zondag 14 april 2024

Over lentefeest, talen, bloemen, vliegen, overstromingen, inheemse soorten en bossen

Alles in de tuin groeit gestaag door. Sommige gewassen doen het beter dan andere, maar in het algemeen hoor je mij niet klagen. Het weer is vrij groeizaam.

Het tweede kasje is nu ook zo goed als af. Er moeten nog een paar kleine dingetjes gebeuren, maar zo langzamerhand kunnen we hem echt in gebruik gaan nemen. En dat is maar goed ook, want het voorzaaien van (vooral) de bloemen gaat maar door. Er staan al behoorlijk wat trays met verschillende stadia van bloemen. En dat worden er de komende tijd alleen nog maar meer. En straks komen daar alle vruchtgewassen zoals de komkommers, courgettes en pompoenen ook nog bij.

Hopelijk kunnen we half mei de eerste oogst verwachten. (Ik denk dat dat wel lukt.) En niet lang daarna zullen ook de eerste bloemen geplukt kunnen gaan worden. De bloemen die je op de foto ziet, zijn trouwens van de appelboom die afgelopen najaar een plekje op onze tuin gekregen heeft. Dat die ook maar een mooie oogst mag gaan geven.

Op 11 mei houden we ons openingsfeest. Op die dag gaat ook de Weij Bar weer voor het eerst open dit seizoen. Op www.weijstreekproeverij.nl vind je meer informatie over die dag. En als je daar dan toch bent, kijk dan ook even in de rest van de activiteitenkalender. Want we hebben voor het hele seizoen allerlei activiteiten op stapel staan. Het wordt dit seizoen nog weer veel leuker!

Tot op het land!

--

De leestips

Over maatwerk gesproken.

Interessante ontwikkeling.

We maken ons te veel zorgen over onbelangrijke dingen en te weinig zorgen over belangrijke dingen.

De oplossing is heel simpel. Minder vliegtuigen = minder herrie. Minder herrie = een fijnere leefomgeving. 

Een gedachte-experiment. Wat zou er gebeuren als de mensen die zich soeverein verklaard hebben een plekje buiten de samenleving aangeboden krijgen? Een soort Gallisch dorpje, zeg maar. Daar kunnen ze dan geheel onafhankelijk wonen en leven. Maar dan ook geen euro’s kunnen gebruiken, geen boodschappen kunnen doen, zelf voor je veiligheid en gezondheid zorgen. Geen toegang tot infrastructuur zoals internet of het energienetwerk. Laat ze het een jaar proberen om zelfvoorzienend en soeverein te leven. En dan evalueren hoe het gegaan is. Wat zou dat opleveren? Mijn inschatting is dat maar een heel beperkt deel van de mensen dat ├ęcht wil en er ook toe in staat is. Maar misschien heb ik het mis. De mens blijft een opmerkelijk wezen.

Dit is ook een soort verwachtingsmanagement naar de inwoners van Nederland toe. Ze zeggen eigenlijk: we zouden langzamerhand moeten verhuizen naar hoger gelegen gebieden. Want de klimaatverandering is niet te stoppen. Bijzonder dat ze zich baseren op klimaat-informatie van tien (!) jaar geleden. Wat zou de kaart zeggen als ze de informatie van nu erin zouden verwerken?

Onvoorstelbaar dat defensie op deze manier de omwonenden zoveel geweld aan doet. Laat de mensen van defensie die vinden dat een geluidsnorm niet nodig is, een jaartje naast zo’n vliegveld wonen. Dan is het gauw opgelost, denk ik.

Waarom doen we er alles aan om Russische inmenging te voorkomen en vinden we Amerikaanse inmenging doodnormaal? Alsof dat land een lichtend voorbeeld is voor de wereld…

Een lesje tomatengeschiedenis.

Mooie recensie met een positief-kritische blik op het herstellen van de natuur.

Als je dan nieuwe planten in je tuin zet, doe het dan ook meteen goed.

Ik dacht gisteren een oranjetipje te zien langs vliegen in de zelfoogsttuin. Er staan pinksterbloemen genoeg, dus het zou zo maar kunnen. 

Komen ringslangen in onze contreien (omgeving Maassluis) ook voor eigenlijk?

Mooi onderzoek.

Oke, we moeten ons bos dus verjongen met soorten die tegen warmere weersomstandigheden bestand zijn. Wie heeft er een lijstje?

--

De kijktip

Ze geeft mooie voorbeelden over hoe verschillende talen zorgen voor andere manieren van denken. Veel wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan in het Engels. En dat blijkt dus uiteindelijk een beperkende factor te zijn. Ook voor talen geldt dat diversiteit belangrijk is om ons bewust te worden van het potentieel. Misschien moeten we toch maar weer gewoon in het  Nederlands gaan lesgeven op onze hogescholen en universiteiten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten