dinsdag 26 juni 2012

5 tips voor slimmer emailen

Dit is zo'n lijstje waar er duizend van te vinden zijn op internet. Bij wijze van spreken dan, he.

Op Lifehacking vond ik een berichtje met 5 slimme tips om emails beter voor je te laten werken.

•Stuur voor elk punt dat je wilt bespreken een aparte e-mail.
•Geef je e-mail een duidelijk onderwerp.
•Schrijf in één zin wat je precies van je lezer verwacht.
•Gebruik witregels. .
•Stuur geen bijlage als dat niet nodig is.

In de originele post staat bij ieder punt een toelichting. Als je er één dus niet begrijpt, dan zou ik even doorklikken.

Zelf heb ik ook nog wel een paar tips.
- Gooi emails, die je niet meer nodig hebt, weg.
- Als een emailwisseling leidt tot een afspraak in de agenda, kopieer dan de emailwisseling naar het notitieveld van de afspraak. (En gooi de email weg.)
- Als je kort wilt antwoorden op een email, zonder kortaf over te komen, gebruik dan 'verstuurd vanaf mijn mobiel' als handtekening.


(bron plaatje)

Meer lezen
13 keer opletten bij emailgebruik
Leren in netwerken
Het verband tussen je wachtwoord en een tandenborstel

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss

maandag 25 juni 2012

Klas inrichten met MagicPlan

MagicPlan is een (gratis) app voor iOs waarmee je op een eenvoudige manier een plattegrond van een ruimte maakt. Je kunt er vervolgens virtuele meubels in zetten en daarmee schuiven.
In het filmpje hieronder zie je dat je gewoon van iedere hoek in de kamer een foto neemt en de app maakt er een plattegrond van met de juiste maten erbij.



Het wordt straks natuurlijk eerst vakantie. Maar na de vakantie gaat iedere meester en juf zijn of haar nieuwe klas weer inrichten. Als je nu je lokaal in kaart brengt, kun je de hele vakantie virtueel schuiven met meubeltjes om na de vakantie met een mooi ingericht lokaal te starten.

Verder is de app misschien bruikbaar voor het rekenonderwijs. Je kunt de kinderen de opdracht geven voor een bepaalde ruimte een inrichting te verzinnen. Ze zullen het een en ander moeten opmeten voor ze met een goed voorstel kunnen komen. En daar ligt dan de waarde van de app, want dat opmeten (van de meubels) moeten ze wel goed doen.


Meer lezen
Maak instructies met ScreenChomp (iPad)
iPeuters
Blended Learning, wat is dat?

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss

maandag 18 juni 2012

Uitdaging voor leraren, RT-ers en IB-ers

Gisteren zette drs. Henk Boonstra een oproep op zijn weblog voor leraren, remedial teachers en intern begeleiders.
Hij vraagt om van een recente citotoets van twee leerlingen uit je klas de resultaten eens tot in detail te bekijken. Het gaat om een leerling die een hoge A scoort, en een leerling die een lage B scoort. Hij probeert met de resultaten van die vergelijking een stelling te bewijzen.

Het vraagstuk lijkt me op zich interessant. Dus vandaar dat ik hier op mijn blog ook even aandacht vraag voor zijn oproep.

Zie: henkboonstra.blogspot.nl

Laat me even weten via de reacties of je van plan bent hem gegevens te sturen. Dat vind ik leuk om te weten.


Meer lezen
Test- en Toetsscore Liniaal, handig hulpmiddel
Educatief onderzoek van Kennisnet
Woordenschat 2.0

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss

woensdag 13 juni 2012

Twee alternatieven voor de iPad op school?

Er wordt veel gezegd en geschreven over iPads op school. Ik heb dat enige maanden terug ook gedaan. Je kunt er voor of er tegen zijn, of ergens er tussen in. Je kunt het gewoon gaan doen of er lang en goed over nadenken. Of beide.

Voor collega's die alternatieven zoeken voor iPads, zijn onderstaande bedrijven iets. Ik moet er wel bij zeggen dat ik met beide geen zaken gedaan heb.

1. Tabbled
Een Belgisch bedrijfje dat tablets levert vanaf 99 euro. Meer info hier. En ze hebben ook een FAQ.

2. MultiPCproject
Levert ook tablets. Ze hebben een model op basis van Android en een op basis van Windows 7.

Of worden het toch iPads?


Meer lezen
8 manieren waarop technologie ons onderwijs verbetert
Digischrijven: Juf-In-A-Box
Kritiek op Apple

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss

dinsdag 12 juni 2012

Tweede scherm in de klas

In het berichtje 'Juf heeft meetbaar last van ander mediagebruik' van januari op dit blog herschreef ik een nieuwsbericht dat eigenlijk ging over mediagebruik naast de televisie. Daarin werd gesteld dat het de grote uitdaging is om de toegevoegde afleiding van tablets, smartphones en laptops om te zetten in toegevoegde waarde. Die stelling gaat zowel op voor de televisiewereld als voor de onderwijswereld, denk ik. Vandaar dat ik dat berichtje ook herschreef.

Nu kwam er afgelopen week op nu.nl een onderzoek voorbij van Stichting Kijk Onderzoek. Daaruit zou blijken dat de toegevoegde waarde nog niet gerealiseerd lijkt te gaan worden. 70% van de kijkers is op hun tweede scherm (tablet, mobiel of laptop) iets anders aan het doen dan wat er op de televisie gebeurt.

Ik vraag me af hoe een gemiddelde juf of meester het voor elkaar gaat krijgen om haar of zijn leerlingen bij de les te houden als er zoveel afleiding op de loer ligt. Of benader ik het nu te negatief.

Ik zou graag in contact komen met mensen die het tweede scherm in hun klas actief gebruiken en de problemen daarom heen weet te tackelen. Welke vaardigheden heb je als juf of meester dan nodig om dat succesvol te doen?


Meer lezen
Juf heeft meetbaar last van ander mediagebruik
Stemkastjes gebruiken
Ontwrichtende innovatie op school

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss

maandag 11 juni 2012

Windows XP en IPv6

Afgelopen woensdag was door de internetsector uitgeroepen tot IPv6-dag (zie: nu.nl). Dat had vast te maken met de datum die mooi aansloot qua nummering. Op die dag gingen veel grote spelers van IPv4 over op IPv6. Het schijnt te maken te hebben met de beschikbaarheid van het aantal IP-adressen. Onder IPv4 raken de IP-adressen ergens dit jaar op. En daarom moet er overgestapt worden op IPv6. Want daarbij zijn er veel meer IP-adressen beschikbaar.
Ik zie het als een soort jaar-2000 probleem. Je moet op tijd overstappen, want anders mis je de aansluiting. Hoe dat technisch allemaal in elkaar zit, weet ik ook niet.

Op Site4School las ik een bericht dat voor een eenvoudige basisschool misschien wel handig is om je te realiseren. Namelijk dat Windows XP niet voldoet aan de IPv6 standaard. En volgens dat bericht zou je om die reden dus moeten overstappen op bijvoorbeeld Windows 7.
Ik neem dat bericht voor waar aan. Maar de technische achtergrond daarvan ken ik niet, en daardoor weet ik niet zeker of het klopt. Voor scholen die nog gebruik maken van Windows XP (en dat zullen er velen zijn), is dit misschien wel handig om eens bij je netwerkleverancier na te vragen.
Zie: Site4School
(Update: Inmiddels las ik ook het bericht dat het wel meevalt: Windows XP kunnen we blijven gebruiken met IPv6)


Op www.ipv6day.nl is meer informatie te vinden over de overgang van IPv4 naar IPv6. Onderstaand filmpje is daar ook te vinden. Hierin wordt het een en ander uitgelegd over de noodzaak om over te gaan naar IPv6.




Meer lezen
TPACK.nl
pdf's maken vanuit ieder programma
Filterbubbles niet gewenst

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss

woensdag 6 juni 2012

Overzicht videoconferencing met de iPad

Even een simple verwijzing naar een blogpost van Pierre Gorissen. Hij heeft een overzicht gemaakt van mogelijkheden om via je iPad te videobellen. Zijn schema is overzichtelijk en duidelijk.
Ik heb nu geen behoefte aan deze toepassingen, maar ik kan me voorstellen dat dat nog verandert in de toekomst. En dan wil ik zijn schema kunnen terugvinden.

Lees verder op ICT&OnderwijsBlOG.

Meer lezen
Maak instructies met ScreenChomp (iPad)
Leren in netwerken
Het Nieuwe Werken niet voor iedereen handig

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss

dinsdag 5 juni 2012

15 typecursussen, is dat nou nodig?

Mocht je op zoek zijn naar een typecursus, dan heb je keuze genoeg. In de Linkedin-groep 'Onderwijs 2.0' werd niet zo lang geleden gevraagd naar het aanbieden van typecursussen op school. Daarop kwamen uiteraard voldoende antwoorden waaruit je kunt putten. (Zie discussie hier. Je hebt wel een Linkedin account nodig en lidmaatschap van de betreffende groep; beide gratis.)

Er werd verwezen naar een artikel dat in COS verscheen in september 2010 (pdf). Daarin worden de volgende aanbieders genoemd:
- Typetopia
- Ticken.nl
- Typemania (lijkt niet meer te bestaan)
- Typestars
- Type Basic
- Typing Master
- LOI typecursus voor kinderen
- Instituut PICA
- Cygnus 7
- Typelesonline
- Typeles-typeles.nl

In hetzelfde artikel wordt geadviseerd je de volgende vragen te stellen als je een typecursus wilt gaan aanbieden op school:
- Past de cursus bij mijn leerling(en)?
- Wat vinden ze leuk om te doen?
- Sluit de cursus aan bij de belevingswereld van mijn leerlingen?
- Blijft de cursus ook na een aantal lessen leuk?
- Wil je de cursus via internet of boekjes volgen?
- Past de cursus binnen het huidige takenpakket van je school?
- Wat wordt de taak van de leerkracht?
- Is een gecertificeerd diploma wel of niet van belang?
- Wat kost het volgen van een typecursus?

Volgens de reacties in de Linkedin-groep missen in het overzicht van COS nog:
Typetuin, door de makers van Rekentuin.
Gigakids, cursus van de vragensteller in de Linkedin-groep.

En er werd nog verwezen naar deze twee, mij beide onbekend:
- Klavaro
- Tux4Kids

Keus genoeg dus.

Hoewel ik zelf erg blij ben met het feit dat ik tienvingerig blind kan typen, weet ik niet of het zinvol is om kinderen hier nu heel veel tijd in te laten steken. Het toetsenbord als interface om een computer te bedienen zal in de toekomst steeds verder naar de achtergrond gedrukt worden. Op mobiel en tablet heeft het al geen zin om blind te kunnen typen. En de ontwikkelingen van spraakgestuurde apparaten is ook in volle gang. Denk aan Siri van Apple, of aan de spraakherkenningssoftware van Dragon. Of heb ik het erg mis?

Meer lezen
4 programmaatjes om (super)snel te typen
Welke technologie gaat ons onderwijs veranderen
Digischrijven: Juf-In-A-Box

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss

maandag 4 juni 2012

Spelling instructie van Zwijsen

Op het youtubekanaal van Zwijsen (zwijsenwebredactie) hebben ze vier filmpjes gezet met spellinginstructies.
De filmpjes horen bij Spelling in Beeld zo te zien.

Hieronder, als voorbeeld, een filmpje over de tussen-s.



In werkvorm 'flipping the classroom' zou je deze filmpjes kunnen gebruiken. Laat de kinderen het thuis alvast bekijken. En ga in de les meteen aan de slag met de verwerking. Bijkomend voordeel is misschien ook nog wel dat je meteen de ouders meepakt in de instructie. :-)

Hier het kanaal van webredactiezwijsen. Er staat meer dan alleen de filmpjes met spelling instructies.


Meer lezen
Wegblijven bij Facebook
Maak instructies met ScreenChomp (iPad)
Nog 11 educatieve kanalen op youtube

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss