zondag 8 januari 2023

Over buiten, plantenjacht, idealisten, glyfosaat, vuurwerkverbod en hergebruik

Er hebben wel eens betere foto's op dit blog gestaan. Dat geef ik toe.

Mijn kinderen en mijn vrouw hadden afgelopen week nog vakantie. En dat gaf ons tijd en gelegenheid om bij de Bever langs te gaan. Mijn oude winterjas was versleten en mijn zoon had nog geen winterjas. Dus we hadden een missie. We kozen voor de Bever in Rotterdam aan de Stadionweg. Lekker  groot, veel te kiezen.

Op de deur bij de Bever hing dit bordje. Briljant hoe ze die boodschap verpakt hebben. Helemaal passend bij hun slogan:

"We zijn open. Maar BUITEN heeft ons nodig. Daarom houden we de deur dicht om energie te besparen."

Ik vind dat sympathiek. En goed dat ze het doen.

Het viel me trouwens op dat het aantal claims dat merken duurzaam en groen bezig zijn steeds groter wordt. De kledingstukken hangen vol met kaartjes dat ze plantaardige grondstoffen hebben of gebruik maken van gerecyclede stoffen. De kledingmerken claimen dus dat ze duurzaam bezig zijn. Ik weet eigenlijk niet zo goed hoe je dat kunt controleren. Bestaat er een soort consumenten-keurmerk voor duurzame productie van kleding dat door een onafhankelijke instantie gecontroleerd wordt? Een beetje zoals de Skal-controle bij biologische producten. Wie het weet mag het zeggen.

Hieronder de leestips van deze week.

--

De leestips

Een vraag die niemand wil horen: is dit het begin van een nieuwe pandemie? Ik hoop het niet.

Helder artikel voor mensen met ambitie om een effectieve activist te worden. Idealisten zijn meestal niet realistisch, en realisten meestal niet idealistisch. Hoe zorg je ervoor dat je daar een goede balans in vindt?

Het zou mooi zijn als het dit jaar lukt om dit gif te verbieden en zo een bijdrage te leveren aan het herstel van de biodiversiteit. Teken ook.

De Midden-Delflandvereniging kan versterking in het bestuur gebruiken. Ben of ken jij iemand die daarvoor geschikt is?

Iemand op Linkedin merkte iets op over de skigebieden zonder sneeuw. Het is natuurlijk heel triest als je wintersport geboekt hebt en er ligt geen sneeuw. Maar dat is niet het echte probleem. Het echte probleem komt later. Normaal gaat die sneeuw namelijk smelten in het voorjaar en de zomer. En dat zorgt voor een 'steady' aanvoer van water in lager gelegen gebieden. Als er geen sneeuw is, is er ook geen smeltende sneeuw. Dat dat voor problemen gaat zorgen, is bijna logisch.

Dat zijn best al veel ondertekenaars. Voor beleidsmakers lastig, want zo'n grote groep kun je niet zomaar negeren. Maar het is ook geen overweldigende meerderheid. Ik denk dat hier sprake is van een collectieve illusie overigens. Ik vermoed dat de meeste mensen vinden dat vuurwerk afsteken door particulieren eigenlijk ongewenst is, maar ze denken dat de meeste mensen het een gezellige traditie vinden. En daarmee creëer je een collectieve illusie waar iedereen in blijft geloven. Wist je dat maar een kwart van de Nederlanders ook daadwerkelijk zelf vuurwerk afsteekt? In 2020 is onderzocht dat zelfs maar 6% van de Nederlanders ondanks een vuurwerkverbod toch vuurwerk wilde afsteken. (bron) Dan gaat het dus om slechts een miljoen Nederlanders die koste wat kost willen blijven vasthouden aan de vuurwerktraditie. Dat is nog steeds meer dan de groep ondertekenaars, maar het zet de getallen wel in de juiste verhouding. De vraag is of de stille meerderheid gaat verschuiven.

Afgelopen week waren we dus bij de Bever. En daar hadden ze nog iets duurzaams. Ze maakten van oude etalagedoeken herbruikbare boodschappentassen. Die je dan tegen statiegeld kon meenemen als je zelf geen tas had meegenomen. Voedselbos Vlaardingen doet ook zoiets. Daar wil een aantal vrijwilligers er oogstkleden van maken. Mooie manier van hergebruik. Dus als je nog een oude banner hebt…

Hier was ik ook bij. We hebben verrassend veel plantjes gevonden die in deze tijd van  het jaar bloeiden.

--

De kijktip

“What we do now matters. And one of those things is having radical hope.”
Als je het vanuit een lange termijn perspectief bekijkt, leven we nu in betere tijden dan ooit tevoren. De problemen die op ons afkomen, bieden uitdagingen voor ons en toekomstige generaties. Ik denk dat de mensheid voor de grootste uitdaging in de geschiedenis staat. Dat is beangstigend, en soms ook spannend. Tegelijkertijd zijn we er nu beter voor toegerust dan ooit tevoren. De mens is in één ding heel goed: aanpassen. Laten we de handschoen dan ook oppakken. Dat geeft hoop. En dat verdienen onze kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten