Met de ict-coördinatoren van SCOH komen we sinds een paar jaar 5 keer per schooljaar bijeen. Dat is ooit gestart onder de vlag van Kennisnet met het ambassadeursprogramma. Inmiddels doen we het geheel zelfstandig, maar we noemen het nog steeds de 'ambassadeursbijeenkomsten'.
Dit jaar hebben we er voor gekozen om in het kader van één van die ambassadeursbijeenkomsten met zijn allen de NOT2015 te bezoeken. Afgelopen donderdag was het zover. We togen via trein en auto naar Utrecht.
Het plan was om om kwart voor tien te verzamelen voor de hoofdingang en dan eerst maar eens zelfstandig, eventueel in groepjes, de beurs te verkennen. Rond lunchtijd zouden we elkaar weer opzoeken om informatie uit te wisselen, en om daarna de Innovatieroute PO met elkaar te lopen. Na de Innovatieroute zou ieder weer zijn 'eigen ding' gaan doen. We hielden een slag om de arm of we aan het eind van de dag nog weer plenair zouden eindigen.
Gedurende de dag hielden we (virtueel) contact met elkaar via een Facebookgroep waarvan de meeste deelnemers lid zijn. En speciaal voor deze dag hadden we een Whatsapp-groep opgericht, zodat we elkaar in ieder geval konden informeren over verzamelplekken en tijden. En uiteraard ook over interessante dingen die we op de beurs tegenkwamen.
Het plan liep in de uitvoering iets anders dan van te voren bedacht, maar het was een succesvolle dag. De Innovatieroute was niet vooraf te boeken, en toen we daar aankwamen, bleken ze gebruik te maken van koptelefoons om de route te kunnen volgen. Wij waren met ongeveer 17 man. Er waren nog 5 koptelefoons. Dat ging dus niet werken. De Innovatieroute hebben we dus jammergenoeg geskipt. Wie dat wilde kon uit de NOT-gids zelf langs de Innovatieroute lopen.
Ik vond het erg prettig dat ik met een groep gelijkgestemden op de beurs kon vertoeven zonder de hele tijd bij elkaar te hoeven blijven. We waren er wel samen, maar zaten niet samengebonden.
Ik had vooraf een lijstje gemaakt van stands waar ik langs wilde. Ik heb bewust verder geen workshops of lezingen bijgewoond. Ik wilde mijn tijd vooral gebruiken om bepaalde mensen even te spreken of zaken gedemonstreerd te krijgen. Hieronder een greep uit de bezochte stands.
Amac
Hier ging ik langs om informatie op te vragen over Zuludesk. Dat is een mdm-oplossing voor iOS-devices. Contactgegevens uitgewisseld. Een vervolgafspraak zit in het verschiet.
Snappet
Uitgebreide demonstratie gekregen van de tablets en de oefeningen die daarop draaien. Het dashboard van de leraar is me helder uitgelegd. En wat dat betekent voor het handelen in de klas werd me duidelijk. Als dit soort systemen de overhand gaan krijgen, kan het tweejaarlijkse toetsen met cito lvs (of anderszins) opgedoekt worden. Al het oefenen dat leerlingen doen, wordt gebruikt om continu het niveau vast te stellen. Snappet kan nu al vrij nauwkeurig voorspellen op welk citoniveau een leerling zal scoren bij de eerstkomende toets.
Daarnaast heb ik een goed gesprek gehad over 'het dingetje' dat Snappet had met het cbp. Ze hebben me weten gerust te stellen. Zij hebben naar eigen zeggen de zaken nu op orde. Misschien nog wel beter dan anderen omdat zij zo in het spotlight hebben gestaan.
Prowise
Even wezen buurten bij Henk van Gils. Ik was daar toevallig tegelijkertijd met Maurits Knoppert (ook één van de ict-coördinatoren van onze stichting). Het was een gezellig gesprek. Henk heeft ons het paradepaardje van Prowise laten zien. Een heul groot scherm met een resolutie van 4K. Prachtig om te zien. Tussen neus en lippen door vertelde Henk ook nog iets over de apps van Prowise. Dat is belangrijk nieuws. Maar dat laat ik verder aan hen om te vertellen. Hou ze (die van prowsie ;-) ) de komende weken maar in de gaten, zou ik zeggen.
Brightcenter
Richard Bergmans stond met het Master Dashboard van Brightcenter in de stand van Parnassys. Brightcenter heeft tot doel om de vorderingen die een leerling maakt in losse apps, te verzamelen en daar voor de leraar een dashboard van te maken, zodat die zijn handelen in de klas kan aanpassen aan wat de leerling nodig heeft. Het idee is zo'n beetje hetzelfde als bij Snappet, behalve dat Snappet eigen oefeningen/sommen schrijft en Brightcenter de gegevens bijeen wil brengen uit allerlei bronnen. Brightcenter wil daarmee een soort schakelpunt worden. Dat is een mooi initiatief wat ik persoonlijk van harte ondersteun. Ook hier geldt weer dat het tweejaarlijkse toetsen m.b.v. het cito lvs onder druk komt te staan als de ambities werkelijkheid worden. En dat lijkt echt een kwestie van tijd.
3D-kanjers
Eén van de ict-coördinatoren van onze stichting heeft zich helemaal verdiept in 3D printen. Hij is op zijn school bezig om met behulp van subsidies 'iets' met 3D printen te gaan doen in het kader van 'verlengde schooldag'. Hij had in januari willen starten met die lessen, maar jammerlijk kreeg hij de handen niet op elkaar (lees: geld niet bij elkaar) om het werkelijkheid te laten worden. Hij had ook nog wel wat vragen over de beschikbaarheid van lessen en leerlijnen.
Met hem ben ik langs de stand van 3D-kanjers gegaan. Daar stond een meneer die ons erg veel wijzer kon maken over hoe je zo'n traject dan wel zou kunnen starten. Met die informatie onder de denkbeeldige arm gingen we daar weer weg. Ik hoop dat het uiteindelijk lukt om zo'n project te starten op één van onze scholen.
Muiswerk
Ik lees en hoor veel over Muiswerk. Vooral dat het gratis is in het eerste jaar van het gebruik door een school. En dat er heel veel (adaptieve) oefenstof in zit, en ook thuis beschikbaar voor de leerlingen. Ik had het echter nog nooit met eigen ogen gezien. De NOT is daar natuurlijk uitermate geschikt voor om daar verandering in te brengen. Ik heb me laten voorlichten over de ins en outs van het systeem. Bovendien heb ik even kennis mogen maken met Theo Schijf. Hij schrijft vaak op het Muiswerkblog interessante stukjes. Ik geloof echter niet dat hij mij herkende... :-( 'WitBlauw? Jah, ja... nou prettig kennis te maken'.
Verder had ik wilde plannen om Dieter nog tegen het lijf te lopen en Karin Winters de hand te schudden. Ik had ook even bij de wat grotere uitgeverijen willen kijken. Maar dat liet de tijd niet meer toe. Dieter was er wel, maar die heb ik verder niet gezien. En Karin Winters bleek er precies die dag niet te zijn. Helaas. Andere keer.
Al met al vond ik het een zeer geslaagde dag. Wat mij betreft is het ook zeker voor herhaling vatbaar om met de ict-coördinatoren op deze manier een beurs te bezoeken. En die whatsapp-groep? Dat is nu een 'durftevragen'-groep geworden. Altijd handig.
Hoi Remko,
BeantwoordenVerwijderenSkool niet bezocht?
Groeten Dirk
Hey Dirk,
BeantwoordenVerwijderenSkool stond op mijn reservelijstje om even bij te gaan buurten. Zowel jij als Thiemo waren druk in gesprek toen ik toevallig langs liep.
Helaas later op de dag geen gelegenheid meer gehad om even te komen groeten.
Goede beursdagen gehad?