dinsdag 26 augustus 2008

Mini laptops ook geschikt voor basisschool?

Er is de laatste tijd nogal veel te doen over mini laptops. Op de onderwijsblogs hoor je vooral veel over de Asus EEE pc. (Hier bijvoorbeeld bij Trendmatcher.nl.
Op de site van Computable.nl kwam ik een artikel tegen van de Classmate. Dat is ook een mini laptopje dat o.a. door Intel ontwikkeld is.

Ik weet het (nog) niet met die laptopjes. Wij maken op school veel gebruik van gewone laptops (daar zitten een aantal Toshiba's en NECs tussen). En het werkt in de praktijk eigenlijk alleen bekabeld goed. Draadloos valt steeds uit. Het voordeel is dat we niet per klas 6 computers hoeven aan te schaffen, terwijl je er wel 6 kan gebruiken als je dat wilt. Omdat je ze de ene keer in die klas zet, en de andere keer in een andere klas.
De prijs van minilaptops is natuurlijk gunstig. Dus je zou er met hetzelfde budget meer van kunnen aanschaffen. Ik vraag me dus alleen af wat behalve de prijs nou zoveel beter is dan een gewone desktop of een normale laptop. Draait de reguliere educatieve (methodegebonden) software ook op mini laptops? En werkt dat prettig? Zijn ze makkelijk in te pluggen op een windows omgeving?

Zijn er basisscholen die al experimenteren met mini laptops?

Bijgaand twee filmpjes, een over de Classmate en de ander over de Asus.


Meer lezen? Lees ook:
De opvolger van het digibord met beamer
Klasverlichting en digibord
De wet van de remmende voorsprong

2 opmerkingen:

 1. Ik denk dat een minilaptop wel geschikt is voor de basisschool kinderen, al heb ik zelf niet zo'd fijne ervaringen met de minilaptops.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is een berichtje uit 2008. Inmiddels werk ik op een andere school en zijn de mogelijkheden van de techniek veranderd.
  We maken nu gebruik van apparaatjes die een combinatie zijn tussen een tablet en een laptopje. De schermen zijn rond de 10 inch groot en het toetsenbord is afklikbaar.
  Draadloos werkt nu beter dan toen. De prijs ligt rond hetzelfde bedrag als een gewone desktop met monitor. Waar vroeger het opladen ook nog een ding was, is dat nu geen issue meer.
  Het enige dat echt nog moet veranderen voor grootschalige inzet is m.i. de prijs en de toegankelijkheid van sommige software op deze apparaten.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...