Op techzine.nl wordt melding gemaakt van een nieuw gratis dyslexie lettertype. Nu is een dyslexie lettertype niet zo nieuw, want dat bestond al veel eerder. Daar schreef ik in mei 2009 ook al over.
Gratis
Wat er wel nieuw aan is, is de manier waarop het aangeboden wordt. Ten eerste is het gratis en is het ook de bedoeling dat het gratis blijft. Je kunt het font downloaden via de website dyslexicfonts.com. Eenmaal gedownload kun je het installeren op je computer waarna je er gebruik van kunt maken in je tekstverwerkingsprogramma.
OpenWeb (app voor iOS)
Verder is er voor iOS een simpele webbrowser geschreven met de naam OpenWeb. Als je internetpagina's in die browser opent, geeft hij alle tekst weer in het dyslexie lettertype. Dat heb ik natuurlijk even uitgeprobeerd. Bij mij op mijn iPad opende ik Kennisnet.nl met het volgende resultaat.
Beetje vreemd bij deze app (en niet zo handig) is dat hij de pagina opent in portret stand, terwijl de app ingesteld lijkt te staan op landschape modus. Als je namelijk het internetadres wilt intikken, verschijnt het toetsenbord langs de lange zijde (op zijn kant dus) in het scherm. Daardoor valt het toetsenbord over de adresbalk heen. En dat is echt niet handig, omdat je dan niet kunt zien wat je typt. Maar dat zal een foutje zijn dat er snel uitgehaald wordt, denk ik.
Extensies voor browser op de pc
Verder zijn er ook extensies te downloaden voor Chrome en Firefox. Die heb ik niet uitgeprobeerd.
Nut
Overigens valt nog op te merken dat zo'n lettertype geen wondermiddel is. Op mijn bericht in mei 2009 werd ik door iemand verwezen naar een onderzoek van de Universiteit Twente waarin het nut van zo'n lettertype was bekeken. De resultaten waren niet eenduidig.
Maar dat neemt niet weg dat het voor dyslectici prettig kan zijn om een toegankelijk(er) lettertype tot hun beschikking te hebben. Baat het niet dan schaadt het niet, kan het motto hierbij zijn. Het is in ieder geval fijn dat er nu eindelijk een echt gratis lettertype beschikbaar is. Nu is het aan het onderwijs om daar iets mee te gaan doen.
Update 17 november 2012:
Op verzoek van de maker van het (betaalde) font (Chistian Boer) dat ik in mei 2009 beschreef heb ik de links verwijderd naar de website waarop je dit gratis font kunt downloaden. Hij zegt dat ze copyright schenden. Ik weet niet of dat klopt, daar heb ik geen onderzoek naar gedaan. Op het eerste gezicht lijken de fonts op elkaar, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het gratis font er toch iets anders uitziet. Maar ik ga daar geen ruzie over zoeken. Als je het gratis wilt vinden, lukt dat toch wel, denk ik. Ook zonder mijn blog. Als je liever betaalt: studiostudio.nl
Met Christian heb ik afgesproken dat hij onder deze post een reactie plaatst om toe te lichten hoe het zit.
Meer lezen
Dyslexie lettertype (mei 2009)
Leestempo (dyslectische) kinderen kan omhoog?
7 principes voor een rijke leeromgeving
Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss
? en waar blijft die post?
BeantwoordenVerwijderenWelke post?
BeantwoordenVerwijderenVan de geldwolf Christian, waar jij nogal snel voor door de knieën ging.
BeantwoordenVerwijderenJa, dat vraag ik me ook af.
BeantwoordenVerwijderenIk weet niet of hij een geldwolf is. Ik denk alleen dat mijn blog het verschil daarin niet zal maken. Dus waarom dan moeilijk doen?
Met wie spreek ik eigenlijk? :-)
Ik zou ook zoveel informatie willen over dyslextie als mogelijk is en hulpmiddelen. Ik zou die link ook wel willen.
BeantwoordenVerwijderenGezien je hem niet online mag posten...en de heer Christian zijn belofte niet nakomt onder jou artikel te posten, zal hij hier wel niet zo nauw aan trekken.
Ik heb financieel niets over en kan mezelf dus niet helpen aan dure/betalende middelen. Het is voor mij dus erg lastig met mijn 35jaartjes en dan er achter komend doordat ik een opleiding weer volg en spaans moet leren, dat ik dus die moeilijkheden heb door dyslexie en nog eens dyscalculie(heb je daat ook een artikel over?) Mogelijk dat u meer info heeft voor mij.
Trouwens zoiets als een link mag je ntl wel privé emailen.
melanie@varioned.nl
;-)
Groetjes en fijn artikel heb je gemaakt!
Melanie
Aan Anoniem. Ik vind het bespottelijk dat je de ontwerper een geldwolf noemt. Je hebt klaarblijkelijk werkelijk geen idee hoe veel uren werk er zit in het ontwikkelen van een letertype. Het is zijn brood! Als je vindt dat hier geen geld aan mag worden verdiend, dan kun je de lijn doortrekken naar leerkrachten, remidal teachers, psychologen etc.
BeantwoordenVerwijderen