donderdag 16 februari 2012

Rechten van het kind (Janusz Korczak)

"Het gedachtegoed van Janusz Korczak (1878 – 1942) is uiterst actueel voor het onderwijs in de 21e eeuw. De zeven leidende principes voor goed onderwijs, zoals die op de website van HetKind worden verwoord, lijken rechtstreeks aan zijn werk te zijn ontleend. Arie de Bruin (Bestuurslid Janusz Korczak Stichting) schrijft over het leven en werk van Janusz Korczak en zijn betekenis voor het werken van elke leerkracht in het nu." (bron)

Volgens Janusz Korczak heeft het kind drie grondrechten.
1. Het recht op de dag van vandaag.
2. Het recht van het kind zo te zijn als het is.
3. Het recht op een eigen leven.
Ik ga dat hier niet uitvoerig beschrijven, want daar is dat artikel veel beter in.

Zo'n 15 jaar geleden heb ik nog les gehad van Arie de Bruin. Hij was toen pedagogiekleraar (en opleidingsmanager ofzo) van de pabo in Rotterdam. Ik heb veel van hem geleerd, vooral over je 'menszijn' als meester. Nu is hij blijkbaar voorzitter van de Janusz Korczak stichting. Die stichting probeert het gedachtegoed van Korczak onder de aandacht te brengen.

Peter te Riele reageert op het artikel met de volgende woorden:
"Mooie uiteenzetting waar Janusz Korczak voor stond en wat eigenlijk in ons onderwijs nog steeds belangrijke uitgangspunten zouden moeten zijn. Helaas is dat niet het geval, integendeel!
* We zijn helemaal niet met nu bezig maar vooral met de toekomst als consument, producent, burger, volwassenen. Maar voor ‘kind zijn’ is weinig oog en tijd.
*Kinderen mogen helemaal niet zijn wie ze zijn. Ons schoolsysteem repareert ‘achterstanden’ en jaagt kinderen in een prestatiemaatschappij vooruit en de competitie is hard.
* Kinderen krijgen weinig ruimte voor een eigen leven. Op school wordt heel veel bepaald maar daarbuiten ook. Opvoeding en de maatschappij met de aandringende media ontnemen veel ‘vrije tijd’. Alle tijd is ingevuld en belevingswereld is in beslag genomen.

Kortom, Rikie, hard nodig om Janusz Korczak terug onder ieders aandacht te brengen! Meer van zuks!"


Ik kan het alleen maar met hem eens zijn.


Meer lezen
Jeugd van tegenwoordig
Opgroeien in een slechte wijk
Motorische ontwikkeling van jonge kinderen en ICT

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...