maandag 19 oktober 2015

Basisscholen op glasvezel. Moet dat nou?

Ik vraag me af waar de PO-raad het pleidooi op baseert. Volgens de NOS willen ze graag dat iedere basisschool toegang krijgt tot snel internet. Onee, wacht even... Niet zomaar snel internet. Iedere basisschool moet een glasvezellijn krijgen. De redenen: gepersonaliseerd leren mogelijk maken, en mediawijsheid stimuleren.
Ik denk dan alleen maar: daar gaan we weer.

In Den Haag bestaat er een stichting GlasLokaal. Een aantal jaar geleden kwam iemand daar met het plan om iedere basisschool in Den Haag te willen aansluiten op glasvezel. Daartoe werd de stichting opgericht en scholen en schoolbesturen konden zich verenigen. Vraagarticulatie heet dat in die wereld. Als basisschool kon je een verbinding van hen krijgen. Een hele snelle verbinding. Glasvezel. Wie wil dat nou niet? De kleine lettertjes zeiden alleen dat je het contract voor heel lang aan moest gaan. En dat je er meer dan 300 euro per maand (!) voor moest gaan betalen. Fijne vraagarticulatie. Op de website van Glaslokaal wordt uiteraard niet gerept over de kosten.

Inmiddels zijn we een fors aantal jaar verder. Sommige scholen van onze stichting hebben zo'n glasvezellijn. En betalen dus al jarenlang 300 euro per maand. En ze mogen nu niet van het contract af. Ook al zijn er inmiddels betere alternatieven. Ziggo biedt ondertussen een snelle verbinding (130 down, 30 up of 200 down, 40 up) op vrijwel alle locaties voor nog geen honderd euro per maand. Oké, het is geen glasvezel. Maar het is wel snel. En de rek is er bij Ziggo nog niet uit. Snellere verbindingen zijn op de markt gewoon bereikbaar. In Den Haag. Maar dat is op andere plekken in Nederland ook zeker het geval.

PO-raad. bega niet dezelfde fout. Snel internet hebben scholen echt wel nodig. Maar glasvezel? Moet dat nou? En wordt er ook gelet op de kleine lettertjes? Alsjeblieft.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...