Steeds meer lijkt het erop dat het niet de vraag is of er kunstmatige intelligentie ontwikkeld gaat worden, maar meer om de vraag waar en in welke vorm die intelligentie zich ontwikkelt.
Op NU.nl las ik twee weken geleden dat er op de Cambridge University een expertisecentrum ingericht gaat worden om de mogelijke risico's van kunstmatige intelligentie in kaart te brengen.
Daarbij zou het volgens de hoogleraar die aan het woord gelaten wordt er niet om gaan dat er kwaadaardige machines komen, maar om machines die zich niet interesseren voor onze belangen. Zoals wij ons niet interesseren voor de belangen van muggen of muizen, zeg maar...
Persoonlijk denk ik dat als kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt de kans groot is dat dat op (of 'in') internet gebeurt.
Zo was er eens een project met simpele robotjes. Er waren twee soorten robotjes. De ene groep was geprogrammeerd om in het licht te gaan staan om via zonnecellen aan energie te komen. De andere groep was geprogrammeerd om aan energie te komen door die af te tappen bij de zonnecelrobotjes. De zonnecelrobootjes bevatten instructies om te voorkomen dat er energie werd afgetapt.
Er waren uitdrukkelijk geen instructies geprogrammeerd om robots te laten samenwerken.
Toch ontstonden er vormen van samenwerking tussen de robots van dezelfde groep. De zonnecelrobots gingen kuddegedrag vertonen: dichtbij elkaar staan en blijven bijvoorbeeld. En de aftappende robots gingen jaaggedrag vertonen.
Het bijzondere aan dat experiment was dat er geen instructies voor dat gedrag geprogrammeerd waren.
Daaruit kun je concluderen dat het geheel soms meer is dan de som der delen.
En dan kom ik op de ontwikkeling van het internet zelf. We zijn bezig een wereldwijd netwerk te maken van allerlei apparaten; niet alleen desktopcomputers. Het 'internet der dingen'. En al die 'dingen' krijgen uiteraard (simpele) instructies mee. Het enige wat we niet weten, is hoe die dingen straks gaan samenwerken. En uit die samenwerking zou best eens intelligentie kunnen ontstaan.
Op TED.com zijn drie verhalen te zien van Kevin Kelly. Hij spreekt in dit kader van het Technium. Hij vergelijkt het met een soort organisme dat zijn eigen weg lijkt te gaan en eigen 'keuzes' maakt.
Technologie wordt alsmaar complexer en gaat steeds meer onderlinge relaties aan. Nouja, kijk onderstaand filmpje maar eens. Interessante materie.
De twee andere filmpjes van hem op TED:
The next 5000 days of the web en
Technology's epic story.
(bron plaatje)
Meer lezen
Programmeer of wordt geprogrammeerd
Filterbubbles niet gewenst
Voorspellingen van 100 geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten