragen.

Interessante discussie die hier vrij genuanceerd is uitgeschreven.

Bij Maassluis zou ook zo’n getijdenpark verschijnen. Maar ik weet eerlijk gezegd niet wat de status is van dat idee. Ik weet ook eerlijk gezegd niet zo goed wat ik me moet voorstellen bij een getijdenpark. Uit dit artikel begrijp ik dat ik over een tijdje in Rotterdam kan gaan kijken hoe dat eruit ziet. Misschien dan toch maar eens langs gaan daar.

Ja, de bladval is laat. Dat valt mij vooral ook op omdat ik blad wil gebruiken om de groentetuin mee te mulchen. Ik heb daar een afspraak over staan met de gemeente. Maar zij kunnen natuurlijk pas blad brengen nadat het gevallen is.
In dit artikel noemen ze trouwens ook dat de herfst steeds later komt, en feitelijk komt het er dan op neer dat de zomer -en daarmee het oogstseizoen- steeds langer wordt. Dat is niet per se nadelig.

--

De kijktip

Interessante video over onze plek in de tijd als mensheid. We zijn de batterij van de aarde aan het opmaken en kunnen hem daarna nooit meer snel genoeg opladen om aan de energiebehoefte van onze tijd te voldoen. Volgens de makers van deze video leidt dat onontkoombaar tot de Grote Vereenvoudiging. 
Het sluit in zekere zin wel aan bij wat ik al langer denk: we gebruiken veel te veel energie om onze leefstijl te kunnen volhouden. We overschrijden constant alle ecologische grenzen en de meeste mensen lijken zich daar niet eens bewust van te zijn. Op een gegeven moment zal de wal het schip keren. En in deze video noemen ze dat dus The Great Simplification. Ik vind het geen gekke gedachte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten