Die mais is mee naar huis gegaan en mocht kiemen onder mijn zolderraam. Nu ruim een week verder staan ze als fiere sprietjes boven de grond.
Gisteren zijn ook tweederde van de aardappelen de grond in gegaan. Eindelijk. Want op dat stuk was het steeds te nat, waardoor ik eerder de grond niet kon bewerken. Dat is inmiddels dus voor elkaar. En morgen gaan de resterende aardappels de grond in.
Verder dient de eerste oogst zich ook al aan. Eén bedje radijsjes is klaar. Komende week ga ik de oogstgenoten uitnodigen om deze eerste bescheiden oogst op te komen halen. Als een soort teaser voor wat er dit seizoen allemaal nog gaat komen.
--
De leestips
Dit zullen niet de laatste acties van dit soort groepen zijn. Die bewegingen zijn groeiende. En terecht. Het dringt bij veel mensen nog niet voldoende door dat er echt iets moet gebeuren. Er zijn vergaande maatregelen nodig om onder die 1,5 graad opwarming te blijven. We kunnen het ook niet doen. Maar dan keert de wal het schip. We zullen dan vastlopen in onze eigen hang naar welvaart.
Als consument kun je ook meewerken aan deze verandering. Vraag om biologische bloemen. En als je van bloemen houdt, koop ze dan ook uitsluitend biologisch.
Dit klimaatbeleid gaat eigenlijk alleen over de energietransitie. Hopelijk gaat dat bijdragen aan het tegengaan van de klimaatverandering, maar ik denk dat er meer moet gebeuren. Ik lees vooral een weg van technologische oplossingen. We vervangen fossiel voor duurzame stroom en scharen voor het gemak kernenergie daar ook onder, want anders wordt het wel heel ingewikkeld. Zoiets moet de gedachte geweest zijn. Maar hiermee redden we het niet. Er zal echt heel veel energie níet meer gebruikt moeten worden. En hoe richt je de maatschappij dan in? Op die vraag wordt nog geen antwoord gegeven.
Het jaar is nu al uitzonderlijk en we zijn pas net begonnen. Bij De Groentemeester lijkt het vooralsnog mee te vallen. De aardappels gaan deze dagen de grond in en de rest loopt vrijwel op schema. Maar kleinschalige tuinbouw in een systeem dat drijft op diversiteit en minimale bodembewerking is wel anders dan het systeem waarmee de boeren produceren die in dit artikel aan het woord zijn. In zo’n nat voorjaar begin je te begrijpen waarom de verdichting van de bodems tegengegaan moet worden.
Langzaam zien we de wereld minder leefbaar worden. Als we hier uit willen komen, dan zijn ingrijpende maatregelen nodig. We zouden eens kunnen gaan beginnen met stoppen met vliegen, de auto zoveel mogelijk laten staan, onze tuinen flink vergroenen en onze boodschappen zoveel mogelijk biologisch en lokaal doen. Daarmee zijn we er nog lang niet, maar helaas is dat voor velen al een brug te ver. Gelukkig is de groep die dat wel inziet groeiende. Hoe zit dat voor jou?
Dat het slecht gaat met bestuivers wisten we toch al? Ik vind het een goed idee om een beter monitoringsnetwerk te hebben, maar ik snap niet zo goed hoe dit op korte termijn de bestuivers gaat helpen. Daarvoor zijn toch echt maatregelen nodig als stoppen met pesticiden (vooral op bloemen lijkt me…) en extensievere vormen van voedselproductie. Maar dat zal wel niet wetenschappelijk genoeg zijn. Dan moet je eerst meten.
Je kunt je boodschappen ook bestellen op hofweb.nl. Groot voordeel is dat alles dan ook gelijk biologisch is.
De scenario’s zijn beangstigend. We kunnen ons waarschijnlijk niet eens voorstellen hoe een wereld met een opwarming van 3,2 graden er uit ziet. En toch lijkt het daarheen te gaan.
--
De kijktip
Heldere uitleg over de do's and don’ts van het bomen planten. Een bos is meer dan een verzameling bomen. En welke bomen je kiest, en wanneer je ze plant, doet er ook toe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten