zondag 27 maart 2022

Over blauwe kevers, groen in steden, zwarte honingbijen en meer

Ik kende dit beestje ook nog niet. Maar mijn app ObsIdentify zegt dat hij 100% zeker is dat dit een muntgoudhaantje is. En dat zou best eens kunnen kloppen, want hij zat inderdaad met nog een aantal van zijn smurfenvriendjes op de muntplantjes in de Maatwerk Moestuin. 
Origineel schijnt hij uit het Middellandse Zeegebied te komen, maar bij ons heeft hij het dus blijkbaar ook prima naar zijn zin. Internet leert me dat ze niet echt schadelijk zijn.

Ik geloof dat ik nog niet verteld had dat ik vanaf dit seizoen stage loop bij 'Bij Mei'. Dat is een zelfoogsttuin (bloemen en groenten) in Zoeterwoude. We zijn daar nu druk aan het zaaien en planten om ervoor te zorgen dat de oogstgenoten daar straks weer het hele seizoen uit de tuin kunnen eten.

En ik heb deze week natuurlijk ook weer wat leestips verzameld. 

--

Interessant. Onderzoek naar het stedelijk groen. Twee opvallende quotes uit het artikel:
"Wat we een beetje onderschat hebben, is de functie van de ondergrond. Groen kan alleen hitte reduceren als er verdamping optreedt. Daarvoor heb je water nodig, en dat is soms de limiterende factor."
En: "We zien dat bomen en struiken elkaar versterken. In de stad richten we ons soms te veel op het planten van bomen, waarbij we vergeten dat ze beter functioneren als je eromheen een klein ecosysteem ontwikkelt.” 
Ik hoop dat resultaten van dit onderzoek uiteindelijk ook in Maassluis gaan landen, want hier is het meeste groen vooral gras met bomen. Of alleen bomen. En dat werkt dus minder goed.

Altijd leuk om dit soort berichtjes te volgen. En met die Growapp kan het goed in beeld worden gebracht hoe de natuur zich over de jaren heen ontwikkelt.

Leuk dat hier op deze manier aandacht voor is. De bodem is de basis voor veel leven, inclusief ons voedsel. Belangrijk om kinderen hier zo veel mogelijk over te leren. Het boek is via de link ook gratis te downloaden.

Weer een boek voor op mijn verlanglijstje. Dit gaat over honingbijen. Ze zijn naast de productie van honing ook belangrijk voor de bestuiving van allerlei voedselgewassen. Alhoewel ik denk dat hun rol daarin vaak overschat wordt. Allerlei andere insecten dragen ook een behoorlijk steentje bij.

Ik noem het hier nog maar een keer. Ik vind dat hier in reguliere media verrassend weinig aandacht voor is. Dit is de bedreiging die ons allemaal gaat raken. Misschien moeten we het de onrechtmatige oorlog tegen de Amazone en de ijskappen noemen. En benadrukken dat onze vrijheid straks onder druk staat. Ofzo.
Waarom laat de internationale gemeenschap dit gebeuren?

Over een initiatief dat oude rassen en soorten in stand probeert te houden. Ik wil daar in de toekomst wel meer verstand van krijgen. Voorlopig heb ik nu genoeg op mijn bordje dat ik eerst nog wil leren. Maar oude zaden behouden lijkt me relevant omdat het een soort databanken van genetische code zijn waar in de toekomst dan weer gebruik gemaakt van kan worden. En dat je die code opslaat in de levende wereld lijkt me niet meer dan logisch.

Een zeer informatief artikel over appels. De herkomst, verschillende soorten en verwerkingsmogelijkheden worden besproken. Over het algemeen wordt aangenomen dat de voorouder van onze huidige eetbare appels vooral uit Kazachstan en China komt, maar hier schetsen ze dat er toch ook genetisch materiaal van de Europese wilde appel in zit.
Voor de liefhebber dus.

--

En tot slot de kijktip:
Deze visualisatie komt bij NASA vandaan. Het brengt de opwarming van de aarde in beeld tussen 1880 en 2021. Knap gemaakte visualisatie. Hopelijk weten we de trend te stoppen die we hier duidelijk zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten