zondag 9 april 2023

Over vrijwilligers, water, biodiversiteitsverlies, tuinen en natuurherstel

Tussen en tijdens de regenbuien door werken we in de zelfoogsttuin gestaag door. Afgelopen week is er weer veel werk verzet. 

Ik mag me gelukkig prijzen met een behoorlijk grote en trouwe groep vrijwilligers. Op maandagen, donderdagen en zaterdagen zijn er groepjes vrijwilligers die met veel plezier een handje komen toesteken. Sommigen blijven de hele dag, anderen komen een paar uurtjes helpen. Alles onder het motto: vele handen maken licht werk. En je doet wat je kunt.

Deze week hebben we nog het laatste plantgoed in de grond gezet dat vorige week werd geleverd. En er is veel gezaaid. Bieten, wortels, snijbiet, pluksla, kapucijners en peulen. Maar voordat we de peulen en kapucijners konden zaaien, moesten er eerst palen met netten gezet worden. Op de foto zie je die inmiddels allemaal staan. Hier zijn de vrijwilligers bezig met het afdekken van de net gezaaide kapucijners met vliesdoek. Zodat de vogels ze niet meteen weer uit de grond pikken.

Morgen is er even geen vrijwiligerswerkdag. Want dan zitten we hier thuis aan de Paasbrunch. 
Vrolijk Pasen gewenst.

--

De leestips

Wie met zulke berichten nog steeds niet ziet dat er wat moet gebeuren… Stop met pesticiden, breng biodiversiteit terug.

Dit gaat nog steeds de verkeerde kant op.

Dit probleem kan er ook nog wel bij.

Wie met zulke berichten nog steeds niet ziet dat er wat moet gebeuren… O, ik val in herhaling.

Hè? Begint dit nu ook al de goede kant op te lopen?

Triest dat we mee (moeten?) gaan in een nieuwe wapenwedloop.

Uit de nieuwsbrief van het hoogheemraadschap. Welke maatregelen heb jij in je tuin al genomen?

Heel, heel zorgelijk. Weer een waarschuwing van moeder natuur waar we naar zouden moeten luisteren.

We weten zo veel nog niet. Interessant onderzoek dit.

Kun je hieruit de conclusie trekken dat groene tuinen gezond zijn?

De vogelbescherming wil dat er een publiekscampagne komt. Zouden er dan mensen zijn die nu nog niet weten dat de vogelgriep rondwaart? En dat deze ziekte de volgende pandemie kan zijn?

Er is inmiddels best veel kennis beschikbaar over het in toom houden van de populaties van deze rups. De ecologische beheermaatregelen zijn bewezen effectief. Het stimuleren van natuurlijke vijanden zoals mezen, gaasvliegen, roofwantsen, sluipwespen en vleermuizen heeft dus zin.

In de categorie goed nieuws.

Informatief.

Zeer compleet artikel van ARK Rewilding Nederland. Ze gaan in dit artikel alleen niet in op de mogelijke confrontatie tussen wolven en mensen. En aangezien veel natuurgebieden ook recreatiegebieden zijn, komt er een moment dat dat ook aan de orde komt. En wat gebeurt er als het eerste menselijke slachtoffer een feit is?

Waarvan akte. Lijkt me logisch om hier iets aan te doen. Afschaffen bijvoorbeeld.

--

De kijktip

Een vraag die ik me in ieder geval nooit gesteld had. Hoe plassen insecten? Deze man weet dat met veel enthousiasme te vertellen. De volgende keer dat je onder een boom doorloopt waar druppels uit vallen, zal je aan deze video denken. 
Mooi vind ik zijn toelichting over waarom hij dit onderzoek de moeite waard vindt om te doen. Zo simpel kan het zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten