maandag 31 december 2012

Hink Stap Sprong... op naar 2013

Karin Winters deed vlak voor Kerst een oproep aan edubloggers:
Schrijf een blogpost waarin je terugkijkt op 2012 en vooruitkijkt naar 2013. Als je in de titel Hink-stap-sprong opneemt, dan verzamel ik ze op edubloggers.nl …zo kun je ook je wensen delen.

Nou bij deze dus mijn bijdrage.

Net zoals Karin hebben wij dit jaar geen kerstkaarten verstuurd. Niet omdat ik de mensen om mij heen geen fijne kerst of een gelukkig nieuwjaar gun - integendeel -, maar ik vind kerstkaarten versturen eigenlijk een rare traditie. Jaren geleden hebben wij (mijn vrouw en ik) al besloten om er niet meer aan mee te doen.
Maar zoals gezegd gun ik ieder zijn feestje en geluk. En zo ook met Kerst en Oud-en-Nieuw. Vier het vooral zoals je het zelf wilt. Met of zonder kerstkaarten. Al mijn lezers wens ik (met terugwerkende kracht) een fijne kerst en een mooi nieuwjaar.

Terugkijkend op 2012 kan ik zeggen dat het blogsgewijs een goed jaar is geweest. Begin 2012 sprak ik het voornemen uit om op regelmatiger basis te bloggen. (Redenen waarom je zou moeten bloggen, vind je trouwens bij Frans Droog). Ik begon met #omdedagbloggen, geïnspireerd op #iederedagbloggen. Een tijdje later kwam ik erachter dat wat meer wekelijkse regelmaat voor mij wenselijker was om het vol te houden. Inmiddels lukt het mij al een behoorlijke tijd om 3 berichten per week te plaatsen. Meestal op maandag, dinsdag en woensdag.

In de zomer van 2012 heb ik voor het eerst in mijn 'blogcarrière' een zomerstop ingelast. Dat is mij uitstekend bevallen en dat ga ik dit jaar waarschijnlijk ook weer doen. Even helemaal los komen van de stroom aan berichten die ik de rest van het jaar over me laat uitstorten. Het is een mooi moment van bezinning en (digitale) heroriëntatie geweest.

Verder is 2012 ook het jaar gebleken waarin ik een slimme telefoon met tastscherm ging gebruiken. Dat werd voor mij een motor voor een efficiëntere werkwijze rondom taken die zowel thuis, als werkgewijs op mijn lijstje stonden. Daarin speelt Evernote een grote rol. Ook het feit dat ik een centrale plaats had voor mijn digitale agenda's en mailboxen maakte deze telefoon tot een handige dagelijks gebruikte tool.

En nu 2013. De wereld is toch niet vergaan en we krijgen gewoon weer een nieuw jaar cadeau. ;-)
Ik hou niet zo van goede voornemens. Wel van plannen. Plannen zat. Nadenken over de gewenstheid van uitvoering is bij mij altijd het meeste werk. Het bloggen ga ik doorzetten. Daar is geen discussie over mogelijk. Ik heb niet voor niets de layout opgefrist. Dat doe je niet als je bijna gaat stoppen. Bloggen helpt professionaliseren, is leuk en voelt zinvol om te doen.

Werkgewijs valt er komend jaar ook genoeg te beleven. Op de Ontmoeting wordt de nieuwbouw van de school rond de herfstvakantie voltooid. Rondom die nieuwbouw moeten allerlei ict keuzes gemaakt en begeleid worden.
Op de Oosterlee verwacht ik iets met tablets en de lerende organisatie te gaan doen. Bovenschools liggen er dossiers rond het gebruik van (1) het intranet, (2) informatiebeveiliging en de omgang met privacy gevoelige gegevens en (3) het verder ontwikkelen van de ambassadeursgroep die we afgelopen jaar zelfstandig (zonder Kennisnet) doorgezet hebben.

Tenslotte heb ik thuis een vrouw en kinderen die ook volop in beweging zijn. De oudste gaat na de zomervakantie naar groep 3. De vraag is nog even of hij voor of na die zomervakantie leert lezen. En welk effect dat heeft op zijn jongere zusje die ook alles wil kunnen wat hij kan. Er zit voor beide kinderen zwemles aan te komen. En mijn vrouw heeft zich gestort op een (semi-)Paleo leefwijze waarover ze ook serieus blogt. En ik moet eerlijk bekennen dat dat aan mij trekt.

Kortom, in 2013 zal ik me niet vervelen.


(bron plaatje)

Meer lezen
Kniestuk 2.0
Ik ben een Edublogger
Oneliners

zaterdag 29 december 2012

WitBlauw van oud naar nieuw

Als je vaker op mijn blog komt, zie je dat het blog een complete metamorfose heeft ondergaan. Waar zo'n kerstvakantie al niet goed voor is, zullen we maar zeggen. Ik heb een aangepaste versie van het Sjabloon Simple gebruikt. Een vereiste voor iedere layout van dit blog is uiteraard dat het in de kleurstelling wit en blauw uitgevoerd moet worden. Nou, dat is -zoals je ziet- gelukt.

De schreeuwende knopjes aan de bovenkant van het scherm zijn weg, want zoals André Manssen ook al fijntjes opmerkte, is dat eigenlijk alleen reclame voor die diensten.
Ik had ook een code toegevoegd van Addthis, maar dat bleek niet helemaal te werken zoals het bedoeld was. Dus die knopjes zullen vanaf nu niet meer verschijnen. Wel staan er de standaard deelknoppen onder ieder bericht. Ze zijn bescheiden klein, maar desalniettemin mogen ze best gebruikt worden.

Ik heb ruimte gemaakt voor het toevoegen van pagina's. Die zijn aanklikbaar in de balk onder de titel van dit blog. Vooralsnog heb ik een pagina gemaakt 'over mij' en een pagina waarop mijn twitterstream te zien is. Wat ik daar verder mee ga doen, weet ik nog niet. Maar de ruimte is er in ieder geval.

Ik heb het blog veranderd terwijl ik gebruik maakte van Google Chrome, want in Internet Explorer liepen de voorbeeldweergaven van de layout steeds vast. In Chrome is de layout helemaal netjes. Maar nu ik hem weer in Internet Explorer start, zie ik dat niet alles helemaal goed uitgelijnd staat. Dat zal ik nog even proberen aan te passen.

Verder werkt hij op de iPad ook top. Daar kun je kiezen uit de mobiele versie en de gewone versie. Standaard krijg je de mobiele versie te zien, maar als je in de URL de m=1 verandert in m=0 dan krijg je de gewone versie op je schermpje. Net wat je prettig vindt.

De reactieformulieren heb ik ook aangepast. Als je nu probeert te reageren, moet je wel weer zo'n vervelend schermpje invullen met een onleesbaar woord ofzo. Ik had dat een tijdje uitgezet, maar werd gek van de spamreacties. Je bent van harte uitgenodigd om te reageren. Op welke post dan ook.

Ik zou het leuk vinden als je even laat weten wat je van de nieuwe layout vindt. Het is het leukst als dat niet anoniem gebeurt. :-)


Meer lezen
WitBlauw (be)zoeken
Ik ben een Edublogger
Minder is meer

vrijdag 21 december 2012

ICT leerlijn vertoont gelijkenis met leerlijn bewegingsonderwijs

Bij het opruimen van oude spulletjes in een kast in de rommelkamer, kwam ik zowel een paar documenten met een opzet van een ICT leerlijn, alswel mijn didactiekboeken van bewegingsonderwijs. En toen viel me iets op.

Bij het samenstellen van een leerlijn voor beide 'vakken' kom je volgens mij dezelfde uitdagingen tegen:
1. Je hebt te maken met allerlei subdomeinen (betekenisgebieden) die elkaar beïnvloeden.
2. Je hebt bij iedere leeftijdsgroep te maken met grote verschillen in vaardigheden van leerlingen.
3. Je kunt er niet van uit gaan dat de leerlingen in deze vakken het meeste leren op school. In tegenstelling tot bijvoorbeeld onderwijs in taal en rekenen.
4. Het opdoen en bezitten van kennis en vaardigheden bij zowel gym als ict heeft ongeveer dezelfde sociaal-emotionele betekenis in de zin van 'het erbij horen' en 'stoer zijn'.

Deze gedachte laat me momenteel niet los. Ik heb al in de boeken gezeten om te kijken of ik daaruit een opzet kan maken voor een ict leerlijn opgedeeld in betekenisgebieden zoals ik dat gedurende mijn opleiding op de pabo voor bewegingsonderwijs ook geleerd heb. Maar dat valt niet mee.

In een latere blogpost zal ik terugkomen op hoe die indeling bij bewegingsonderwijs werkt en waarom ik denk dat dat voor een ict leerlijn ook een werkbaar model zou zijn.
Wat volgens mij in ieder geval zinloos is, is zaken in een ict leerlijn opnemen als: 'de leerling kan een muis bedienen' en 'de leerling kan tekst dikgedrukt maken'.
Een ict leerlijn moet niet verworden tot een knoppencursus voor een specifiek pakket, zoals Office.
Maar hoe dan wel?


(bron plaatje)

Meer lezen
Informatievaardigheden voor leraren
Drie webteams in je klas
Filterbubbles niet gewenst

dinsdag 18 december 2012

RealtimeBoard: samenwerken, presenteren, publiceren met je digibord

Met RealtimeBoard heb je een krachtige tool in handen om je lessen na schooltijd beschikbaar te maken, óf om eenvoudig een samenwerkingsomgeving aan te maken waarin bestanden op een visuele manier gedeeld kunnen worden.

De service is nog in beta, wat betekent dat er nog het een en ander ontwikkeld wordt. In dit stadium worden geen garanties gegeven, maar kun je de dienst wel uitproberen. De makers geven aan dat ze bezig zijn om de dienst zover op te tuigen dat het voor bedrijven ook gebruikt kan gaan worden in een beveiligde omgeving. Ik denk dat ze dan gaan werken met verschillende licentievormen volgens het freemium model.

In onderstaand filmpje geven ze een heldere uitleg over de mogelijkheden van het systeem:



In de voorwaarden geven ze nu aan dat je met betrekking tot privacy-instellingen twee keuzes hebt: publiek delen of privé houden/delen. Maar in diezelfde voorwaarden staat dat de voorwaarden eenzijdig gewijzigd mogen worden en dat de gebruiker daar niet van op de hoogte gebracht wordt. Je moet volgens de voorwaarden wekelijks de voorwaarden zelf nakijken en beslissen of je de dienst wilt blijven gebruiken. Jaja... En wie doet dat ook echt?


Meer lezen
Deelbaar digibord
Toekomstig onderwijs in beeld via Envisioning Tech
3 manieren waarop technologie het onderwijs ontwricht

maandag 17 december 2012

Gebruik Instant Classroom voor een andere klasindeling

Op het blog van juf Hilde (juf groeit) verwees zij naar een handig tooltje dat Instant Classroom heet. Het idee is simpel. Je voert de namen van je leerlingen in. Je maakt een layout van je klaslokaal en drukt op 'shuffle names'. Daarmee geeft de computer iedereen een willekeurige plaats in het klaslokaal. Dat lijkt mij erg handig als je van coöperatieve werkvormen gebruik maakt en je wilt dat leerlingen in steeds wisselende samenstellingen samenwerken.

Maar... de praktijk is anders dan de theorie. Want wanneer je op 'shuffle names' klikt, worden de leerlingnamen niet alleen willekeurig over de tafels verdeeld. De tool zet de klasindeling (de tafels) ook weer in rijen terug. Deze tool lijkt dus alleen geschikt als je je klas in rijen hebt opgesteld.
Misschien zie ik iets over het hoofd. Dat hoor ik dan graag, want het lijkt mij verder wel een tool die van nut kan zijn in een gemiddelde klas.

Juf Hilde had hem trouwens gespot via 'ict-vijver'.
Op de 'moedersite' van Instant Classroom vind je nog meer tools, zie www.superteachertools.com


Meer lezen
Model voor duurzame implementatie van ict
Nearpod maakt werken met iPads in de klas makkelijk
Bosatlas op digibord?

woensdag 12 december 2012

Kunstmatige intelligentie een gevaar?

Steeds meer lijkt het erop dat het niet de vraag is of er kunstmatige intelligentie ontwikkeld gaat worden, maar meer om de vraag waar en in welke vorm die intelligentie zich ontwikkelt.

Op NU.nl las ik twee weken geleden dat er op de Cambridge University een expertisecentrum ingericht gaat worden om de mogelijke risico's van kunstmatige intelligentie in kaart te brengen.
Daarbij zou het volgens de hoogleraar die aan het woord gelaten wordt er niet om gaan dat er kwaadaardige machines komen, maar om machines die zich niet interesseren voor onze belangen. Zoals wij ons niet interesseren voor de belangen van muggen of muizen, zeg maar...

Persoonlijk denk ik dat als kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt de kans groot is dat dat op (of 'in') internet gebeurt.
Zo was er eens een project met simpele robotjes. Er waren twee soorten robotjes. De ene groep was geprogrammeerd om in het licht te gaan staan om via zonnecellen aan energie te komen. De andere groep was geprogrammeerd om aan energie te komen door die af te tappen bij de zonnecelrobotjes. De zonnecelrobootjes bevatten instructies om te voorkomen dat er energie werd afgetapt.
Er waren uitdrukkelijk geen instructies geprogrammeerd om robots te laten samenwerken.
Toch ontstonden er vormen van samenwerking tussen de robots van dezelfde groep. De zonnecelrobots gingen kuddegedrag vertonen: dichtbij elkaar staan en blijven bijvoorbeeld. En de aftappende robots gingen jaaggedrag vertonen.
Het bijzondere aan dat experiment was dat er geen instructies voor dat gedrag geprogrammeerd waren.
Daaruit kun je concluderen dat het geheel soms meer is dan de som der delen.

En dan kom ik op de ontwikkeling van het internet zelf. We zijn bezig een wereldwijd netwerk te maken van allerlei apparaten; niet alleen desktopcomputers. Het 'internet der dingen'. En al die 'dingen' krijgen uiteraard (simpele) instructies mee. Het enige wat we niet weten, is hoe die dingen straks gaan samenwerken. En uit die samenwerking zou best eens intelligentie kunnen ontstaan.

Op TED.com zijn drie verhalen te zien van Kevin Kelly. Hij spreekt in dit kader van het Technium. Hij vergelijkt het met een soort organisme dat zijn eigen weg lijkt te gaan en eigen 'keuzes' maakt.
Technologie wordt alsmaar complexer en gaat steeds meer onderlinge relaties aan. Nouja, kijk onderstaand filmpje maar eens. Interessante materie.



De twee andere filmpjes van hem op TED:
The next 5000 days of the web en
Technology's epic story.


(bron plaatje)

Meer lezen
Programmeer of wordt geprogrammeerd
Filterbubbles niet gewenst
Voorspellingen van 100 geleden

dinsdag 11 december 2012

Kinect camera ziet autisme?

In de NWT van december stond op bladzijde 9 een kort berichtje met de titel 'autismetest voor peuters'. Daarin verwijzen ze naar een publicatie op de wetenschappelijke voorpublicatiesite Arxiv.

Het huidige probleem met het vaststellen van autisme zou zijn dat daar langdurige diagnose door een gespecialiseerde kinderpsycholoog voor nodig zou zijn. Middels de inzet van computertechnologie lijkt er nu een alternatief voor het stellen van de diagnose in zicht te komen.

De technologie maakt gebruik van een camera die de bewegingen van het kind opneemt. Uit eerder onderzoek - zegt het artikel - blijkt dat het vaak lopen op de tenen, veelvuldig klappen met de armen en handen en allerlei asymmetrische lichaamshoudingen wijzen op een verhoogd risico op autisme.
Het idee is dat de computer de bewegingen en houdingen van het kind analyseert en hij kan daaruit dan de conclusie trekken of bij het kind sprake is van autisme.

De publicatie uit de link hierboven heb ik niet gelezen. Ik was wel benieuwd of voor dit onderzoek de Kinect gebruikt was. Daarom heb ik het document wel doorzocht op 'Kinect', maar dat leverde geen resulaten op. Ik kan me goed voorstellen dat Microsoft het gebruik van de Kinect voor dit soort doelen aanmoedigt.
Wel vond ik op internet dit artikel waarin uitdrukkelijk gesproken wordt over de Kinect. Maar ik kan zo snel niet zien of het om hetzelfde onderzoek gaat.

Als het onderzoek leidt tot een effectieve en efficiënte methode om autisme te diagnosticeren, zou dat natuurlijk mooi zijn. Volgens de onderzoekers hebben de kinderen om wie het gaat daar baat bij omdat dan de diagnose gemiddeld genomen eerder gesteld kan worden. En dan kan eerder gestart worden met effectieve begeleiding.


(bron plaatje: blz 7)

Meer lezen
Gespot in Tijdschrift voor RT
Letop.be
Ribbon Hero

maandag 10 december 2012

Model voor duurzame implementatie van didactische ict

Dit weekend heb ik het onderzoeksrapport 'Acceptatie en duurzame implementatie van de didactische inzet van ICT' gelezen. Ik werd door deze blogpost van Jeroen Bottema op dat spoor gezet. Kennisnet heeft het rapport gepubliceerd op hun onderzoeksite.

In de publicatie wordt een model beschreven waarin de inzet van ict een 'practice' wordt genoemd. Gedurende de implementatie verandert de practice van een 'emergent practice' naar een 'good practice' om tot slot te eindigen in een 'shared practice'.
Als de inzet van ict is verworden tot een shared practice wordt het gezien als een duurzame implementatie van deze inzet.

Vervolgens hebben ze aan de hand van zes cases geprobeerd in kaart te brengen welke factoren invloed hebben op het verloop van emergent practice naar shared practice. Daarbij is gekeken naar de verschillende rollen in de organisatie, zoals een pionier, de early adopters en de late adopters, en uiteraard het management.
En er is gekeken naar factoren als de aanwezigheid van een gedeelde visie, de schoolcultuur, beleving van de eigen effectiviteit en beeldvorming inzake ICT.

Zij hanteerden voor de onderzoeksopzet het onderstaande voorlopige model.


Uit de conclusies van het onderzoek blijkt dat bij de succesvolle cases tenminste de volgende factoren aanwezig waren:
1. Een enthousiasmerende en deskundige pionier
2. Een laagdrempelige ICT toepassing die naar wensen van de gebruikers aangepast kan worden
3. Veranderbereidheid bij het team (schoolcultuur, eigen effectiviteit)
4. Leiderschap dat ICT gebruik voorstaat en leren hieromtrent faciliteert.

Het zou mooi zijn als uit dit onderzoek een model voortvloeide waarmee je de duurzame implementatie van de inzet van ICT zou kunnen voorspellen. Dan weet je van te voren aan welke factoren je aandacht moet besteden als je met een ICT-vernieuwing komt. Zover is het echter nog niet. De auteurs geven daarover het volgende aan:

'De hiervoor beschreven exercitie is slechts uitgevoerd om verschillen tussen de casussen zichtbaar te
maken. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om een gevalideerd instrument dat al gebruikt kan worden als
implementatiesuccesvoorspeller. Bij het ontwikkelen van zo’n instrument moet uiteraard onderzocht
worden of de gekozen items laden op hetzelfde construct en of dit de belangrijkste items zijn voor een
gegeven construct. Zo’n instrument zou wellicht wel een bijdrage kunnen leveren aan het voorspellen
van brede acceptatie en duurzame implementatie in een specifieke context.'


Dat lijkt me dus een mooie opdracht voor een volgend onderzoeksproject.


Meer lezen
Over feedback geven
Toekomstig onderwijs in beeld via Envisioning Tech
Waarom gebruiken nog niet alle leraren vanzelfsprekend boeken?

woensdag 5 december 2012

Nearpod maakt werken met iPads in de klas makkelijk

Nearpod is een app in het iOS ecosysteem die speciaal ontworpen is voor gebruik in het onderwijs. Kort door de bocht zorgt het ervoor dat de iPad van de leraar gevolgd wordt door de iOS-devices (iPod, iPad, iPhone) van leerlingen. Je maakt als leraar een les waarin slides, polls, websites en quizzes aangemaakt kunnen worden. En tijdens de les bepaal je als leraar wat er op het scherm van de leerling verschijnt. Van de polls krijg je op je eigen scherm meteen een overzicht van de gegeven antwoorden. Die functionaliteit geeft (mits goed ingezet) dus veel informatie over of de leerlingen de leerstof snappen.
Het grappige is dat die leerling niet per se in dezelfde fysieke ruimte hoeft te zijn. Maar normaal gesproken ga je daar, denk ik, wel vanuit bij het gebruik hiervan.

Ik heb het zelf even thuis zitten testen met mijn iPad en iPhone. De iPad was het leidende device en de app op de iPhone volgde de iPad. Het is bijzonder om te zien dat je via de iPad kunt bepalen wat er op de iPhone gebeurt. Het is alsof je met een veeg over je scherm de bladzijdes van alle werkboeken van de leerlingen omslaat.

De lessen worden overigens gemaakt via een gewone pc. Online maak je die lessen aan. In diezelfde online omgeving komen de resultaten van de polls en quizzes ook te staan.
Het kost even tijd om de lessen te maken, maar dan werkt het, denk ik, wel prettig.

Het zou helemaal mooi zijn als dit crossplatform gaat werken, zodat je er met Android of straks W8-devices ook mee kan werken. Want dat kan volgens mij nog niet.

Je kunt als individuele leraar een account aanmaken en er dan je ding mee doen. En er bestaat ook een omgeving voor scholen. Wat daar nou precies het voordeel van is, is me niet duidelijk.

Op Twitter vroeg ik @Wytzeniezen of hij al ervaring had met deze app. Ik vroeg het hem omdat hij in zijn groep 8 met iPads werkt. (Zie voor een verslag van een bezoekje aan hem deze blogpost.) Dat leverde dit gesprekje op:
(klikken voor grotere versie)

Zijn er toevallig meer lezers van dit blog met praktijkervaring met deze app? Ik hoor het graag.


Meer lezen
Kniestuk 2.0
Evernote helpt organiseren
AppWijzer bij Alles Telt

dinsdag 4 december 2012

Over feedback geven

Op het blog van Jeroen Bottema (Leervlak.nl) zijn de laatste tijd wat interessante berichten lezen. In een later bericht zal ik even terugkomen op een blogpost van hem over de duurzame implementatie van de inzet van ict. Nu wil ik het hebben over een post die hij deed over feedback.

Ik heb daar een aantal dingen van geleerd die ik nog niet wist.

1. Het geven van feedback blijkt een belangrijkere variabele te zijn voor het leren dan instructie. Ik lees hieruit: leraren die goed zijn in het geven van feedback zijn effectiever dan leraren die goed zijn in het geven van instructie. Ik wist dat niet. Ik dacht dat instructie (uitleg) belangrijker was.

2. Je kunt feedback opdelen in gap feedback en progress feedback. Gap feedback concentreert zich vooral op fouten die gemaakt worden. Er mist nog iets, en dat moet voor elkaar komen.
Progress feedback gaat over wat je al kan en doet. En over hoe dat zo gekomen is.
De laatste is effectiever.

3. Feedback geven kan in allerlei vormen gestimuleerd worden. Training, opnemen en terugspelen en synchroon coachen met een oortje zijn minder effectief dan het feedbackgesprek en overnemen van een klas en voordoen.

4. Studenten (leerlingen) willen van leraren vooral meer feedback.
Zie overigens hiervoor ook deze blog van een leerling uit VWO6 die hier ook om schreeuwt.

Tot slot ook maar even het filmpje dat Jeroen toevoegde aan zijn blogpost.



(bron plaatje)

Meer lezen
SAMR beschrijft inzet van ict (in je les)
Op bezoek bij iPadschool
7 principes voor een rijke leeromgeving

maandag 3 december 2012

Toekomstig onderwijs in beeld via Envisioning Tech

"Envisioning Technology is an award-winning tech-trend forecasting studio with people in London, São Paulo and New York." (bron)

Op hun website zijn posters te vinden met visualisaties. Op die posters vind je bijvoorbeeld tijdlijnen waarin beschreven staat met welke technologieën we rekening moeten (kunnen) gaan houden. Zo heb je de visualisatie 'emerging technologies 2012'. Daarin staan op korte termijn zaken als cloud computing, tablets en flexible screens. En op langere termijn interplanetary internet, domestic robots en climate engineering.
Verder hebben ze sectorspecifieke visualisaties gemaakt voor ondermeer onderwijs, financiën, en zorg.
De poster over onderwijs is hier te vinden. Een kleine weergave zie je hiernaast.

De oprichter van de onderneming is Michell Zappa. Hij heeft een interview gegeven aan Edtech Digest. Aan het eind van dit interview zegt hij het volgende:

"Technology moves in very rapid cycles, while education doesn’t. We are used to education requiring breathing room, pause, contemplation and a certain degree of distance between the topics studied → the formulated content → information reaching the student. That model inevitably needs to be reconsidered if schools intend to remain relevant. As technological change speeds up, the challenge for educators to comprehend students’ perspectives, culture and necessity invariably grows. The best way to keep up is anticipating changes and taking a leap of faith towards likely futures."

Ik ben het over twee dingen met hem eens.

1. Onderwijs beweegt minder snel dan technologie. Ik denk alleen dat het niet alleen mank gaat aan de onderwijskant. Ik denk dat de technologie te snel gaat. Veel mensen kunnen dat niet bijbenen. Maar de technologie in ontwikkeling vertragen kun je waarschijnlijk ook niet.

2. Het is goed om te proberen anticiperen op mogelijke toekomstscenario's.
Of deze scenario's nu accuraat genoeg zijn, is niet van belang. Het is een goede denkoefening om je het onderwijs van de toekomst voor te stellen. Technologie gaat daarin een grotere rol spelen. Concepten als deze helpen een beeld te vormen van die toekomst.


Meer lezen
Programmeer of wordt geprogrammeerd
Kritisch over 21st century skills, mag dat?
3 manieren waarop technologie het onderwijs ontwricht