zondag 18 december 2022

Over bomen, bolster, geld, klimaatdoelen, voedselproductie en steun

Deze bomen stonden in het Oeverbos in Vlaardingen. Maar daar moesten ze wijken voor een windmolenproject. Stichting Boombehoud Vlaardingen wilde zoveel mogelijk van deze bomen herplaatsen.

Ze krijgen nu hun plek op verschillende locaties in Maassluis en Monster. De bomen op de foto staan klaar voor het terrein van Voedselbos Weij. Dit voedselbos gaat naast De Groentemeester verschijnen. 

We hebben walnoten, berken, lindes, lijsterbessen, boswilgen en vele andere soorten op deze manier bezorgd gekregen. Binnenkort gaan we de bomen en struiken planten.

--

De leestips

Er worden gelukkig ook stappen in de goede richting gezet. Dit is hopelijk pas het begin. Niet alleen het tegengaan van de teloorgang van tropische bossen is nodig, maar het herstel van tropische bossen moet ook gaan gebeuren. Als dat mogelijk is.

Tja, het gaat dus niet om de daadwerkelijke productie van ruimte om te wonen. Het zou eigenlijk moeten gaan om het rechttrekken van de scheve verdeling van die woonruimte.
Lijkt wel een beetje op de verdeling van voedsel. We produceren in principe genoeg, maar het kan veel beter verdeeld worden.

Omdat ik in het onderwijs werkte, heb ik een deel van mijn pensioen opgebouwd bij ABP. In een nieuwsbrief lieten zij weten het beleggingsbeleid met betrekking tot de klimaatdoelen de komende tijd aan te scherpen. Dat zijn stappen in de goede richting. En die moeten we allemaal maken. Alleen met elkaar kunnen we klimaatverandering voorkomen. Fijn dus van mijn pensioenfonds dat ze hier zo duidelijk over zijn.

Hee, onverwacht ineens weer steun voor mijn oude stageplek! De Midden-Delfland vereniging schrijft het college van B&W aan om hun standpunt inzake het bestemmingsplan te herzien. Helaas te laat om Het Middenland te laten terugkomen. Maar misschien biedt het perspectief voor een nieuw initiatief!

Voor de liefhebber een postje over het voorkomen van pijn in je knie. Gericht oefenen zorgt voor meer sterkte in je gewrichten en je spieren. En daarmee word je gezonder oud. Denk ik.

"Een gezonde economie bestaat niet zonder een gezonde natuur." Fijn dat financiële instellingen zoals de ASN daar nu serieus mee aan de slag zijn en daarmee stappen in de goede richting zetten.

Mooie utopie. Voedsel produceren kan lokaler, diverser en kleinschaliger dan dat we het nu doen. En het zou goed zijn daar meer plekken voor te creëren. Ik denk echter niet dat we het van een besluit van de regering moeten hebben om zo'n verandering door te voeren. Het moeten de mensen zélf zijn die deze besluiten gaan nemen. Mens voor mens.

Mooi werk van Stichting Boombehoud Vlaardingen.

--

De kijktip

Waarschuwing: dit is gewoon reclame. Maar die maak ik graag. De Bolster is een zadenleverancier voor biologische zaden. Momenteel is het aandeel biologische landbouw in Nederland 4%. Terwijl de Europese doelstelling voor 2030 25% is. Dat betekent dat er veel ruimte voor groei is voor de biologische sector in Nederland. De Bolster gaat daar aan bijdragen. En je hebt nu dus de mogelijkheid om mede-eigenaar te worden van deze coöperatie. Waarom ook niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten