maandag 9 januari 2012

Handige dienst: Tijdschriftenattendering

Ik denk dat iedere school wel bekend is (geweest) met het fenoneem van de leesmap. Tijdschriften die voor iedereen interessant (kunnen) zijn, worden dan verzameld in een verzamelmap met voorop een aftekenlijstje met de namen van de collega's. Als het je bekend voorkomt, weet je ook dat die mappen altijd ergens 'blijven hangen'. Een collega die hem te lang op zijn bureau laat liggen, omdat hij er nog naar wil kijken, of hem gewoon vergeten is door te geven. Resultaat is dan dat sommige collega's bepaalde informatie gewoon missen. En daar is iets aan te doen.


Want gelukkig is er internet. Ik ben bijvoorbeeld al een aantal jaar geabonneerd op de tijdschriftenattendering van de taalunie. Zij maken een overzicht van de artikelen over taal die in Nederlandse onderwijstijdschriften (Didactief, JSW, HJK e.d) verschijnen. Meestal kun je dan ook direct doorklikken als een artikel je interessant lijkt. Soms kun je een samenvatting van het artikel lezen en heb je een abonnement op het tijdschrift zelf nodig om het helemaal te kunnen lezen. In dat geval moet je die collega bij wie de leesmap ligt, zien te vinden.

In onderstaande lijst kun je zien, welke overzichten de taalunie maakt. (Klik erop voor een iets grotere versie.)

Op de site van de taalunie geven ze verder ook de volgende informatie over Taalschrift. Dat is een website die verder los staat van de tijdschriftenattendering.
"Voor een algemeen geïnteresseerd publiek is er maandelijks Taalschrift, een digitaal tijdschrift over taal en taalbeleid met een reportage, een discussiethema, een webtip en een vraag. Op de website van Taalschrift kunt u zich gratis abonneren op het tijdschrift. U wordt dan geattendeerd op nieuwe artikelen."


Ken je andere, vergelijkbare diensten? Zet ze dan in de reacties hieronder, alsjeblieft.

Meer lezen
Squla, de moeite waard?
ICT competenties voor leraren
10 manieren om mindmaps in te zetten

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss

1 opmerking:

Maurits Knoppert zei

Dit is handig meteen een aanmelding gemaakt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...