maandag 26 maart 2012

4 programmaatjes om (super)snel te typen


Als je vaak dezelfde soort teksten typt, valt daar winst te behalen als je dat proces een beetje automatiseert. Hoe handig zou het zijn, als de computer het volgende voor je deed. Je voert een korte code in en er verschijnt een hele alinea aan tekst.
Voorbeeldje. In een handelingsplan spelling zou de code kunnen zijn: 'doelcat10.5'
In het handelingsplan verschijnt dan de volgende tekst: 'De leerling schrijft na een periode van zes weken minimaal 80% van de woorden die beginnen met f- foutloos.' Dat zou toch mooi zijn.

Dat kan. In dit artikel wil ik vier manieren delen om dat te doen.

1. Autocorrectie in Word
Word maakt voor de autocorrectie optie gebruik van een bepaald bestandje waarin veelgemaakte spel- of typfouten staan. Als je die optie hebt aanstaan, maakt Word bijvoorbeeld van een tikfout zoals 'vna' het woordje 'van'. De lijst die Word gebruikt kun je helemaal zelf aanpassen. In Word 2003 ga je naar het menu Extra en kiest dan voor Autocorrectie opties... Daar vind je dan de lijst die je zelf kunt aanpassen.

2. Textexpander
Dit is een programma voor OSX en is er volgens mij niet voor Windows. Ik heb geen Apple computer, dus dit programma heb ik niet kunnen uitproberen, maar Niels Gouman is er op zijn blog erg enthousiast over. Hij noemt het zelfs tovertypen. Er is ook een versie voor de iOs apparaten.

3. Type pilot
Op het blog van Lifehacking maakte Taco Oosterkamp een hele tijd geleden al melding van Type Pilot. Dat programma is voor Windows. Er moet wel voor betaald worden.

4. Fingertips
Voordeel van dit programma is, dat het gratis is. De essentie is hetzelfde. Gespot via Lifehacking.

Op de blogs van Lifehacking en Strategisch Lui wordt ook een aantal suggesties gegeven waarvoor je zulke programma's zou kunnen gebruiken. Echte onderwijstoepassingen zitten daar vooralsnog niet tussen. Wie komt er met ideeën?


(bron plaatje)

Meer lezen
Informatievaardigheden voor leraren
Welke technologie gaat ons onderwijs veranderen?
Simpele autocue, bruikbaar in de klas?

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss

Geen opmerkingen:

Een reactie posten