zondag 17 augustus 2008

Mediawijs (1)


Als ik 's avonds achter mijn computer kruip, vergeet ik soms wat ik eigenlijk van plan was achter het apparaat. 's Middags denk ik dan bijvoorbeeld: even opzoeken hoe een meloen groeit, hoe je houtrot behandelt en waar ik goedkoop een goede workmate aanschaf.
Maar als ik dan 's avonds de computer aanzet, start mijn google reader automatisch op, log ik in op messenger en bekijk ik eerst mijn email even.
Tegen de tijd dat ik alle informatie heb verwerkt die dan op me afgevuurd werd, was ik alweer vergeten wat ik eigenlijk wilde opzoeken. En vaak realiseer ik me dat pas op het moment dat de computer weer uitstaat.

Het enige dat helpt (bij mij) is 's middags een kladje op mijn toetsenbord neer te leggen met de zaken die ik dan verzin. (Het is overigens van het grootste belang dat het kladje ook daadwerkelijk OP mijn toetsenbord ligt...)

Toen ik me dit realiseerde, snapte ik ook meteen waarom we kinderen mediawijsheid en informatievaardigheden moeten bijbrengen. De afleiding op internet is zo groot. We moeten kinderen leren hun eigen pad te bepalen.

Hoe doe jij dat eigenlijk? (Ervan uitgaande dat niets menselijks ons vreemd is...)

2 opmerkingen:

 1. Jeroen Gerth20/8/08 11:15

  Dit is inderdaad een groot probleem. Het wordt ook wel "screensucking" genoemd. De website Lifehacking.nl en lifehacker.com besteden redelijk wat aandacht aan "Getting Things Done" over hoe je het meest productief kan werken met ict en nieuwe media.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Jeroen:
  "screensucking", mooie term...
  Lifehacking.nl houd ik al in de gaten sinds de oprichting van de website. En je hebt gelijk, af en toe staan daar inderdaad goede hacks om effectiever te werken.

  Ik zie jou trouwens ook vaak langskomen op delicious. Daar zitten interessante links tussen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...