dinsdag 21 april 2015

Waar vind ik geschikte apps?

Dat is een vraag die ik vrij regelmatig gesteld krijg. Meestal verwijs ik voor het gemak naar Eduapp. Dat is een concept gebaseerd op wisdom of the crowd. Iedereen kan daar apps aandragen die dan in de database geplaatst worden. Als je een profiel aanmaakt, kun je lijsten van apps rondom bepaalde onderwerpen maken. En mooier nog, je kunt er ook lesideeën bij plaatsen. Doordat je apps en lijsten kunt 'liken' en volgen, komen daar 'vanzelf' de betere ideeën bovendrijven.

Maar Eduapp is niet de enige bron waaruit je kunt putten als je op zoek gaat naar geschikte apps. Je zou ook eens kunnen kijken naar de volgende drie bronnen:

1. Praatapps
Via een collega werd ik geattendeerd op de website www.praatapps.nl. Op deze website staan apps die te maken hebben met het stimuleren van spraak, taal en communicatie. Bij iedere app staat vermeld voor welk platform hij beschikbaar is, en ze zijn gerubriceerd op aandachtsgebied. Zo heb je een verzameling apps rondom bijvoorbeeld 'verstaanbaar praten', maar ook rondom 'luisteren' of 'woordenschat'.

2. kleuters digitaal
Deze website van Eveline Kaleveld is geheel gericht op kleuters. Dus de apps die daar in een overzicht staan, zijn ook (vooral) voor deze leeftijdscategorie. Zij maakt onderscheid in allerlei rubrieken. Zo heeft zij 'boeken', 'rekenen', 'schrijven' en 'puzzelen' onder haar categorieën. Een aanrader is overigens ook haar blog dat ze op deze website bijhoudt. Ze doet daar verslag van allerlei digitale activiteiten die zij onderneemt voor en met kleuters.

3. iPad Apps for School
De auteur van het blog 'Free Technology for Teachers' houdt nog een andere website bij: www.iPadapps4school.com. Hij houdt overzichten bij voor een diversiteit aan leeftijdscategorieën. Zo heeft hij 'Elementary School', maar ook 'High School' en 'Pre-K'. De apps die in deze database staan, zijn gericht op het Engels taalgebied. Soms is dat een probleem, maar vaak ook niet.


Welke bronnen gebruik jij om goede apps te vinden? Laat een reactie achter in de comments.

1 opmerking:

  1. Nog een aanvulling:
    http://www.opencolleges.edu.au/informed/features/top-educational-apps/

    BeantwoordenVerwijderen