dinsdag 30 april 2013

3 alternatieven voor werkbladen klokkijken

Ooit stond ik voor de klas. Ik had toen vaak groep 4 en 5. En wat opviel in die klassen is dat de ene leerling tot op de minuut nauwkeurig kon klokkijken en andere leerlingen nog moeite hadden met hele en halve uren. De gemiddelde methode in die tijd bood veel te weinig oefening om de leerlingen die nog aan het begin van het leren klokkijken stonden echt verder te helpen. Dus wat deed je als leraar van zo'n groep. Materiaal aanbieden voor extra oefening: werkbladen, spelletjes, en soms software.

Het lijkt me dat dat nog steeds nodig is om te doen. Sommige leerlingen hebben nou eenmaal meer oefening nodig dan dat de methode biedt. Wat kun je er nu dan op softwaregebied bij gebruiken? Een lijstje:

Rika-Tika
Een website die ik opmerkte door dit bericht op het blog van Patrick Keysabyl is Rika-Tika. Hij schrijft: "Rika-Tika is een gratis te gebruiken evidence-based educatieve webapplicatie voor klokleren. Het is zeer individueel aanpasbaar en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Doordat het online werkt, kunnen kinderen zowel in school oefenen als daarbuiten."
Ik heb met deze website geen ervaring. Hoe makkelijk het bestuurbaar is via een touchscherm en op welke devices het werkt, is me niet geheel duidelijk. Wie daar meer over te zeggen heeft, is uitgenodigd om in de reacties onder deze blogpost zijn verhaal te doen.

Mingoville Leer Klokkijken
Dit is een app die gemaakt is door het bedrijf achter Mingoville. Mingoville is een website die bedoeld is om leerlingen Engels te leren. Ze maken daarbij gebruik van webbased technologie en apps. Als een soort spin-off hebben ze dus ook een Klokkijk-app gemaakt. Die app is beschikbaar voor zowel iOS, Android en Windows8. In die zin hebben ze dus begrepen dat het handig is om op alle platforms aanwezig te zijn. De leerlingen worden in de app op een leuke manier aangesproken en gemotiveerd. Pluspunten dus.
Maar... Er zit veel te weinig oefening in de app. Didactisch gezien worden er veel te grote stappen genomen en blijft deze app niet meer dan een aardig spelletje. Ik zou de makers willen aanbevelen om de reuzensprongen die nu genomen worden op te delen in veel kleinere stapjes en veel meer mogelijkheden tot oefenen toe te voegen. Als er daarnaast ook nog een achterkant voor de leraar beschikbaar zou zijn waarin de leerlingen gevolgd kunnen worden, dan kun je het pas serieus gaan inzetten in je onderwijs.
Mingoville Leer Klokkijken is een stap in de goede richting, maar doorontwikkeling is nodig.

Ambrasoft
De migraties van de netwerkinstallatie naar de webbased omgeving van Ambrasoft is op de meeste scholen in volle gang. Tot aan de zomervakantie worden alle netwerkinstallaties door Noordhoff één voor één gemigreerd naar de nieuwe omgeving. In Ambrasoft zitten mogelijkheden om het klokkijken te leren. Er is genoeg mogelijkheid tot oefening. Er wordt gebruik gemaakt van een leerlingvolgsysteem aan de achterkant. En het is een interface waarmee veel leerlingen al gewend zijn te werken. Wat ik jammer vind, is dat ambrasoft geen moeite gedaan lijkt te hebben om de website geschikt te maken voor toegang via touchschermen. De knopjes in de oefeningen zijn te klein. En soms moet je heel veel op een bepaald knopje klikken/tikken om het goede antwoord te selecteren. Als je dat via een touchscherm doet, zoomt de pagina onbedoeld in. Ik neem aan dat dit in nieuwere versies geoptimaliseerd gaat worden, en misschien zijn er zelfs wel plannen voor aparte apps die aan het platform worden gekoppeld, dat weet ik niet. Ik hoop het wel.
Didactisch gezien klopt de aangeboden stof in ieder geval wel. Ook hier is doorontwikkeling gewenst, maar dan vooral gericht op gebruikersvriendelijkheid en beschikbaarheid op touchschermen.


(bron plaatje)

Meer lezen
Gratis materiaal via deze sites
Zoeken naar apps? Vind ze hier
Gouden Apenstaart en Meester App

Geen opmerkingen:

Een reactie posten