zondag 19 november 2023

Over klimaatverkiezingen, bosherstel, minder vliegen, tegelwippen en samen groeien

Nog één weekje oogst. Op het land staan nu nog palmkool, prei en spruitkool. Op 27 november is de laatste oogstdag van dit seizoen bij De Groentemeester.

En wat kunnen we terugkijken op een mooi seizoen! In een jaar tijd is er een tuinderij gerealiseerd waar je zelf je eigen gezonde groenten uit het seizoen kan oogsten. Met oogstgenoten, supporters en vrijwilligers vormen we inmiddels een mooie en groeiende gemeenschap die samen deze vorm van voedselproductie mogelijk maakt.

Maassluis heeft daarmee zijn eigen stadslandbouwproject dat het goed doet. En we zijn nog lang niet klaar. Want De Groentemeester is onderdeel van een breder project dat Weij heet. Binnen Weij wordt er een voedselbos geplant en gebouwd aan een streekproeverij om alle heerlijkheden uit de tuin en het voedselbos ook op de kaart te krijgen. Zo hopen we bij te dragen aan ons stukje van de voedseltransitie. Eerlijker, lokaler en beter voor de omgeving. Zowel in ecologische als in sociale zin. We nodigen iedereen uit om daar ook aan mee te doen.

Komende vrijdag (24 november) organiseren we in de Polderij een filmavond. Op deze avond vertonen we 'Together We Grow'. Wie het leuk vindt, is vanaf 19.00 uur welkom. De toegang is gratis, maar een consumptie is wel gewenst. De film start om 19.30 uur. Achteraf willen we nog een nagesprek voeren. We sluiten af omstreeks 21.00 uur. Aanmelden via info@depolderij.nl is omwille van het beperkt aantal plaatsen in de zaal verplicht.

Zie ik je dan?


(De vertoning van de film wordt mogelijk gemaakt door Voedsel Anders. De film is onderdeel van het Food Film Fest 2023. Mocht je deze avond niet kunnen, maar wel nieuwsgierig zijn, dan kun je de film ook op andere plaatsen bekijken. Hier zie je een overzicht voor Zuid-Holland.)

--

De leestips

Een ruime verdubbeling van het aantal mensen dat meeliep bij deze mars. Dat is bemoedigend. 
Ik was er niet bij. Ik ben niet zo van het demonstreren in een grote stad met mensenmassa’s. Ik hoor bij de mensen die liever demonstreren door de keuzes die we maken in ons leven. Mijn betrokkenheid bij voedselbos Vlaardingen is daar een vorm van, maar ook het afscheid bij SCOH als stafmedewerker onderwijs en ict is daar een uiting van. En natuurlijk is het opzetten van de zelfoogsttuin ook een manier om te laten zien dat het anders kan en moet.

Voedselbossen zijn ook bossen. Die combineren de voordelen van een bos met voedselproductie zodat minder landbouwgronden nodig zijn. En in de bebouwde omgeving passen ook veel meer (voedselbos)bomen. We moeten stoppen met denken in ‘of’, en gaan denken in en-en-en.

Daar valt wat voor te zeggen.

Vroeger of later zal krimp toch aan de orde komen. Simpelweg omdat er geen energie genoeg is om wereldwijd zoveel vliegtuigen te laten vliegen. Mijn inziens is het op de lange termijn niet verstandig om je economie te bouwen rondom een sector die daarvoor zó kwetsbaar is.

In de categorie goed nieuws.

En er zijn nog steeds politieke partijen die zeggen dat er geen klimaatverandering gaande is. Weet wat je stemt. Het belangrijkste onderwerp is klimaat. De rest is daaraan ondergeschikt.

Laat je informeren door bijvoorbeeld dit artikel. En weet wat je stemt. Klimaat is het belangrijkste onderwerp. En ik hoop dat genoeg mensen dat ook doorhebben.

Voor wie een eenvoudig en overzichtelijk stemadvies wil als het over klimaat gaat.

En nog wat data uit de wetenschappelijke hoek. Daar zitten wat lichtpuntjes in, maar de algehele conclusie is toch dat we wereldwijd nog een heel uitdaging voor ons hebben liggen. De piekproductie van fossiele brandstoffen is in zicht, maar het afschalen van het gebruik van fossiel moet écht nog veel harder. En dan zijn die protesten op de A12 toch echt wel te begrijpen, vind ik.
Ik zeg het toch nog maar een keer: klimaat is het belangrijkste onderwerp van deze verkiezingen. Weet wat je stemt. 

--

De kijktip

Bij onze beslissingen zouden we veel meer over de generaties heen moeten kijken. Niet: hoe ziet Nederland of de wereld er over vier jaar uit?, maar: Hoe willen we dat de toekomst eruit ziet voor onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.
En eerlijk gezegd ziet die toekomst er niet zo best uit. Klimaat en biodiversiteit gaan nog steeds de verkeerde kant op. We zijn het aan de toekomst verplicht om wijzere besluiten te nemen. Eén van die wijzere besluiten kun je komende woensdag zelf nemen. Wat je ook kiest, kies voor klimaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten