zondag 13 maart 2022

Over tipping points, voorkweek, landbouw, voedselbos en onderwijs

Ieder jaar doe ik wat voorkweek van groenten onder mijn zolderraam. Dit is koolrabi. Maar er staat inmiddels ook rode kool, knolselderij, paprika en rode peper te kiemen. Ik doe dat graag onder mijn zolderraam, omdat ik dan niet vergeet om iedere dag te kijken hoe het met ze gaat. Deze plantjes moeten uiteindelijk geplant worden in de Maatwerk Moestuin waar ik coördinator van ben. Maar zover is het nog niet. Eerst mogen ze nog een beetje verder groeien.

Het moestuinseizoen is nu toch echt begonnen. Fijne, drukke tijd.

De leestips van deze week vind je hieronder.

--

Soja uit Nederland dus. Ik denk dan meteen dat het om vleesvervangers gaat, in die zin dat ze verwerkt worden in vegaburgers en dergelijke. Maar dat wordt in dit artikel tegen gesproken. Daarnaast vertellen ze dat ze voor deze teelt samenwerken met een bio-veehouderij om nutriënten uit te wisselen. Goed werk, denk ik. Maar voor de vegans onder ons toch niet helemaal tevredenstellend misschien?

Klinkt hoopvol.

Deze post schreef ik deze week zelf op de website van Voedselbos Vlaardingen. We vinden het belangrijk om bij te dragen aan kennisontwikkeling. Onder andere (maar niet alleen) door het aanbieden van onze voedselboslessen. Daar gaat deze post over. 
 
En hier een overzicht wat ARK Natuurontwikkeling voor het onderwijs (en dus voor kennisontwikkeling in de brede zin van het woord) kan betekenen. Wij hebben een tijdje geleden een struintocht langs de Waal gedaan met ons gezin. Een gids van ARK heeft ons toen meegenomen langs de oevers van de Waal waar zij een project hebben lopen met betrekking tot natuurherstel. Zij doen indrukwekkende dingen.

Ik ben al weer aardig op weg met een nieuw jaar met iedere dag 10.000 stappen. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen. Mijn gemoed vaart er wel bij. En volgens dit artikel is je kans om oud(er) te worden groter als je meer stappen op een dag zet. Goede aanmoediging om er mee door te gaan in ieder geval.

De laatste tijd is veel in het nieuws dat we sinds een week of twee in een andere (politieke) realiteit zijn beland. Ik probeer berichtgeving daarover op dit blog te vermijden. Dit artikel waarschuwt echter voor het feit dat we over een tijdje weer in een andere realiteit gestort kunnen worden. Als we te weinig doen, verandert de Amazone in een savannelandschap. Weg longen van de aarde. Het Amazonewoud verdient bescherming. Daarnaast zijn er nog andere elementen van onze biosfeer die op instorten staan. Waarom is dit niet iedere dag in het nieuws?

Ik heb in mijn gemeente (Maassluis) wel eens gevraagd of er bij de groenvoorziening aandacht is voor de ouderdom van bomen. Dat zou moeten beginnen met een plan waarin je aanmerkt welke bomen in je stad oud mogen worden. Dat plan was (en is) er niet. Mijn observatie is dat bomen in Maassluis makkelijk wijken onder het motto dat er wel ergens herplant zal worden. Dat zou anders mogen. En in dit artikel zetten ze ook op een rij waarom oudere bomen van meerwaarde zijn ten opzichte van nieuwe (jonge) bomen.

Daar had ik nog niet aan gedacht. Dat je boekweit ook als hoofdgewas kan telen. Ik heb het in de teeltplanning van de Maatwerk Moestuin dit jaar voor het eerst opgenomen. Maar dan wel als groenbemester. Want daar is de plant ook goed voor.

--

En de kijktip van deze week.

Heldere uitleg van een Australische wetenschapper over de bijzondere tijd waarin we leven. Hij laat met verschillende indicatoren zien dat we het Holoceen verlaten hebben en nu leven in het Antropoceen. Eén van de dingen die vrij duidelijk zijn is dat de temperatuur skyhigh gaat. Zeker als je dat op geologische schaal bekijkt. We krijgen daardoor vóór 2050 te maken met de tipping points van de biosfeer. Arctisch ijs smelt, de Atlantische golfstroom kan veranderen en het Amazone-systeem stort in. Maar er is nog tijd. Alarmerend weinig tijd. Dat wel.

Als je geïnformeerd wilt worden over wat ons mogelijk te wachten staat, kijk dit dan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten