zondag 18 september 2022

Over plannen realiseren, vleesvervangers, klimaatdoelen, elektrisch rijden en hitte

Hier moet het komen! 

Naast de Polderij op het terrein van de oude natuurschaatsbaan gaat vanaf begin volgend jaar mijn zelfoogsttuin De Groentemeester verrijzen. 
En het goede nieuws is: je kunt oogstgenoot worden. Je bent dan betalend deelnemer (abonnee) en je kunt iedere week je eigen groenten komen oogsten. Van sla tot komkommer, van snijbiet tot rode kool, en van wortel tot courgette. Voor ieder wat wils.

De tuin valt binnen een groter plan dat Weij heet. Er komt een lunchroom, een natuurspeeltuin en een voedselbos. En De Groentemeester mag het spits afbijten.

De voorbereidingen zijn in volle gang. Zo kun je je ook alvast aanmelden via www.degroentemeester.nl als je geïnteresseerd bent in het initiatief. 
Je kunt je opgeven als oogstgenoot, maar ook alleen maar om op de hoogte te blijven van de vorderingen.

Zeg het vooral voort!

--

De leestips

Consumenten lopen niet warm voor plantaardige vleesvervangers volgens dit artikel. Dat vind ik niet zo gek. Veel mensen proberen naast minder vlees, ook minder bewerkt voedsel te eten. En deze productcategorie staat daar haaks op. Daarnaast ben ik persoonlijk van mening dat in een gezond dieet ook echt vlees thuishoort. Vanuit klimaatperspectief moeten we ons bewust zijn hoe dat vlees geproduceerd wordt. Daar kan veel mis mee zijn. En een beetje minder vlees zou voor niemand slecht zijn.

Deze stadswormerij zit in Amersfoort en is op zoek naar een andere locatie om het initiatief voort te zetten. In de tussentijd zoeken ze onderdak voor hun medewerkers, de wormen.

Dat die doelen bij lange na niet gehaald worden, is slecht nieuws. We moeten niet doen alsof we met dezelfde energieverslaving door kunnen gaan. De eerste stap is altijd om energieverbruik te verminderen. Bijvoorbeeld: maak de nacht weer donker. Verbied terrasverwarmers. Maak vliegen en autorijden veel duurder. 

Het is mooi dat die omschakeling er komt. In Amerika valt daarnaast ook nog wel winst te behalen door minder autogebruik in zijn algemeenheid. Is er geen slimme Nederlander die daar de fiets aan de man wil brengen?

Helga van Leur brengt hier een toch wel heel ongemakkelijke waarheid duidelijk in beeld. Ik maak mij daar grote zorgen over. Niet omdat ik denk dat we er niets aan kúnnen doen, maar wel omdat ik zo veel mensen het probleem gewoonweg zie negeren. Een groei-economie met het consumentisme dat we tot nu gezien hebben, is niet de weg vooruit. We moeten mijn inziens de manier waarop we onze levens ingericht hebben fors veranderen willen we dit kunnen keren. 

-- 

De kijktip

Als we een doel voor ogen hebben, is het niet zo dat we dat doel in één keer met een grote sprong bereiken. Het doel zorgt ervoor dat je in een bepaalde richting beweegt. En de reis er naar toe is ook interessant. 
Geoff Lawton beantwoordt in deze video een vraag die ik zelf ook gesteld zou kunnen hebben. Zijn antwoord is hoopgevend. Alle kleine inspanningen samen maken de grote beweging.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten