maandag 24 januari 2011

Ontwrichtende innovatie op school

Stoomboten vervingen zeilboten.
Telefonie kwam in de plaats van telegrafie.
Digitale fotografie was de nieuwe vorm van fotografie t.o.v. analoog.
De usb-stick was het nekschot voor de diskette.
En downloadbare digitale media maken cd's/dvd's minder interessant.

Dit zijn allemaal voorbeelden van ontwrichtende innovatie. Bij een ontwrichtende innovatie zorgt de innovatie voor het ontwrichten van een bestaande markt.
Goed om te weten is dat het vaak niet de bestaande markt zelf is die de innovatie veroorzaakt.

Oke. En nu naar het onderwijs...
Wilfred Rubens heeft over dit onderwerp een aantal blogposts geschreven. Deze en deze zijn interessant, maar als je op zijn blog verder zoekt, vind je meer materiaal over dit onderwerp.

En dan naar het basisonderwijs. Zijn er al vernieuwingen te benoemen die lijken op een ontwrichtende innovatie? Ik denk het niet. Maar in het verlengde van onderstaande voorbeelden zou het er wel eens van kunnen komen. Steeds meer online mogelijkheden zorgen ervoor dat ouders kinderen helpen leren buiten de school om. Tools die voor (of in samenwerking met) scholen ontwikkeld zijn, kunnen ook thuis gebruikt worden. Denk hierbij aan:

- Rekentuin (Universiteit van Amsterdam)
- Squla (Cito)
- Maxclass
- Letterlegger voor de Ipad (Zwijsen)

Daarbij komt er, denk ik, steeds duidelijker een roep vanuit ouders om meer tegemoet te komen aan de leerbehoeften van hun kinderen. Zie bijvoorbeeld de blogpost van Erwin Blom over de Nederlandse variant van de Khan Academy

Ik heb geen glazen bol. Maar het zou best wel eens zo kunnen zijn dat onder invloed van dit soort initiatieven nagedacht moet worden over onze ouderwetse manier van organiseren van onderwijs. En dan bedoel ik het standaard jaarklassensysteem en de eis dat kinderen op door de school bepaalde tijden aanwezig moeten zijn. Wat denk jij?


(foto: Jan van der Tempel, TU Delft)

Meer lezen
Spelen met computerblokjes
21 dingen in onbruik in 2020
Cloud computing voor de basisschool

Of abonneer je via RSS of email >>> Wat is rss?

4 opmerkingen:

Jan Cees zei

Voor de geïnteresseerden in disruptive innovation:
http://jcrutgers.wordpress.com/2010/04/15/disrupting-class-samenvatting/

Remko Boers zei

Jan Cees, bedankt voor je toevoeging. Ik ga je samenvatting zeker even raadplegen.

vca examen zei

het onderwijs kan zich enorm vernieuwen door structureel beleid te ontwikkelen om e-learning te integreren in het onderwijs. Hierdoor kunnen grote veranderingen ontstaan in het onderwijs.

Remko Boers zei

Veranderingen in het basisonderwijs vergen meer dan alleen de beschikbaarheid van technische middelen. Er zullen ook keuzes gemaakt moeten worden omtrent leertijd, aanwezigheid van leerlingen en inzet van personeel. En dat zie ik ( vanuit overheidswege ) nog niet zo snel gebeuren.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...