woensdag 22 februari 2012

Waldorfscholen weren technologie?

In het trendrapport 'De zwarte kant van sociale media' (pdf) wordt gesteld dat het management van Google, Apple en Yahoo hun kinderen naar Waldorfscholen sturen (blz 12). Waldorfscholen worden daar geschetst als scholen "waar computers verboden zijn en er gewoon wordt gewerkt met ouderwetse schoolborden, boeken, en met echte meesters en juffen."

Dat maakte mij wel nieuwsgierig naar dat soort onderwijs en de beweegredenen van die managers. En dan lijkt het toch een beetje anders in elkaar te zitten dan je denkt.

Zoeken met Google leverde op dat Waldorfscholen in Nederland gewoon Vrije Scholen worden genoemd. Op de betreffende (uitgebreide) wikipedia-pagina's kan ik niet terugvinden dat in dat onderwijsconcept technologie geweerd wordt. Op de website van vereniging van vrijescholen wordt zelfs gewoon genoemd dat men de kinderen leert omgaan met de computer.
Ik vraag met dus af waar dit bericht vandaan komt, en wat er nou precies waar van is?

Daarbij heb ik nog een andere vraag: Wat zouden de redenen kunnen zijn van die managers om hun kinderen naar technologie arme scholen toe te sturen?
Misschien is in Silicon Valley wel te veel technologie voorhanden in de thuissituaties van de kinderen, en proberen ze te compenseren door ze naar een school te sturen zonder technologie om het evenwicht te herstellen?
Misschien hebben de betreffende managers wel geen vertrouwen in het technologische kunnen van het onderwijs, en brengen ze hun kroost liever zelf dat soort zaken bij?
Wie zal het zeggen.

Het trendrapport geeft daar geen antwoord op, maar wijst alleen naar dit artikel (of een kopie ervan): "The private school in Silicon Valley where tech honchos send their kids so they DON'T use computers"
Daarin wordt overigens gesproken over 'some of the executives from Google, Apple en Yahoo'. Dat schept alweer een ander beeld, dan wanneer je stelt dat (al) 'het management' van die bedrijven hun kroost naar die school sturen.
De echte bron is overigens een artikel van The New York Times een paar dagen eerder. (De januari editie van de nieuwsbrief van de Amerikaanse vereniging van vrijescholen geeft een mooi overzicht.) En daar wordt eigenlijk uitgegaan van één school die toevallig (?) in Silicon Valley staat die dit beleid zo streng toepast.

Al met al valt er op die ene zin in het trendrapport heel wat af te dingen.
Waldorfscholen zijn niet per definitie technologie arm.
Het artikel is gebaseerd op 1 school, waar meerdere scholen gesuggereerd worden.
Niet al de managers van high tech bedrijven sturen hun kinderen naar die school.
De redenen waarom sommige managers dat wel doen, zijn (mij) niet duidelijk.


Meer lezen
Learning to teach online
Rechten van het kind
Shift Happens 2012

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...