maandag 18 augustus 2008

ICT hacks voor basisschool


Volgens Wow!ter heeft het zin om lijstje te schrijven. Lezers schijnen er gek op te zijn. (zie punt 17 in dat lijstje.)

Hier dus weer een lijstje. Deze keer van de beste ict-hacks in het basisonderwijs. (Eigenlijk gewoon bij mij op school, maar ik generaliseer graag. ;-) )

1. Persoonlijke scanmappen op het kopieerapparaat
Wij hebben op school een kopieerapparaat van Ricoh (voorheen Nashuatec) staan. Dat apparaat kan printen, scannen, faxen en uiteraard kopiëren. In kleur en zwart-wit. De hack is dat in het scangedeelte van het apparaat voor iedere leerkracht met een digibord een map is aangemaakt. Wat onder de scanner met 1 druk gescand wordt, is meteen vanuit het gebruikersprofiel van die leerkracht te openen. Heel handig voor de (digitale) bordvoorbereiding.

2. Bingo in Excel
Via Computers-in-de-klas heb ik een tijdje geleden een exceldocumentje van het web geplukt waarmee je bingo kan spelen. Leuk voor op je digibord. En je hoeft nooit meer te zoeken naar (incomplete) bingospelen. De afstreepkaarten kun je er ook mee uitprinten. Zie dit bericht.

3. Distributielijst 'ieder'
We maken gebruik van Outlook voor de mail. Als je aan alle collega's een bericht wilt sturen, hoef je niet alle emailadressen aan te vinken. Je typt gewoon 'ieder' in in het vakje aan en dan weet Outlook dat je alle collega's een mailtje wilt sturen. Wij hebben dat ingesteld via een distributielijst op de server.
Zo zou je ook per bouw een lijst kunnen maken. Voor grote scholen ook heel handig.

4. Beamer van digibord bevriezen
In een eerder bericht beschreef ik een functie die op veel beamers zit.

5. Foutenanalyses CITO in Excel
Veel scholen maken gebruik van cito toetsen. Binnen het cito lvs kun je foutenanalyses laten uitvoeren (heb ik me laten vertellen). Maar scholen die dat pakket niet gebruiken, moeten dat handmatig doen. Voor rekenen hebben wij excel gebruikt om dat ten dele voor ons te laten doen. Met de foutenanalyses van spelling zijn we nog bezig.

6. Digitale Pluspunt registratie
Pluspunt is een van de rekenmethodes van Malmberg. Via een collega van een andere school werd ik gewezen op deze exceldocumenten voor de digitale registratie van de toetsen. Het bespaart de collega's veel tijd.

7. Digitale leerlingkiezer
Een collega kwam er mee op de proppen toen hij een aantal dagen in Amerika had doorgebracht om meer te weten te komen over meervoudige intelligentie.
Het programma heet SelectorTools. En je kunt de namen van de kinderen uit je klas invoeren en de computer maakt dan een random selectie. Hoef je zelf geen beurten meer te geven. En zo loop je ook niet het risico dat je je betere leerlingen meer kansen geeft...

8. Aftelklok op het digibord
Bij zelfstandig werken is het voor je leerlingen prettig om te weten hoeveel tijd ze nog hebben. In de meeste digibordsoftware zit wel een timer ingebouwd. Ik zou zeggen: gebruik hem ook.

Wat zijn jouw beste ICT hacks op school?


(plaatje via computable.nl)

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...