maandag 28 februari 2022

Over klimmen, onwitte winters, composteren, ontbossing, spoorzoeken en het tegengaan van klimaatverandering

Ik moet wel eerlijk zijn. De foto hiernaast heb ik van het internet geplukt. Het laat de klimhal zien waar ik afgelopen vrijdag weer eens ben gaan klimmen. Een fors aantal jaar geleden, kwam een vriend van me met het lumineuze idee om eens te kijken of klimmen iets voor ons was. En dat bleek een schot in de roos. We deden het al vele jaren iedere week totdat de lockdowns roet in het eten gooiden. Maar afgelopen vrijdag pakten we de draad weer op. Helaas heb ik toen geen foto gemaakt om hier te laten zien. Dus daarom moeten jullie het doen met deze foto die ik van het internet plukte. 
Het was trouwens wel een stuk drukker dan op deze foto. We waren niet de enige met het idee om weer te gaan klimmen.

De leestips zijn een dagje later omdat het er gisteren niet van kwam om ze even te posten. Hierbij dus wel. Veel leesplezier.

--

Ja, wordt er in het basisonderwijs en de kinderopvang al gewerkt aan prentenboeken en knutselwerkjes die winterse taferelen zonder sneeuw en ijs bevatten? Want de kans dat we winters met het witte goedje tegemoet kunnen zien, wordt ieder jaar steeds kleiner.

Voor als je nog niet begonnen bent met zelf composteren van je groente- en tuinafval, is hier een post als handig opstapje. In het kort wordt hier uitgelegd hoe het grofweg werkt. Echt, het is niet moeilijk. Je zult verbaasd staan, hoeveel leven zich in zo’n hoop ontwikkelt.

Belangrijk werk dat het Wereld Natuur Fonds hier verricht. Zij richten zich op een wet die ontbossing moet tegengaan door heldere traceerbaarheidseisen van grondstoffen en producten in die wet op te nemen. Nu maar hopen dat de politici die er over gaan net zo verstandig zijn.

Hieruit blijkt maar weer dat we in Nederland nog een hoop stappen te zetten hebben die helemaal niet zo ingewikkeld zijn. In andere landen wordt het gewoon verboden om groente te verpakken in plastic. Of er wordt statiegeld ingevoerd op plastic verpakkingen. We hebben nog een wereld te winnen. En dat kun je ook letterlijk nemen.

Heldere beschrijving van de functie van een storm voor de ontwikkeling van een bos. Leerzaam.

Bizar dat we wereldwijd vooral één soort banaan eten. En dan moeten we ook niet verrast zijn dat het systeem kwetsbaar is. Bananen kunnen ook gekweekt worden in gemengde systemen, lijkt me. Misschien wordt het tijd voor een verdere opmars van voedselbos-achtige systemen? Met verschillende soorten bananen, gecombineerd met allerlei andere gewassen.

Leuk om te lezen wat er allemaal te ontdekken valt in een willekeurig stukje natuur.

--

En de kijktip
Er zijn hoopvolle signalen dat het kan lukken, maar het tijdsvenster waarin het moet gebeuren is maar beperkt. Het is cruciaal om onder de 1,5 graad opwarming te blijven. En alleen CO2-compenseren gaat ons daar niet brengen. Daarom de oproep om je geluid te laten horen, je stem slim uit te brengen en je geld doordacht te besteden om het klimaat (en daarmee jezelf) te helpen. Hopelijk doe je dat al.


--

Deze keer ook een toegift. :-)
Dit heeft helemaal niets te maken met groen. Maar dit kan ik niet onvermeld laten. Dit is het blog van Robin. Hij is goed op weg om programmeur te worden. En hij heeft goed opgelet hoe zijn vader leert. ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten