zaterdag 30 januari 2010

2 oplossingen voor een intranet


Menig schoolbestuur zoekt een digitale omgeving waarbinnen informatie gedeeld kan worden. Informatie die zich richt op medewerkers, ouders (en wellicht leerlingen) en sollicitanten. Maar niet alle informatie is geschikt om zomaar openbaar op internet te zetten. Enig mate van afscherming en/of kanalisering is gewenst.
Ons bestuur is ook bezig met het vormgeven aan deze behoefte om informatie te delen.

Het doel dat er voorlopig mee gediend moet worden, bestaat uit drie dingen:
1. wegzetten van relevante documenten of formulieren voor verschillende gebruikers(groepen).
2. forumfunctie waardoor collega's van verschillende scholen vragen en antwoorden kwijt kunnen.
3. het gebruikersbeheer moet eenvoudig zijn.

Vooralsnog zijn twee opties de revue gepasseerd: Sharepoint en Teachportal.
Ik zal hieronder mijn bevindingen delen, met de hoop dat anderen nog aanvullingen geven.

1. Sharepoint
Sharepoint is ontwikkeld door Microsoft.
Een collegaschoolbestuur werkt al met een portal die op Sharepoint draait. En om die reden werd het eerst naar deze vorm gekeken. Mijn inziens is Sharepoint relatief duur voor het te verwachten gebruik van de portal. Daarbij komt dat het er in mijn ogen allemaal vrij onoverzichtelijk uitziet.
Het mooie van Sharepoint zou zijn dat je de gebruikers van de netwerken op de scholen zou kunnen koppelen aan de portal, een zogenoemde single sign-on. Maar daarvoor moeten alle scholen wel gebruik maken van dezelfe server, of in ieder geval van dezelfde active directory.
Bij ons bestuur hebben we te maken met servers die op de locaties van de scholen zelf staan. Dat betekent dat iedere school zijn eigen active directory beheert. Daarmee wordt single sign-on een onmogelijkheid, want ik heb me laten vertellen dat Sharepoint maar aan 1 Active directory tegelijk gekoppeld kan worden.

2. Teachportal
Teachportal is ontwikkeld door Intrateach.
Oorspronkelijk is het bedoeld om de communicatie op schoolniveau technisch te ondersteunen. Tussen verschillende gebruikersgroepen (directie, leerkrachten, leerlingen, ouders, medezeggenschapsraad, werkgroepen e.d.) kunnen communicatielijnen aangemaakt worden. En alles wordt dan in die omgeving opgeslagen.
Op bovenschoolse niveau kan van dezelfde mogelijkheden gebruik gemaakt worden om de communicatie met de scholen vorm te geven.
De kosten van het systeem zijn minder hoog dan van Sharepoint.
Vooralsnog hebben we nu een proefaccount van 2 maanden aangevraagd om een en ander uit te proberen. Er is in ieder geval een plek waar je documenten kunt wegzetten. Je kunt gebruikers in groepen indelen. En er is een forumfunctie.
Het gebruikersbeheer moet hier handmatig gebeuren. Als je op schoolniveau werkt, schijn je via edex-bestanden gebruikers te kunnen importeren. Op bovenschools niveau kan dat (volgens mij) niet.

We gaan nu eerst aan de slag met het proefaccount van Teachportal. En daarna zien we wel verder.

Heb je als school of schoolbestuur ervaring met Sharepoint en/of Teachportal? Dan nodig ik je bij deze uit om de ervaringen in de reacties hieronder te delen.

Op Frankwatching stonden overigens laatst nog twee interessante artikelen over intranet en online communicatie.
Intranet 2.0 verbind mensen en kennis
Het jaar waarin online communicatie de pioniersfase ontstijgt


(plaatje van nl.wikipedia.org)

Meer lezen
Cloud computing voor de basisschool
Glasvezels
13 keer opletten bij emailgebruik

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

5 opmerkingen:

  1. als het doel is : wegzetten van relevante documenten of formulieren voor verschillende gebruikers(groepen), forumfunctie, eenvoudig gebruikersbeheer dan denk ik dat ook andere mogelijkheden zijn. sterker nog ik denk er nog een vraag achter de vraag zit - waarom zijn dit de doelen - wat is het hogere doel. Ik kan me nl. voorstellen dat een school de ouderparticipatie wil vergroten, samenwerking en kennisoverdracht tussen verschillende groepen maar ook vergroten kennis mediawijsheid bij alle doelgroepen. Ik werk momenteel aan een concept (incl. online platform) hiervoor, waar we ook pilotscholen zoeken. zou graag een keertje van gedachte willen wisselen omdat ik nl. denk dat dit platform jullie kan helpen om de hogere doelen te behalen.

    Neem gerust contact op!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wordt net via twitter gewezen op http://www.ltech.com/google-apps/products/cloud-move
    Dit programma migreert sharepoint bestanden naar google sites. Trial aanwezig.

    Groeten,
    Corina Bakker

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Remko, op mijn school beginnen dit soort "intranet-plannen" ook de kop op te steken. Tevens wil men het ELO gebruik door docenten gaan promoten. Ik speel nu met het idee deze 2 zaken te combineren: "Een intranet beginnen binnen de ELO" Achterliggende gedachte is dat docenten kennis maken met de functies van de ELO, omdat ze er informatie op zoeken, forums bezoeken enzovoorts. Hier zitten natuurlijk voor- en nadelen aan, dus voorlopig ben ik bezig met deze op een rij te zetten. Mocht iemand voor- en nadelen weten dan houd ik mij sterk aanbevolen!

    Groeten,

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Remko,

    Als ik je verhaal lees vallen mij een paar zaken op.
    a. Je hebt nog vrij vage requirements/specificaties, wat wil je eigenlijk bereiken.
    b. Authenticatie kent veel meer vormen dan die jij beschrijft, zo kunnen domeinen gekoppeld worden in Active Directory en zijn er ook nog mogelijkheden zoals Certificaten en Cookies (encrypted).
    c. Het aanbod van CMS portals is overweldigend, zeker ook in de Open Source wereld, oftewel waarom betalen als je perfecte open Source toepassingen hebt. Kijk maar eens op http://www.asp.net/community/projects/.

    Maar vooral punt a. is belangrijk, specificeer goed wat je wilt alvorens een keuze te maken.
    Als je info wilt moet je maar een seintje geven.

    Groet, Leo

    P.s. kijk ook eens op mijn hobbyprojecten:
    http://lebroitsolutions.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Iedereen bedankt voor de reacties. Zowel hierboven als via telefoon en email heb ik reacties op deze blogpost gekregen.
    Als bekend is met welke vorm van intranet wij doorgaan, laat ik het op mijn blog uiteraard weten.

    BeantwoordenVerwijderen