zondag 9 januari 2022

Over onkruid, diversiteit, leiderschap en afleiding

Afgelopen week verliep nog redelijk rustig. Het was nog vakantie, he. Afgelopen dagen waren zelfs de kinderen twee nachtjes onder pannen bij opa en oma. Er was hier in huis dus weinig activiteit. Dit is de week waarin we diep ademhalen om de volgende duik in het nieuwe jaar te nemen. Fijne week van het jaar vind ik dat.

Het enige dat regulier doorliep was de verzorging van de planten bij de Polderij. Vrienden van me hebben hier om de hoek een duurzame vergaderlocatie en vanuit mijn bedrijfje Groendoenerij verzorg ik daar de planten in de verschillende vergaderruimtes. Leuke vaste opdracht om te doen.

De foto hiernaast is van één van de bakken die aan hun plafond hangen.

Hieronder de leestips voor deze week. Naast groene onderwerpen deze keer ook aandacht voor welzijn en leiderschap. Doe er je voordeel mee.

--

Pioniers prikkelen de (bos-)geesten
Onkruid bestaat niet. Hier een duidelijke uitleg over hoe je het ook kan zien. Het is gewoon bos in zijn kinderjaren. Die ruigtekruiden hebben uiteraard hun eigen functie in de successie van het ecosysteem. Maar dat wist je al. Toch?

Hier wordt duidelijk bewijs gegeven dat voedsel kweken in polyculturen voor meer voedingsstoffen in het voedsel zorgen. En de bodem verbetert er ook van. Diversiteit creëren dus.

Geschreven in 2005 maar volgens mij nog steeds bruikbaar. We zouden veel vaker moeten kijken naar het voorbeeld van de natuur. Hier gaat het om gedeeld leiderschap in teams en de manier waarop informatie wordt uitgewisseld.

Mooi pleidooi om meer aandacht te schenken aan onze aandacht. Niet alleen individueel, maar we zouden dat collectief moeten aanpakken. Er gaat nu veel denkkracht verloren in afleiding. Terwijl we die denkkracht best kunnen gebruiken in deze tijd met al zijn 'crises'.

Onderzoek onderschrijft het maar weer eens. Natuur in de stad moet niet worden gezien als kostenpost. Het is een manier om de kosten voor mentale gezondheid te helpen dimmen. Meer groen in je tuin en het plantsoen dus.

En als kijktip deze keer nog een TED-talk. Deze vrouw heeft gelijk. Er is veel meer actie nodig. En het helpt als je je stem laat horen. Trouwens, die Great Green Wall of Africa… dat zou gaaf zijn als dat lukt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten