maandag 15 december 2014

6 sytemen om aan de slag te gaan met prototyping

De Maker Movement is een beweging die er van uit gaat dat mensen in toenemende mate zelf producten willen aanpassen, ontwerpen en bouwen. Termen die daarbij ter zake doen zijn 3D printing, programmeren, robotica, en prototyping.

In deze post wil ik een klein elementje uit de Maker Movement uitlichten. Het gaat om systemen waarmee het werken met elektronica toegankelijker wordt voor grotere groepen mensen. Er zijn inmiddels producten ontwikkeld waarmee je zelf bepaalde circuits en schakelingen kunt uitproberen zonder dat je de soldeerbout ter hand hoeft te nemen. In jargon noem je het testen en uitproberen prototyping. Het is een soort spelenderwijs ontwerpen. Vanuit zo'n eerste ontwerp, waarbij het vooral gaat om de functionaliteit werkend krijgen, kun je dan verder bouwen aan een echt product.

Onderstaand 6 systemen die het prototypen mogelijk maken.

Little Bits
Dit product biedt een variatie aan slimme bouwblokjes. Ieder soort bouwblokje heeft een kleur. Zo is er een groep schakelblokjes en een groep sensorblokjes. Of blokjes met bewegende onderdelen, zoals een ventilator of een motor. Maar ook blokjes met licht en geluid. Die blokjes kun je op een simpele manier met magneetjes aan elkaar klikken. Daardoor kun je heel snel verschillende schakelingen maken waarvan je meteen kunt uitproberen of ze werken zoals jij dat bedacht had.
Inmiddels zijn de blokjes via ICT-leskisten in Nederland te koop.

Makey Makey
Ooit begonnen via een kickstarterproject. De site laat zien dat ze toen (2012) op zoek waren naar 25.000 dollar. Ze hebben ruim $550.000 binnen gehaald voor het project. Inmiddels is de Makey Makey gewoon te koop. Het idee ervan is dat je overal knoppen (keys) van kunt maken. Het bekendste voorbeeld is misschien wel het pianospelen op bananen. Door de Makey Makey module te schakelen tussen de bananen en je computer, kun je er knoppen (in dit geval pianotoetsen) van maken. Het ziet er niet ingewikkeld uit. Kinderen zouden hier vrij snel iets werkend mee moeten krijgen.

Arduino
De Arduino is een kleine computer die je kunt schakelen aan allerlei andere elektronica via een schakelbord. Je koppelt bijvoorbeeld een sensortjes en ledlampjes of motortjes aan het computertje. Via je gewone pc kun je programma's schrijven en die in de Arduino laden. Ik heb dat ooit zelf uitgeprobeerd. Ik heb toen bijvoorbeeld een simpele lichtsensor gemaakt die output gaf op een rij ledlampjes. Als het donkerder werd in de kamer, dan sloeg de ledlampjes achtereenvolgens uit. Als het dan weer lichter werd, gingen die ledjes weer uit. Ik heb daarvoor eerst de schakeling moeten bouwen en vervolgens de programmaregels moeten schrijven met de juiste drempelwaarden voor de lichtinval. Ik snap dat dit voorbeeld niet erg tot de verbeelding spreekt, maar ik wilde iets maken met de elektronica die toen in het pakketje zat waar ik mee aan de slag kon. Er zat helaas geen motortje in. Anders was een bestuurbaar autootje misschien leuk geweest. Ofzo.

Raspberry PI
De Raspberry PI is eigenlijk net zoiets als de Arduino. Ik heb hier zelf geen ervaring mee. Voorbeelden van dingen die gebouwd zijn met een Raspberry, vind je hier.
De Bendoobox die ik eerder in een post over programmeren noemde, maakt gebruik van de Raspberry PI.

Sony MESH
MESH is een systeem waarmee Sony zijn bijdrage wil leveren aan de Maker Movement. MESH staat voor Make, Experience, SHare. Zij werken met verschillende blokjes waarin sensortjes, ledjes of bijvoorbeeld een camera ingebouwd zitten. Die blokjes kun je via een webbrowser programmeren. Als ik het goed begrijp, zijn de blokjes draadloos met elkaar verbonden via bluetooth.  Deze blokjes kun je aansturen met een pc, tablet of smartphone. Uit de voorbeelden die zij geven van wat er gebouwd kan worden, vind ik de volgende wel een aardige. Ze stellen voor een bewegingssensor in de deur van je koelkast te koppelen aan een camera die een bepaalde plank in je koelkast kan fotograferen. Vervolgens programmeer je die blokjes dan zo dat er iedere keer dat de deur opent een foto genomen wordt van die plank. Die foto kun je naar je smartphone laten sturen. Zo weet je altijd (waar je ook bent) wat er in je koelkast staat. Handig als je in de winkel staat er niet meer weet of je nog kaas in huis hebt. Haha.

SAM
Dit kickstarterproject is sinds 29 oktober gefinancierd. Ze wilden 50.000 dollar binnenhalen en kregen uiteindelijk 125.000. Het concept lijkt sterk op dat van Sony. Het zijn ook blokjes die via bluetooth aan elkaar gekoppeld worden. Via een interface op een computer of tablet kun je de blokjes programmeren. Zij claimen daarmee het Internet of Things een boost te gaan geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten