zondag 19 juni 2022

Over biet, klimaatprotest, gesprek, stikstof en comfortzone

Chioggiabiet. Die heb ik afgelopen week geoogst bij de Maatwerk Moestuin. Het is een biet die van buiten rozerood is, en van binnen een mooie wit-rood gestreepte tekening heeft. Zoals een rode ui.
Ik vind het een mooie biet, en minstens net zo lekker als de gewone rode biet.

Mocht je in de buurt wonen, en op woensdagmiddag tijd hebben, kom dan gerust naar het winkeltje bij de Maatwerk Moestuin. Het is een beetje lastig te vinden, maar zeer de moeite waard.
Ik ben daar moestuincoördinator en werk samen met mensen met autisme aan een goede en diverse oogst. We hebben momenteel koolrabi, sla, andijvie, peultjes en allerlei verschillende kruiden. En dus ook biet. Zowel chioggiabiet, als rode biet.

Het winkeltje is geopend op woensdag tussen 13.00 en 15.00 uur. Het is hier. Ik ben er zelf in ieder geval op iedere donderdagochtend.

Verder vind je hieronder de leestips van deze week. Ook de moeite waard.

--

Mooie opsomming. Dit lijstje is ook prima te gebruiken voor gesprekken met je vrienden, je partner of je kinderen, volgens mij. Het gaat vooral over echte interesse in de ander. Dan ontstaan mooie gesprekken. Wat je in organisaties vaak ziet is dat er een soort toneelstukje gespeeld wordt. Dat komt omdat het gesprek eigenlijk niet over jouw ontwikkeling als mens gaat, maar om hoe jij van nut bent voor de organisatie.

Interessant experiment. Ik dacht eigenlijk dat hout bleef drijven. Zouden die bomen niet langzamerhand uit elkaar valken en wegdrijven? Nouja, het is niet voor niets een experiment, natuurlijk.

Informatief stukje over een veelbesproken probleem.

Dit is niet iets waar we aan moeten wennen. Dit is iets waar we iets aan moeten doen. 

Je kunt hier de biodiversiteitswijzer invullen. Na het beantwoorden van een aantal vragen (Heb je een tuin of een balkon? Doe je graag dingen alleen of samen?), krijg je een lijst met ideeën en suggesties waarmee jij kunt helpen de biodiversiteit te bevorderen. 

Het gevaar bestaat dat vogelgriep op de mens over gaat. Dat is volgens vele experts geen kwestie van óf het gebeurt, maar wanneer het gebeurt. En dan zitten we dus met een nieuwe epidemie. Vandaar dat dit artikel in gaat op een oplossing: kleinschalig kippen houden in plaats van in de omvang van huidige bedrijven.

Ik ben niet zo’n activist. Maar eigenlijk hadden we daar allemaal moeten staan. De zorgen om het klimaat zijn groot en groeien alleen maar. En we moeten in ieder geval proberen om er iets aan te doen.

--

Heldere uitleg over het begrip comfortzone en waarom je daar zo nu en dan uit moet stappen. Het helpt je om een betere versie van jezelf te worden. Ik vind leren leuk. Daarvoor moet je nieuwe dingen doen. En nieuwe dingen liggen vaak buiten je comfortzone. Aan het einde van deze video wordt ook nog behandeld waarom je niet moet overdrijven. Duidelijk verhaal. Informatief. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten