zondag 8 november 2009

Glasvezels

Afgelopen maandag werd op de scholenlijst een vraag gepost over een centraal beheerd glasvezelnetwerk. Daarop werd gezegd dat in Den Haag alle scholen zijn aangesloten op glasvezel. Nou weet ik toevallig te vertellen dat dat niet zo is, omdat mijn school in Den Haag staat en binnen mijn stichting vele scholen gebruik maken van het gratis internet van KPN.

Sinds het begin van Glaslokaal wordt er binnen onze stichting steeds gesproken over nut en noodzaak van de glasvezelverbindingen voor de scholen. De beslissingen vallen tot nu toe steeds in het nadeel van glasvezel uit. Er zijn (binnen onze stichting) vrijwel geen scholen die de glasvezelvariant hebben gekozen. En dat komt vooral door de volgende drie zaken:

Voordelen onduidelijk
Er wordt geschermd met de supersnelle verbindingen waardoor werken op afstand beter gerealiseerd kan worden. Ook zou met de komst van digiborden steeds meer een beroep gedaan worden op een bredere breedband. Alles wordt ondersteund met getallen die illustreren dat de gewone verbindingen tekort schieten. Maar de voordelen liggen vooral in de toekomst. En bij ICT weet je nou eenmaal nooit hoe de toekomst zich gaat ontwikkelen.

Te hoge kosten
Glasvezel moest gaan concurreren met het gratis internetaanbod van KPN. En als je moet kiezen tussen "gewoon snel en gratis", en "supersnel en betaald", dan kiezen de meeste individuele scholen voor het eerste.

Te lange duur
Verder heb ik begrepen dat Glaslokaal ook graag wilde dat de school zich voor de lange termijn vastlegde. En ook dat zaaide twijfel.

Met het aflopen van het aanbod van KPN in september ben ik benieuwd hoe de discussie zich nu weer gaat ontwikkelen. Duidelijk is wel dat er steeds minder kans is dat er subsidies op de aanleg van glasvezel blijven bestaan.

Wil je meer informatie over glasvezel (in Den Haag), kijk dan eens op de volgende sites:
Samensnelopglas.nl (inmiddels alleen archief.)
Glaslokaal.nl

Heb je ervaring met glasvezel - positief of negatief -, dan zou ik het leuk vinden als je dat in de reacties hieronder wilt delen.


(plaatje via upc.nl)

Meer lezen
Werken op een ander niveau
Expert op afstand (2)
6 manieren om 'ja' te krijgen

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...