Common Craft heeft weer een mooi filmpje gemaakt. Deze keer gaat het over Cloud Computing. Vroeger kon je zo'n filmpje dan embedden. Dat kon ik nu niet meer vinden. Vandaar deze link.
In hoeverre wordt er nu al gebruik gemaakt van Cloud Computing in de basisschool? Als ik de scholenlijstgesprekken als graadmeter moet nemen, is dat toch al behoorlijk wat. Er zijn scholen(groepen) druk aan het experimenteren met Google Apps. Een andere dienst waar je aan zou kunnen denken is live@edu van Microsoft. Onderwijsvooruitzichten blogde daar laatst over. Ik heb alleen nergens basisscholen kunnen vinden die met die laatste al werken. (Ik hou me aanbevolen.) Wat ik maar wil zeggen dat mailen in de cloud vrij goed te organiseren valt.
Verder beweegt de markt voor leerlingadministratiepakketten zich ook steeds meer richting de cloud. Esis en Parnassys zijn daar voorbeelden van. Ik neem eerlijk gezegd aan dat andere aanbieders van dit soort pakketten die weg ook zullen gaan bewandelen.
Op het gebied van educatieve (digibord)software zie je steeds vaker dat uitgevers voor een webbased variant kiezen. Zwijsen heeft een goede leerkrachtassistent gemaakt bij Veilig leren lezen. Malmberg heeft bordboeken (Pluspunt bijvoorbeeld). Waar het om gaat is dat het een 'applicatie' is die op internet draait.
Stel nou dat alle uitgevers zullen volgen. Dus de software wordt webbased. In de cloud. Software as a Service (SaaS).
De consequentie voor de infrastructuur van de scholen is dan tweeledig volgens mij.
1. Je moet (heel) snelle verbindingen hebben. Glasvezel zeg ik dan.
2. Je hoeft geen uitgebreide beheerde server meer te hebben. Lokaal zal niets anders geinstalleerd hoeven zijn dan een goede browser.
Hee, is dat niet wat Google wil met Chrome OS?
Meer lezen
Glasvezels
Hoeveel tijd krijgt een ICT coordinator op een basisschool?
Kracht van het digibord
Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?
Beste Remco,
BeantwoordenVerwijderenEven voor jouw informatie. Ook Noordhoff Uitgevers heeft webbased digibordsoftware www.drdigi.nl. Eén pakket voor alle Noordhoff methoden, en dat maar voor 250 euro per jaar, ongeacht de grootte van de school. Daarnaast komen we in 2010 met webbased leerlingensoftware bij Wijzer door het verkeer (en later bij Klaar...over!).
Leuke weblog overigens!
Maurice Perdon
Uitgevers Noordhoff Uitgevers basisonderwijs (Verkeer, Schrijven en Lekker fit! )
@Maurice:
BeantwoordenVerwijderenVan de digibordsoftware van Noordhoff Uitgevers ben ik op de hoogte. Wij hebben op school het abonnement. Ik had dit er inderdaad ook mooi bij kunnen zetten.
Gelukkig was het niet mijn bedoeling om volledig te zijn.
Dank voor de aanvulling in ieder geval.
Bij Wijzer door het verkeer bestond toch al een soort webbased programma? Wordt dat vernieuwd?
Beste Remko,
BeantwoordenVerwijderenWijzer door het verkeer en Klaar...over hebben inderdaad nu al een webbased programma. Hier kunnen alleen geen filmpjes in geplaatst worden. In 2010 komen we met de verkeerstrainer, met meer dan 150 filmfragmenten van echte verkeerssituaties. Een demo is te zien www.wijzerdoorhetverkeer.nl (onder 'verkeerstrainer en digibord').
@Maurice:
BeantwoordenVerwijderenIk heb net de verkeerstrainer even bekeken. In eerste instantie zat ik te wachten tot 'het' ging beginnen. Tot ik erachter kwam dat je onderin zelf door moet klikken naar de volgende vraag.
Wordt er ook een soort score bijgehouden? Logt een leerling op eigen naam in?
Als een school nog geen Elo heeft (en dat zijn bijna alle basisscholen), dan wordt het uitgeleverd via It's Learning. Elke leerling heeft dan z'n eigen inlog. In het oefengedeelte wordt de score niet bijgehouden, bij de toets natuurlijk wel. Wel kan de leerling zien welke vragen er fout/goed zijn gemaakt. In de uiteindelijke versie zal de leerling eerst het filmpje te zien krijgen, en vervolgens de vraag beantwoorden (anders wordt de vraag al gemaakt).
BeantwoordenVerwijderen