zondag 21 augustus 2022

Over beweging, mais, energie besparen, kweekvlees, droogte en de wereld voeden

Zo langzamerhand wordt het tijd om de mais te oogsten. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van je zaaidatum, maar zowel in de Maatwerk Moestuin, als op mijn stage wordt het er tijd voor. Maar hoe weet je nou dat de mais klaar is om te oogsten? Dat zochten we deze week op.
Als de kolf nog aan de plant zit, is hij ingepakt in een pak bladeren die de maiskorrels beschermen. Helemaal bovenop zit dan een puntje met een soort 'haar'. Dat 'haar' is gemaakt van de vrouwelijke bloemen. Als die bloemen er uitgedroogd en bruin uit zien, kun je er vrij zeker van zijn dat de maiskolf oogstbaar is. Je moet hem dan ook niet te lang aan de plant laten zitten, want daar wordt de mais minder lekker van.

De foto hiernaast laat trouwens een speciale soort mais zien die ik afgelopen week geoogst heb: regenboogmais. Een oude indianensoort. Mooi toch?


--

De leestips

Omdat het belangrijk blijft om zo min mogelijk energie te verbruiken.

Nog maar weer eens aandacht voor het verband tussen groen, droogte en wateroverlast: “tegel eruit, plantje erin.” Of zet wat bomen in je tuin.

Worden er ook maatregelen genomen die op de lange termijn werken? Zoals aandacht voor een samenhangende aanplant van bossen die als waterpomp landinwaarts kunnen werken? Of het stoppen of beter reguleren van het gebruik van grondwater? Dit is een probleem dat we alleen te lijf kunnen als we ecosystemen leren inzetten. Hoe staat het met onze collectieve kennis daarover?

Mooi initiatief. Mooie ambitie. Love to learn, verbind je met alles en go green. Zo wil ik ook leren.

Mag er iets meer aandacht komen voor deze wetenschapper? Zijn onderzoek laat zien dat we de wereld kunnen voeden zonder grootschalige industriƫle landbouw. Hoe dat zit? Het antwoord is meer lokaal produceren en zorgen voor bodemopbouw. West-Europa en de VS hoeven de wereld niet te voeden. Dat kan de wereld zelf. Als we het (financieel) toestaan.

Goed stuk over kweekvlees. Met terechte kritiek.

--

De kijktip

Opvallend in dit filmpje is dat de meeste lichamelijke inspanning die ze laten zien, vormen van sporten zijn. Hardlopen. Gewichten optillen. Bewegen om het bewegen, zeg maar. Ik denk dat het beter is als je beweging inbouwt in je dagelijkse routines. Dus: op de fiets naar je werk, lopend naar de winkel en wat werk in de tuin. Bijvoorbeeld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten