zondag 4 januari 2009

ICT Trends voor de basisschool


Het nieuwe jaar is het moment om met allerlei lijstjes van trends te komen. (Floris Vlasveld schreef bijvoorbeeld op Frankwatching over e-learning trends, waarop Wilfred Rubens reageerde met een eigen artikel.)

Ik ben niet zo'n trendwatcher, maar ik wil me er wel aan wagen een aantal trends te schetsen die voor ICT in het basisonderwijs van belang (gaan) zijn.

Trend 1. Webbased
Zwijsen heeft met de leerkrachtassistent Veilig Leren Lezen een killerapplicatie gemaakt voor het digibord. (Ik heb nog geen meester of juf horen klagen over dat programma.) Dit programma is volledig webbased. Naar voorbeeld van ondermeer Parnassys, zorgt ook Rovict dat het administratiepakket Esis dit jaar webbased wordt. Ik verwacht dat steeds meer (educatieve) pakketten webbased zullen gaan worden. Als school heb je dan alleen nog een internetverbinding nodig. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de manier waarop scholen hun ICT regelen.

Trend 2. Digitaal materiaal delen
In 2008 zal het steeds gewoner worden om via web 2.0 gereedschappen educatief materiaal te gaan delen met collega's. Niet alleen de ict-adepten onder het lerarenvolk zullen dit doen, maar ook de 'gewone' meester of juf. De motor hierachter zal mijn inziens toch de verdere invoering van het digibord zijn. Voorbeelden vind je via yurlsnet, kenniswiki, wikiwijs, samenzoeken

Trend 3. Deskundigheidsbevordering via Netwerkleren
De derde trend gaat over het uitbouwen van de bekwaamheid van leraren. Niet alleen de traditionele nascholing zal meer aftrek vinden. Via het internet is veel informatie beschikbaar: kenniskringen via vraagstukken van kennisnet, netwerkleren, maar ook je vak bijhouden zonder bemiddelend instituut komt binnen bereik. Kijk naar het gebruik van blogs (er komen steeds meer edubloggers bij), en het gebruik van bijvoorbeeld delicious. Zie mijn blogpost over subscriptions voor meer info.

Trend 4. Digitale didactiek
Langzamerhand wordt duidelijk dat we in het onderwijs niet om ICT heen kunnen. Daarbij wordt het steeds belangrijker dat we niet alleen weten hoe we de vakinhoud moeten (kunnen) onderwijzen, maar ook welke ICT mogelijkheden daarbij van dienst kunnen zijn. Dat schaar ik onder digitale didactiek. Op de volgende drie websites vind je meer informatie.
Digitale didactiek.be
Digitale didactiek.nl
Use to Learn.nl

Mis ik een trend? Of vind je dat het bovenstaande niet klopt? Voel je vrij om je mening te geven.


(plaatje via www.mvanderhoeve.nl)

Meer lezen
Kennisbasis ICT en lerarenbekwaamheid
ICT-hacks voor de basisschool
Shift Happens NL-versie

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

2 opmerkingen:

Arnout Vree zei

Ik zie nog een trend zeer langzaam opkomen en dat is dat de basisscholen zich aan het oriënteren zijn op ELO's. Onlangs ben ik gevraagd door Kennisnet om een presentatie te houden aan ICT-ambassadeurs in Twente over "ELO in het PO". De presentatie kan je vinden op: weblog.avetica.nl/arnoutvree/weblog/workshop-elo-in-het-po

Remko Boers zei

@Arnout:
Dat is zeker iets om in de gaten te houden.
Het voorbeeld van www.in de groep.nl is aardig om te bekijken.
Wat is de rol van Avetica hierin eigenlijk precies?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...