woensdag 19 november 2008

Maatwerk Rekenen, een gebruikersverslag


"Een oefening maken door een ‘wakker’ diertje aan te klikken. Iets nieuws leren door aapjes te laten springen? Vooral voor kinderen die moeite hebben met rekenen is het extra motiverend als zij de leerstof op een leuke manier krijgen aangeboden. En Maatwerk rekenen ís leuk. Een compleet remediërend pakket voor kinderen die het het hardst nodig hebben."
Zo beschrijft Malmberg het remediërende rekenpakket voor de basisschool op hun site.

Sinds vorig schooljaar hebben wij Maatwerk Rekenen, dat uit vijf delen bestaat, in gebruik. Wij hebben er voor gekozen het programma vooral in te zetten bij kinderen die meer dan een jaar achterstand hebben op rekengebied. In deze post wil ik wat gebruikerservaringen tot nu toe kwijt.

Normering
We hebben de normering van de toetsen aangepast. Dat is heel simpel te doen in de instellingen van de software. Op onze school hebben we hem gelijk getrokken met de normering van Pluspunt. Dat betekent dat we een 80%-normering hanteren.

Toetsen: papier en/of digitaal
Het programma is zo opgezet dat je volledig uit een kopieermap kan werken. Dan laat je de toetsen op papier maken, zoekt zelf het diagnostisch gesprek uit en laat de kinderen werken uit kopieerboekjes.
Je kunt ook (bijna) volledig op de computer werken. Dan maakt het kind de toets op de computer, het diagnostisch gesprek vul je digitaal in (de computer maakt dan een analyse) en er zijn oefeningen op de computer te maken door het kind.
En je kunt een combinatie van beide wegen bewandelen. Dat heeft mijn voorkeur.
Een bijzonder detail in dit hele verhaal is dat we al verschillende kinderen zijn tegengekomen die de toets op de computer verprutsten, maar dezelfde toets op papier gewoon goed maakten. Bij twijfel laten wij dus altijd allebei de toetsen maken, zowel de digitale als de papieren versie.

Deze constatering hadden we ook al gedaan bij de digitale toetsen van cito die we in het verleden bij onze kleuters afnamen. De resultaten van die toetsen kelderden ineens toen we het digitaal gingen afnemen. Bij die kleutertoetsen hebben we er daarom voor gekozen die toetsen maar weer gewoon in papieren vorm af te nemen. Maar goed, terug naar Maatwerk...

Gebruikers op slot
Het komt regelmatig voor dat kinderen die in Maatwerk op de computer hebben gewerkt gelockt komen te staan. Leerlingen worden gelockt om te voorkomen dat ze zich op twee computers tegelijk aanmelden. Maar soms blijft die lock staan als een leerling helemaal niet ergens anders is ingelogd. Resultaat is dan dat de leerling helemaal niet meer op de computer met Maatwerk kan werken.
Na een telefoontje met de helpdesk was dit probleem echter snel opgelost. Je verwijdert gewoon een bepaald bestandje in een installatiemap en daarna is de gelockte leerling weer vrijgegeven. Je moet alleen even weten waar het zit.

Verbeterpunt
Wellicht is een verbeterpunt nog dat de kopieerbladen ook via de software zijn te printen. Maar dan niet als vaststaande bladen, maar dat de opgaven steeds wisselen binnen het type som. Als je begrijpt wat ik bedoel. Kinderen die meer oefening nodig hebben dan dat er bladen in de map zitten, zouden hiermee misschien geholpen zijn. Een soortgelijke functie heeft Ambrasoft in RekenBlad zitten.

Ik kan nog wel meer schrijven over Maatwerk, maar laat ik afsluiten met de opmerking dat ik tevreden ben met het pakket.


(Plaatje via malmberg.nl)

Beviel dit artikel? Overweeg dan een abonnement. In de rechterkolom kun je je via email abonneren. Je wordt dan op de hoogte gehouden van het laatste nieuws op dit blog.


Meer lezen
Registratie Taalverhaal in Excel
Getalinstinct en rekenen
Getallenlijn op ActivBoard

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten