zondag 20 november 2022

Over afsluiten, boeken, voedselbosonderzoek, bladeren, boomriffen, vogels en vlinders

Vandaag ga ik bij hoge uitzondering op zondag naar mijn stage. We hebben namelijk een etentje voor alle vrijwilligers en medewerkers van de bloemen- en groentetuin. Het seizoen is nog niet helemaal klaar, maar een afsluitend etentje kan alvast prima.
Er resten nu nog twee weken. En dan zijn de meeste groenten wel uit de tuin geoogst. Een hele prestatie om zo lang nog verse groente van het land te kunnen halen. Ik hoop dat ik dat volgend jaar net zo goed voor elkaar krijg.

Afgelopen vrijdag oogstten we uit de groentetuin wat we vandaag gaan eten. Hiernaast op de foto de oogst. We gaan dus gerechten krijgen waarin in ieder geval pastinaak, biet, boerenkool, knolselderij, veldsla, winterpostelein, kropsla en verschillende kruiden verwerkt zijn.

Ik ben benieuwd.


--

De leestips 

Wat een uitstekende uitleg waarom compenseren van gekapt bos geen goed idee is. Als je denkt dat het wel prima mogelijk is om een bestaand netwerk van oude bomen te vervangen door een groepje losse jonge bomen in rijtjes, dan moet je dit zeker even lezen. Factor tijd, daar gaat het dus om.

Nou, ik heb ook nog wel wat ongelezen boeken in de kast staan. Volgens dit artikel hoef ik me daar niet schuldig over te voelen. Het stuwt me vooruit, omdat ik daardoor zou beseffen dat ik zoveel nog niet weet. Ja, dat is ook een perspectief op ogenschijnlijk zinloze aankopen.

Zoals al eerder gezegd: we weten zoveel nog niet. En af en toe duikt er dan weer een stukje kennis op. Uit een grot dit keer.

Robuustere natuur. Dat is natuur die minder stikstofgevoelig is. Het lijkt best een goed idee om daarvan meer te hebben dan natuurgebieden die niet zo goed tegen stikstof kunnen. Dus weer een oplossingsrichting erbij zou ik zeggen.

If you can’t beat them, eat them.

Onderzoek naar voedselbossen. 

Heb je ook al herfstbladeren voor in je tuin verzameld?

Om te onthouden als ik ooit eens een perenboomgaard ga ruimen. De bestemming van die perenbomen kan dan dus heel goed de zeebodem zijn.

Afgelopen zaterdag hebben we bij de Polderij een plantdagje gehouden met de tuinvrijwilligers. Van de genoemde soorten in dit artikel hebben we er 9 geplant. En nog eens 5 waren al aanwezig. Dat wordt een waar paradijs voor de vogels en andere kleine dieren.

Prachtige series foto’s waarin de ontwikkeling en groei van dieren gevolgd wordt. Onderaan het artikel een link naar de website van de fotografe die ook zeer de moeite waard van het bekijken is.

--

De kijktip

Over natuur in de stad. Deze eerste aflevering laat zien hoe scholeksters zich hebben weten aan te passen aan leven in de stad. Leuk om te zien, ook omdat het voor mij zó dichtbij is. De beelden zijn allemaal opgenomen in Rotterdam. Natuur is overal.
(Het lukt helaas niet om de aflevering hier te embedden, dus je zult het even met de link naar de website van de maker moeten doen.)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten