donderdag 10 februari 2011

8 manieren waarop technologie ons onderwijs verbetert

Op Mashable.com verscheen in november een artikeltje met de naam: '8 ways technology is improving education'.

Dit is het rijtje:
1. Betere simulaties en modellen
"Digital simulations and models can help teachers explain concepts that are too big or too small, or processes that happen too quickly or too slowly to demonstrate in a physical classroom."
Zie bijvoorbeeld dit filmpje over de evolutie of deze over platentektoniek.

2. Global learning (hoe vertaal je dat?)
"Learning from a native speaker, learning through social interaction, and being exposed to another culture’s perspective are all incredible educational advantages that were once only available to those who could foot a travel bill."
Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan toepassingen zoals expert op afstand.

3. Virtueel kunnen manipuleren
Denk hierbij aan het uitleggen van het gelijknamig maken van breuken. Vroeger stond je als leerkracht zo snel mogelijk wat cirkels te tekenen. Met tools als Digibord essentials (eerst gratis registreren) is zoiets veel beter en makkelijker uit te leggen.

4. Sondes en sensors
In het techniekonderwijs wordt op sommige basisscholen bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Lego Mindstorms.

5. Efficientere beoordeling/toetsen
Hierbij denk ik aan Rekentuin. Het heeft het toetsen geïntegreerd in de oefeningen die de leerling doet. Sommen die de leerling al goed doet, komen minder vaak voor in de oefeningen die hij voorgeschoteld krijgt. Op de punten waarop hij/zij blijft hangen, kan de leraar extra instructie geven.
Rekentuin is van oefenweb en zij hebben als slogan: 'game&train, track&teach'. Het eerste is bedoeld om het voor de leerling aantrekkelijk te maken, het tweede voor de leerkracht.

6. Verhalen vertellen en multimedia
"Asking children to learn through multimedia projects is not only an excellent form of project-based learning that teaches teamwork, but it’s also a good way to motivate students who are excited to create something that their peers will see."
Hier kan ik niet zo gauw een voorbeeld bij bedenken. Iemand wel?

7. E-books
"E-books hold an unimaginable potential for innovating education, though as some schools have already discovered, not all of that potential has been realized yet."
Ik denk dat dit echt nog maar in de kinderschoenen staat. Kansen zijn er wel, maar dan zal ieder kind een device moeten hebben (en is dat betaalbaar). En er zal voor genoeg vakken kwalitatieve content moeten zijn zodat gewone schoolboeken vervangen kunnen worden.

8. Epistemic games
"Epistemic games put students in roles like city planner, journalist, or engineer and ask them to solve real-world problems."
Civilization en Simcity zijn dan meteen de spellen waar ik aan denk. Voor thuis leuk. En je leert er veel van. Maar ik zie nog niet zo goed hoe je dat in de praktijk van het onderwijs kan inzetten. En dat kan ook best aan de praktijk van het onderwijs liggen.

Het is een mooi lijstje. Ik ben niet overal even enthousiast over. En bij de meeste genoemde items is er best nog wel een weg te gaan voordat er echt gezegd kan worden dat de technologie ingezet wordt met verbetering van het onderwijs als gevolg. De technologie is beschikbaar. Misschien moet de organisatie van het onderwijs veranderen? Wat vind jij?

Meer lezen
Online live Remedial Teaching
Herhaling: de kracht van goed onderwijs
M2desk: multimediale leerlingtafel

Of abonneer je via RSS of email >>> Wat is rss?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...