zondag 14 mei 2023

Over zelfoogst, drukte, nieuwsbrief en de opening van Weij

En toen was daar de eerste oogst! Vorige week dacht ik nog dat de eerste echte oogst nog even op zich zou laten wachten. Maar die inschatting bleek niet helemaal juist.

We zijn dus begonnen met oogsten uit de zelfoogsttuin. Deze week stonden rucola, raapstelen, radijs en spinazie op de oogstlijst. Veel oogstgenoten zijn de afgelopen twee dagen al komen oogsten. En morgen is de laatste oogstdag van deze week alweer. En dan gaan we op naar de volgende oogst. 

Het is momenteel een erg drukke tijd. Zo rond half mei kunnen ook de laatste gewassen (die wat meer warmte nodig hebben) in de tuin geplant worden. Dus we zijn nu aan de slag om de bedden voor de courgettes, pompoenen en komkommers klaar te maken. En ook de stokbonen kunnen gezaaid worden. Bovendien begint nu ook overal het onkruid goed te groeien. Dus dat moet gewied worden. En omdat er best al veel in de tuin staat, moet dat op veel plaatsen. Daarnaast groeit het gras ook maar door, en dat moet gemaaid blijven worden. En met de onvoorspelbare regen gaat er ook continue aandacht naar het wel of niet beregenen van de jonge plantjes. Druk, druk, druk, dus.

Mij hoor je overigens niet klagen. Ik vind het werk fantastisch om te doen. En de mensen die we bij Weij om ons heen verzameld hebben, zijn stuk voor stuk mooie mensen. We krijgen zoveel hulp en gezelligheid... Dankbaarheid is het enige dat past.

Maar deze drukte leidt er wel toe dat ik keuzes moet maken. Dat betekent dat dit voorlopig weer het laatste blogbericht geweest is. Als je op de hoogte wil blijven van het wel en wee van zelfoogsttuin De Groentemeester dan kun je je abonneren op de nieuwsbrief die ik vanaf nu wekelijks ga versturen. Daarin staat in ieder geval de oogst van iedere week. Dat is vooral belangrijk voor de oogstgenoten, maar je blijft ook op de hoogte van allerlei ander nieuws rondom de tuin. Voor wie dat leuk vindt, uiteraard.

Abonneren op de nieuwsbrief kan via www.degroentemeester.nl

O, en wat ik nog bijna vergeet: op zaterdag 20 mei opent de Weij Bar officieel. Je bent tussen 12.00 en 16.00 uur van harte welkom! Er is koffie of thee met huisgemaakt lekkers en je kunt Weij en de verdere plannen daarvoor komen bekijken.

Tot ziens!

--

De leestips

Heeft de Aarde misschien toch een zelfreinigend vermogen en is dit de manier waarop de mensheid in aantallen gaat afnemen? Door hitte en verspreiding van ziekten via voedsel en water die gedijen in warme en vochtige omstandigheden. Griezelig toekomstbeeld.

En wanneer ging deze ‘sport’ ook alweer elektrisch worden? De laatste keer dat ik checkte was het nog steeds een fossiele race. En dat kan geen toekomst hebben. Ook niet in Amerika.

Heldere uitleg. Als ik op de snelweg om me heen kijk, zie ik vooral veel grote auto’s. Wij hebben bewust een klein autootje. En vanaf begin juni ga ik daar ook nog eens veel minder in rijden. Want ik gebruik hem nu vrijwel alleen nog maar om naar school en naar mijn stage te reizen. En daar ben ik na eind mei klaar mee!

Zou zoiets ook kunnen in Maassluis?

--

Geen kijktip deze keer. Sorry.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten