Maar een eigen tuin - of dat nou een moestuin of een zelfoogsttuin is - geeft je een hele andere kijk op je groenten. Voor de duidelijkheid: dit hiernaast is een aardappel. De 'haren' zijn gewoon een klein klusje wortels die daar nog aan zitten.
Deze week hebben we alle kisten met de roodschillige aardappels nagekeken. Alouette is het ras. We hebben alle aardappels die per ongeluk aangeprikt waren met de spitvork eruit gehaald om rot in de kisten te voorkomen. En bij het uitzoeken van de aardappels kom je dan dit soort creaturen tegen.
De oogst loopt nog tot eind november door. En we hebben genoeg aardappels om iedere week nog minstens een kilootje uit te geven aan iedere oogstgenoot.
We moeten het nu wel doen met alles wat er nog op de tuin staat. De oogst opmaken en de boel opruimen, is de fase waar we nu in beland zijn. Afgelopen week ruimden we bijvoorbeeld ook alle stokbonen op. Dat geeft de tuin weer een heel ander aanzien. En het maakt goed duidelijk dat we naar het einde toelopen.
Komende zaterdag houden we voor oogstgenoten, vrijwilligers en supporters ons oogstfeest om het succesvolle eerste seizoen van De Groentemeester te vieren. Zin in!
--
De leestips
Oké, dus je woont bij een vliegveld waar de vliegtuigen regelmatig over je huis scheren. Dan kun je niet buiten een normaal gesprek voeren. En je slaapt waarschijnlijk slecht door de overlast. Dan wil je niets liever dat de geluidsoverlast afneemt. Maar dat gebeurt niet. Nee, in onze maatschappij krijg je dan een beetje geld en dan moet je verder niet meer zeuren. Raar mechanisme toch?
Veel meer mensen zouden moeten kunnen werken met rss-feeds. Het geeft je veel meer controle over welke bronnen je volgt. Je kunt je informatiestromen veel beter managen ten opzichte van de normale sociale media platforms. Het omgaan met rss-feeds zou een centrale plek moeten krijgen in het onderwijs in het het kader van digitale geletterdheid.
Kijk, dit is nog eens een goed idee. Ben jij toevallig ook zwerfvuilraper? Download dan deze app en registreer je raapacties. In Maassluis streven de Duurzame Maassluizers naar een zwerfvuilvrije gemeente. En deze tool is daar een leuk hulpmiddel bij.
Geogliefen. En rond die geogliefen worden dus bomen aangetroffen die waarschijnlijk door mensen zijn aangeplant.
Laat die koolmezen maar allemaal naar De Groentemeester komen. Dan mogen ze zich daar te goed doen aan de rupsen van de koolwitjes.
Ik begrijp nu ook ineens waarom het KOOLmezen heten…
Dit gebied is net zo belangrijk als het amazonewoud, het great barrierreef en de Afrikaanse savanne. Dit is het gebied waar wij, Nederlanders, voor te zorgen hebben.
En weer wat geleerd.
Rijkstrooiselsoorten en kwartiermakers. Voor als je de bodem van je bos wil verbeteren.
Inspiratie voor je tuin. In plaats van zo’n saaie of lelijke kale schutting.
Informatief.
--
De kijktip
Geen opmerkingen:
Een reactie posten