vrijdag 19 september 2008

Discussie over RSS


Een paar dagen geleden had ik weer eens een discussie met het thuisfront over RSS. (Ben je de draad van mijn verhaal nu al kwijt, kijk dan eerst dit en dit filmpje.)

Ik denk dat iedereen die zijn vak bij wil blijven houden in deze veranderende tijden, een snelle manier van informatie verwerken zou moeten aanleren. En het gebruik van RSS is daar tot nu toe wat mij betreft het beste gereedschap voor. (Of je nu weet wat het is of niet..)
Het is niet voor niets dat 'informatievaardigheden en mediawijsheid' steevast genoemd worden in artikelen die vaardigheden voor de 21e eeuw beschrijven. Toen ik op de basisschool zat, moest ik leren kranten lezen. Koppen snellen doen we nog steeds, maar dan een beetje anders.

Sinds ik van Problogger het advies heb opgevolgd om de teller van mijn RSS feed zichtbaar te maken op mijn blog, zie ik hem zelf ook dagelijks voorbijkomen. Het valt mij op dat de cijfers dagelijks fluctueren. En dat voedt de discussie thuis weer. "Want", wordt er gezegd: "zoveel mensen weten echt niet wat RSS is. Het kan nooit dat er iedere dag 5 mensen besluiten wel of niet te subscriben. Er is vast iets mis met dat systeem." En tja.. daar valt niets tegen in te brengen, want ik weet eerlijk gezegd niet hoe betrouwbaar het systeem is. Ik weet alleen dat momenteel mijn feeds van delicious niet binnenkomen, en sommige van mijn andere feeds spugen heel lang niets uit, en dan ineens heel veel...

Maarja, toch denk ik dat RSS de toekomst heeft. Het is geen doen om via nieuwsbrieven in je mailbox door te klikken naar allerlei sites; die vervolgens weer te bookmarken en later nog eens te bezoeken om te kijken of ze updates hebben. RSS is echt veel handiger.

Informatievaardigheden aanleren, dat is wel belangrijk. En dan volgt RSS vanzelf.

(plaatje via Too Cool, de moeite waard als je je wilt vergapen aan RSS icoontjes)

4 opmerkingen:

 1. Over het fluctueren van het aantal lezers: ik vermoed dat bij het openen van de rss's-berichten in een reader pas de teller wordt verhoogt. In dat geval zou het kunnen dat een deel van je lezers gewoon niet iedere dag je berichten spotten...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat nieuwsbrieven zeker zullen blijven. Op dit moment werken die nog het beste als je mensen wilt binden of wat wil verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Kriskras:
  Dat klinkt heel aannemelijk.

  @Kaj:
  Misschien speelt bij nieuwsbrieven toch stiekem wel mee dat je daar layout aan mee kunt geven. Dat is voor veel mensen misschien toch aantrekkelijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De fluctuaties worden meestal veroorzaakt door lezers met een PC based reader. Wanneer de PC uitgaat, teelt feedburner die niet meer. Gaat die na het weekend weer aan dan ziet feedburner hem wel weer.
  PC based readers, kunnen die in de browser zijn, maar ook bijv. FeedReader 3.0 (wordt bij ons op het werk aangeraden, maar ik zie het niet zitten) Of de integratie met bijv. Outlook 2007. Kortom veel mogelijkheden voor fluctuaties.

  @ Kaj, gelukkig kan je van een RSS feed heel makkelijk een e-mail nieuwsbrief maken.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...